Hír

Koronavírus és a könyvtárak, 2020 ősz

2020 tavaszától június közepéig az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai a Könyvtári Intézet koordinálásával rendszeresen hírt adtak nemzetközi szinten a könyvtárak újranyitásáról. A járvány ismételt felfutásával újra körképet adunk a nemzetközi helyzetről. A nyáron újranyitott könyvtárak jelentős része továbbra is az akkor közölt állapotoknak megfelelően működik jelenleg is. A Könyvtári Figyelő 2020/3. számában Könyvtárak a koronavírus-járvány idején – Pandémia és infodémia címmel jelent meg összefoglaló a COVID-19 első hullámának könyvtárügyi vonatkozásairól és a Könyvtári Intézet tájékoztató munkájáról.

Utolsó frissítés: 2020. december 2.

A külföldi könyvtárak honlapjai alapján megállapítható, hogy a könyvtárakat illetően a koronavírus második hulláma alatt is a tavasztól foganatosított általános jellegű óvintézkedések a mérvadók, beleértve a zárt térben történő maszkviselést, a kézfertőtlenítést, a távolságtartást és a létszámkorlátozást. Az online rendezvények gyakorisága továbbra is hangsúlyos. A helyzet súlyosbodásával egyre több ország dönt az ismételt lezárás mellett.

A könyvtári dokumentumok biztonságos kezeléséről, fertőtlenítéséről figyelembe ajánljuk korábbi ismertetőnket. Az Egyesült Államokban nyáron nagyszabású kutatás (REALM projekt) kezdődött a Múzeumi, Könyvtári Szolgáltatások Intézete (IMLS), az OCLC és a Battelle laboratórium együttműködésében annak érdekében, hogy pontos választ adjanak a koronavírus közgyűjteményi munkára gyakorolt hatásairól. E kutatási program első fázisairól is beszámoltunk nyáron. A kutatás többek között az öt leggyakoribb könyvtári dokumentum anyagainál vizsgálta a koronavírus kórokozójának kimutathatóságát az eltelt idő függvényében. Azóta lefutott a kutatás negyedik fázisa is (közzétett kutatási eredmények), amelynek konklúziója, hogy a vizsgált anyagoknál (DVD-borító, fűzött- illetve kötéstáblás borító, műanyag védőborító) szoros együtt tárolás (szoros polcrendben például) esetén hat nap múltán is kimutatható a COVID-19 kórokozója. Ezért a tavasszal általános jelleggel életbe léptetett könyvkarantén-protokoll során ajánlott gondot fordítani a dokumentumok laza tárolására, mert így valóban 1-3 nap alatt válik életképtelenné a vírus. Az ötödik fázis október 22-én ért véget, ebben a könyvtárban előforduló textilanyagokat (bőr, műbőr, poliolefin, pamutszövet és nylon könyvborító, ) vizsgálták hasonlóképpen. Nyolc nap karantént követően a bőr és műbőr felületeken még kimutatható volt a kórokozó. Poliolefin és nylon anyagokon viszont csupán egy óra időtartamig tudták kimutatni a vírust. A hatodik fázis eredményeit november 19-én publikálták. Ezúttal az üveg, a márvány, a rétegelt lemez, sárgaréz és porbevonatú acél képviselték a közgyűjteményekben leggyakrabban előforduló anyagokat. A tesztelés során megállapítást nyert, hogy a COVID-19 vírus a réz- és márványfelületen két napot követően, üvegen, rétegelt lemezen és porbevonatú acélonpedig hat napot követően kimutathatatlan.

Az alábbiakban az egyes országokra jellemző egyéni információkat közöljük.

Amerikai Egyesült Államok

A tengerentúlról sok új információval nem szolgálhatunk, mert az Egyesült Államokban gyakorlatilag nem történt meg az Európában is tapasztalt nyári visszaesés a járványesetek tekintetében, így az amerikai könyvtárak többsége többnyire az újranyitás fázisáig sem jutott el. Többen készítenek a tavaszi ismertetőnkben részletesen bemutatottakhoz hasonló újranyitási terveket, ezekről – s a COVID-19-et érintő többi könyvtárszakmai kérdésről: szaktanácsadás, oktatás, adatok és kutatás, irányelvek és protokollok – az Amerikai Könyvtárak Egyesülete (ALA) állított össze egy jól áttekinthető gyűjtést COVID-19 Recovery címmel.

Az Egyesült Államokban a legégetőbb könyvtárszakmai kérdés továbbra is a könyvtárak és a többi közgyűjtemény pénzügyi támogatása, amely jelentős részben a szövetségi kormányzatra hárul az ún. CARES és a júliusban hatályba lépett Könyvtári Stabilizációt Elősegítő Költségvetési Törvény (Library Stabilization Fund Act) révén. Ezek teszik lehetővé a könyvtárak – többnyire távoli – szolgáltatásainak finanszírozását és a közgyűjteményi szakemberek bérezését a jelenlegi helyzetben.

Az amerikai könyvtárak továbbra is kulcsszerepet játszanak a távoktatásban, ehhez rendszeresen szerveznek szakmai rendezvényeket, valamint készítenek forrásgyűjteményeket.

A Library of Congress is zárva van még a látogatók előtt, online szolgáltatásaikat kínálják és bővítik rendszeresen.

A sok tekintetben példakönyvtárként számon tartott Chicagói Közkönyvtár viszont már megnyitotta kapuit az olvasók előtt.  A hálózaton belül egyedül azok a kis fiókkönyvtárak maradtak zárva, amelyeknek a belső tere túl kicsi a biztonságos távolság betartásához. A szabályok megegyeznek az univerzálisan alkalmazottakkal: maszkviselés, távolságtartás és létszámkorlátozás a belső terekben. Az előzetes bejelentkezést ajánlják a könyvtárosok, de ez nem kötelező, ahogy a távolságtartást elősegítő irányjelző feliratokkal kiegészített könyvtári terek is szabadon böngészhetők. A különgyűjtemények és a mikrofilmolvasók, a számítógépek használata előzetes bejelentkezéshez kötött. Utóbbiak számát meg is ritkították, hogy így biztosítsák a szükséges távolságot. A közösségi- és tanulószobák továbbra is zárva vannak. Ezen túlmutatóan, ahogy a kollégák világszerte, a chicagói könyvtárosok továbbra is ajánlják az online szolgáltatások használatát.

Belgium (2020. november 11.)

2020. október 24-én újabb szigorításokat vezettek be a járvány felerősödése miatt. Brüsszelben este 22 órától reggel 6-ig tartó éjszakai kijárást vezettek be, és a könyvtáraknak is be kell zárniuk a mozikhoz és színházakhoz hasonlóan egy hónapra a fővárosban és a hozzá tartozó régió egészében. A Belga királyi könyvtár (KBR) így tehát időlegesen bezár. A könyvtár olvasótermei és a múzeum a nagyközönség számára nem látogathatók előreláthatólag 2020. november 19-ig. Az online gyűjtemények és szolgáltatások továbbra is elérhetők.

Cseh Köztársaság (2020. november 10.)

Csehországban minden könyvtár bezárt október 22-től. A cseh kormány járványügyi intézkedéseinek megfelelően  október 22-étől visszavonásig a nyilvánosság számára a nemzeti könyvtár is zárva tart. Az aktuális kölcsönzések határidejét meghosszabbították november 30-ig. Az ebben az időszakban lejáró kölcsönzések után nem kell késedelmi díjat fizetni. A zárvatartás alatt lejáró olvasójegyeket automatikusan meghosszabbítják november 30-ig. Az elektronikus szolgáltatások (adatbázisok, katalógusok, online tájékoztatás stb.) folyamatosan működnek. A Nemzeti Könyvtár és a Morva Tartományi Könyvtár beiratkozott olvasói, valamint a felsőoktatásban tanulók és oktatók ideiglenesen szabad hozzáférést kapnak a digitális könyvtár anyagaihoz.

Finnország és Észtország

Mind Finnországban, mind Észtországban a COVID-19 vírusfertőzések második hulláma már a nyáron elkezdődött, így október utolsó hetére annak augusztusi tetőzését követően már lassul a vírus terjedése. A korlátozások és védő intézkedések tehát jelenleg nem olyan szigorúak, mint Európa egyes országaiban.

A nemzeti könyvtárak a tavaszi zárva tartást követően május-júniusban megnyitották a kapukat nemcsak az érintkezésmentes kölcsönzés szolgáltatásával, hanem fokozatosan lehetővé téve a helyben olvasást-kutatást is. A finnországi iskolaév augusztus második hetében történt megkezdését követően azonban nem a normál nyitvatartás szerint, hanem továbbra is kissé szűkített személyesen elérhető szolgáltatásokkal dolgoznak a Finn Nemzeti Könyvtárban (H-P 9-18). Rendezvényeket nem tartanak, a személyes kontaktokat, a személyes olvasó- és információszolgálatot is korlátozzák. Minden egyéb – a nyilvános zárt helyekre vonatkozó általános egészségvédelmi és távolságtartási intézkedés továbbra is érvényben van.

Tallinnban az Észt Nemzeti Könyvtár továbbra is korlátozza a gyűjtemény és a különgyűjtemények helyben használatát, de mivel kölcsönző könyvtárról van szó, az olvasók elérhetik a dokumentumok jelentős részét analóg, de főképp digitális szolgáltatások útján. Az egészségvédelmi és a szociális távolságtartásra vonatkozó intézkedések Észtországban is érvényben vannak.

A könyvtár munkatársainak egy része mindkét országban továbbra is távmunkában dolgozhat.

Franciaország (2020. november 11.)

A Francia Nemzet Könyvtár (Bibliothèque nationale de France: BnF) a francia miniszterelnök október 28-ai bejelentését követően október 30-tól zárva tart.

Görögország (2020. november 10.)

A görög nemzeti könyvtár bezárt, egyelőre a november 7. és 30. közötti időszakra. A vezetői gárda mellett a működéshez minimálisan szükséges stáb dolgozik az épületben.

Horvátország

A Horvát Nemzeti Könyvtárban a világszerte alkalmazott óvintézkedések bevezetése mellett érdemes megemlíteni, hogy a létszámkorlátozást egy applikáció segítségével számolják, amely kijelzi az aktuálisan az épületben tartózkodó személyek számát. Az olvasótermekben kijelölt asztalokkal biztosítják a megfelelő távolságtartást helyben használat esetén. Saját holmit a belépéskor kapott bevásárlókosarakban lehet bevinni. Az átlagosnál nagyobb méretű liftekben is két főre korlátozzák a használatot. Mivel kölcsönzőkönyvtárként is működnek, a használt könyveket visszahozatalkor karanténba teszik. Ezért felhívják az olvasók figyelmét, hogy e-mailben érdeklődjenek: a tervezett látogatás idejére számíthatnak-e a kért dokumentumokra. A nyitvatartási időt visszaállították a korábbira, így hétfőtől-péntekig ismét elérhető a 21-től 24 óráig tartó éjszakai nyitvatartás. A központi információs szolgálat, a könyvtárközi kölcsönzés és beiratkozás is zavartalanul működik.

Hollandia (2020. november 20.)

A Holland Nemzeti Könyvtár (Koninklijke Bibliotheek) olvasótermei 2020. november 19-én újra kinyitottak a november 5-én életbe léptetett bezárást követően. 2021 januárjáig a látogatói létszámot 30 főben korlátozzák, egyrészt a járványügyi intézkedések, másrészt az olvasótermekben zajló felújítási munkálatok (szőnyegcsere) miatt.

A holland kormány 2020. szeptember 29-étől szigorított a járványügyi szabályokon. A könyvtárakra vonatkozóan ezeket az előírásokat a Nyilvános Könyvtárak Egyesülete (Vereiniging Openbare Bibliotheken) dolgozta ki szoros együttműködésben az Oktatási, Kulturális és Tudományos Minisztériummal (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). A könyvtárak újranyitásáról szóló 2020. július 1-jén hatályba lépett protokoll továbbra is érvényben marad, kiegészülve az újabb szigorításokkal. A minisztériummal folytatott egyeztetés világossá tette, hogy a könyvtárakra olyan terekként tekintenek, ahol sok ember megfordul, regisztrációs és időpont-egyeztetési kötelezettséggel. Ez azt jelentené, hogy a könyvtáraknak valamennyi látogatójukat a megérkezéskor regisztrálniuk kellene. A regisztráció nem kötelező, és megtagadása nem jár negatív következményekkel az olvasó számára. A végső felelős az ún. biztonsági régió, de a könyvtári szervezetek működőképes megoldásokkal tudnak előállni a régióval folytatott párbeszéd során.

Javaslat a biztonsági régiók számára a regisztrálás/helyfoglalás kérdésében:

A könyvtár belépéskor megkérdezi az olvasót a látogatás céljáról.

Ha a látogató dokumentumokat hoz vissza vagy kölcsönöz:

 • regisztráció nem szükséges,
 • foglalás továbbra is szükséges,
 • a könyvtárban tartózkodás időtartamát nem kell egyeztetni.

Ha a látogató olvasói helyet szeretne használni:

 • regisztráció kötelező (név, e-mail cím és telefonszám megadása, pl. kontaktkutatáshoz),
 • egyeztetni kell a könyvtárban tartózkodás időtartamát.

Ha a látogató rendezvényre (tanfolyamra, órára stb.) érkezik:

 • előzetes regisztrációra van szükség, amit a könyvtár ellenőriz,
 • továbbra is tartani kell a másfél méteres távolságot.

13 éves kor felett kötelező a maszk használata.

Az Amszterdami Nyilvános Könyvtár (Openbare Bibliotheek Amsterdam) 2020. október 7-től tette kötelezővé a maszk használatát az intézmény egész teületén, valamint azóta korlátozza a látogatói létszámot. A szigorúbb járványügyi intézkedések mellett lehet dokumentumokat kölcsönözni, visszahozni, a kölcsönzési időt hosszabbítani, tanulni vagy olvasni, az erre kijelölt korlátozott számú helyeken. A könyvtárban való tartózkodás idejét 4 órában maximálták. Ehhez egy speciális belépőkártyáat használnak, amit az épület bejáratánál adnak ki. Azok a látogatók, akik kutatói vagy olvasói helyeket szeretnének használni, az ajtónál egy digitális űrlapon regisztrálhatnak. A veszélyeztetett csoportokba tartozó olvasóknak külön, másfél órányi ún. "csendes órákat" biztosítanak nyitás előtt.

Lengyelország (2020. november 10.)

Lengyelországban bejelentették, hogy a növekvő vírusveszély miatt a kulturális intézmények bezárnak. A Lengyel Nemzeti Könyvtár, a többi érintett intézménnyel egyetemben, november 7-től előre láthatóan 29-ig tart zárva. A könyvtárak addig is online rendezvényekkel és a digitális gyűjteményeikre való figyelemfelhívással igyekeznek megszólítani az olvasóikat.

Luxemburg (2020. november 11.)

A luxembourgi nemzeti könyvtárban (Bibliothèque nationale de Luxembourg – BnL) a járványhelyzetre való tekintettel módosult a könyvtárhasználat. Jelenleg a könyvtárat az az olvasó használhatja, aki munkaállomását lefoglalja, dokumentumait előzetesen kikéri. Nyitvatartás: K-Sz 10-18 óra. Az elektronikus beiratkozás és a helyfoglalás működik. Az olvasótermi tartózkodás maximális időtartama naponta 4 óra, maximum 10 dokumentum használható helyben. A fénymásolók használhatók, a használók csak az olvasóterem erre kijelölt részében tartózkodhatnak (maszkban).

Nagy-Britannia (2020. november 5.)

Ahogy nagy körképünkben beszámoltunk róla, 2020. július 4-étől kezdve a brit könyvtárak fokozatosan kinyitottak.  Október 27-én a brit kormány nagyon magasra növelte a COVID fenyegetettségi szintet, amely egyben a könyvtárak bezárásával is jár. November 5-étől valóban el is rendelték a járványügyi intézkedések fokozását, amely a legtöbb könyvtár közösségi tereinek bezárásával jár együtt. 

Manchester és Bristol könyvtári hálózata egyaránt bezárt. Előbbinél még elérhető a könyvek érintesmentes visszahozatalának és az online kiválásztott dokumentumok kölcsönzésének lehetősége, valamint indokolt esetben az olvasói internetes számítógépek használata. Mind Manchersterben, mind Bristolban továbbra is az elektronikus szolgáltatásokra helyeződik vissza a hangsúly.

A British Library  a kormányintézkedéssekkel összhangban november 5-től bezárta látogatható tereit, így az olvasótermeket és a galériákat egyaránt. A szolgáltatás a tavaszi, kora nyári időszakhoz hasonlóan online történik. 

Olaszország (2020. november 10.)

A Biblioteca Nazione Centrale di Roma a 2020. november 3-i kormányrendelet értelmében november 6-tól újabb rendelkezésig bezár az olvasók előtt, és felfüggeszti a dokumentumok online előjegyzését is. Ugyanígy szünetel a könyvkiadás és a visszavétel is. A Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze a kormányrendelet értelmében szintén zárva tart november 6. és december 3. között. A milánói Biblioteca Sormani könyvtár szintén zárva tart ebben az időszakban.

Oroszország (2020. november 12.)

A Orosz Állami Könyvtár október elején csökkentette a használható olvasótermek számát, azonban néhányat továbbra is látogathatnak az olvasók
Érvényben lévő általános rendelkezések:
 • A látogatói jegyekhez tartozó multimédiás eszközök kiadása jelenleg szünetel.
 • A kijelölt olvasótermek és közösségi terek továbbra is látogathatók az érvényben lévő jogszabályoknak és a szociális-higiénés szebályoknak megfelelően. 
 • Jelenleg a könyvtárba való belépés előtt nem szükséges előzetes regisztráció, de amennyiben a látogatók száma megahaladja a megengedett határt, a könyvtár korlátozhatja a belépést mindaddig, amíg nem állnak rendelkezésre szabad helyek. 
 • A könyvtár épületébe kizárólag maszkban és kesztyűben lehet belépni.
 • A könyvtár bejáratánál testhőmérsekletet mérnek. Abban az esetben, ha a megengedettnél magasabb testhőmérsékletet észlelnek, a látogatót nem léphet be a könyvtárba. A könyvtárnak joga van felfüggeszteni annak az olvasónak a könyvtári kártyáját, akinél felfedezik a koronavírusra utaló tüneteket (köhögés, orrfolyás stb.).
 • A napi kölcsönzések számát korlátozták.
 • A visszaérkezést követően 3 napra karanténba helyeznek minden kölcsönzött dokumentumot. A karanténba helyezett dokumentumok nem adhatók ki új személy számára.
 • A papíralapú kölcsönzői lapok használatát ideiglenes felfüggesztették.
 • A dokumentumok kölcsönzését kizárólag elektronikus úton (a könyvtár honapján) ill. telefonon keresztül lehet kezdeményezni. 
 • Kötelező a min. 2 méteres távolság tartása.
 • padlón feltüntetett jelölő ill. iránymutató vonalakat minden látogatónak követnie kell.
 • Minden olvasó köteles saját tollat használni.
 • Minden olvasó köteles tájékoztatni az olvasóterem felügyelőjét arról, ha befejezte könyvtári tevékenységét, hogy fertőtleníteni tudják az olvasó által használt asztalt.
 • A könyvtár személyzete köteles betartatni az olvasókkal az egészségügyi és higiénés szabályokat.
 • A könyvtár köteles rendszeres takarítást és fertőlenítést elrendelni teljes területén.
 • A könyvtár köteles fertőtlenítőszereket elhelyezni az olvasótermekben és a közösségi terekben, továbbá felhívni az olvasók figyelmét ezek használatára.
 • A könyvtár köteles 2 óránként szellőztetni az olvasótermekben és a közösségi terekben.
 • A könyvtár minden alkalmazottja köteles maszkot és kesztyűt hordani. 

Románia (2020. december 2.)

A járványhelyzet Romániában nagyon súlyos, a legújabb hírek szerint már napi tízezer fertőzöttet regisztrálnak, a kórházak túlterheltek, a lakosság pedig lelkileg is nehezen viseli a korlátozásokat. A kijárási korlátozások nagyon szigorúak. Számos településen, beleértve erdélyi városokat is, karantént vezettek be. Bukarest is közel áll a hasonlóan szigorú korlátozások bevezetéséhez. Az iskolákat bezárták, és online oktatásra álltak át, ennek feltételei azonban nem biztosítottak kellő mértékben.

A könyvtárak nyitvatartásával kapcsolatosan a szeptemberi-októberi szabályozásokhoz képest nem jelentek meg újabb rendelkezések. Ezek szerint maradt a szigorú higiéniai óvintézkedések melletti teljes idejű nyitvatartás, az egyes olvasótermek bezárásával és bizonyos szolgáltatások drasztikus korlátozásával.

Az enyhülés jeleként november 27-től a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár ismét megnyitotta kapuit, az érvényben lévő egészségvédelmi szabályok fokozott betartatásával, illetve a könyvtári helyiségek és a visszahozott dokumentumok fertőtlenítésével. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár ugyan nem nyitott ki újra, de ismét hozzáférhetővé vált az olvasók számára. Előzetes egyeztetést követően - a katalógusból történő elektronikus előjegyzést/kiválasztást alkalmazva, esetleg telefonon segítséget kérve - a könyvtár hátsó udvarában lehetőséget biztosítanak a kölcsönzött dokumentumok átvételére. A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Könyvtár változatlanul nyitva tart a járvány alatt is. Az általános szabályok betartása mellett a használt dokumentumok egyhetes karanténba kerülnek. 

A Román Nemzeti Könyvtár honlapján az elmúlt időszakban több közlemény jelent meg a nyitvatartás, a részleges zárvatartás feltételeiről. A 2020. november 13.-i bejegyzésben közölték a nyitvatartás szűkítését. Az épület hétfőtől péntekig 8 és 20 óra között tart nyitva, tehát a szombati nyitvatartás megszűnik. Több olvasóterem és számos szolgáltatás továbbra sem érhető el. Szeptember 21-ei kezdettel az addig is látogatható olvasótermek mellett két másikat nyitottak meg annak érdekében, hogy a régi és ritka nyomtatványok, valamint a doktori disszertációk is megtekinthetők legyenek. Ezeknek az olvasótermeknek azonban rövidebb a nyitvatartási idejük, mint az egész intézményé és használatuk előzetes bejelentkezéshez kötött. A látogatási és könyvtárhasználati feltételek egyébként is nagyon szigorúak. Ellenőrzést tartanak a belépésnél és a dokumentumokat jellegüktől függően 4-10 napra karanténba helyezik. A máshol is használt megszokott járványügyi szabályok megsértőit 30 napra kitilthatják az intézményből. 

A részleges karanténos időszak alatt a Román Nemzeti Könyvtárban tartottak rendezvényeket, kiállításokat, koncerteket, 2020. szeptember 25-én nem maradt el a Könyvtárosok Éjszakája programsorozat sem, de ezek csak éjfélig voltak látogathatók. 2020. október 7-ei közleményük alapján azonban bezárják a szeptember 21-én megnyitott olvasótermeket. Ezek anyagához a hozzáférést részlegesen biztosítják, az elektronikusan letölthető anyagokat előzetesen, emailben lehet kérelmezni. A 2020. október 14-étől meghirdetett zenetörténeti kiállítás anyaga csak virtuálisan tekinthető meg.

A Romániai Könyvtárosok Szövetsége honlapján megemlékeztek több neves könyvtáros kollégáról, akik a közelmúltban hunytak el, köztük egyesek feltehetően a járvány miatt. Szeptember 3-án online, a Zoom platformon tartottak konferenciát 29 személy részvételével „Időszaki kiadványok a könyvtárakban” címmel. Szó volt törvényi szabályozásról, finanszírozási lehetőségekről, a személyes és az online hozzáférési módokról, digitalizálásról. Egy október 10-ei beszámolóban olvasni lehet egy szintén szeptember 3-án lezajlott nemzetközi könyvtáros konferencia részleteiről. Újabb online konferenciát tartottak 2020. október 29-én, "Román könyvtárosok a dezinformációs pandémiával szemben: mit kell tudniuk, mit kell tenniük" címmel, valamint megtartották a frankofón könyvek fesztiválját, a hírek szerint online-módon.

Ugyancsak a Romániai Könyvtárosok Szövetsége honlapján egy 2020. október 14-ei híradásban meghirdették a 2020. IV. negyedévében tartandó szakmai képzéseket, kurzusokat. A kurzusokra egy linken lehet jelentkezni, de a felhívásból nem derül ki, hogy ezek a tanfolyamok személyesen vagy csak online felületeken lesznek elérhetők.

Nagyon fontos hír, hogy a Romániai Magyar Könyvtárosok Szövetsége csatlakozva a Román Nemzeti Könyvtárosok és a Román Közkönyvtárak Szövetsége állásfoglalásához, 2020. október 1-jén nyílt levélben fordult az Oktatási és Kutatási Minisztériumhoz, hogy a könyvtárak nyitvatartását engedélyezzék a járvány idején is, mivel szükség van terekre oktatáshoz, tanuláshoz, a koronavírus-gyanús gyerekek elkülönítéséhez. „Ne zárjátok be a könyvtárakat” címmel petíciót is fogalmaztak.

Október 21-étől a járványügyi korlátozások következtében bezárt a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár. Kölcsönzés kizárólag előzetes - telefonos vagy e-mailes - egyeztetés alapján történhet a könyvtár kertjében.

Svájc (2020. november 11.)

2020. október 26-tól a svájci Nemzeti Könyvtár olvasótermei átmenetileg bezárnak

Szlovákia (2020. november 10.)

A szlovák nemzeti könyvtár október 24-e óta tart zárva, a tervek szerint november 14-éig. A digitális szolgáltatások továbbra is működnek, sőt folytatódik a másolatkészítés és részlegesen a könyvtárközi kölcsönzés is.

Összeállították az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai:

Bódog András: szerkesztés, Nagy-Britannia, Egyesült Államok

Dancs Szabolcs: Lengyelország, Szlovákia

Deák László: Románia

Fazokas Eszter: Románia (Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely), Belgium

Hangodi Ágnes: korrektúra

Kádár Krisztina: Franciarország, Belgium, Luxemburg, Svájc

Konrád Eszter: Olaszország

Kovács Eszter: Csehország

Kürti Afrodité: Hollandia

Lengyel Szilvia: Oroszország

Mann Jolán: Horvátország

Sirató Ildikó: Finnország, Észtország

Zsupán Edina: Görögország

Utolsó változtatás: 2020. december 2.

Share

Kapcsolat

1827 Budapest, Budavári Palota F-épület

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.