A járványügyi helyzet kezelése a könyvtárakban

A könyvtárak és a világjárvány hullámai: Gyorsjelentés a magyarországi és a határon túli könyvtárak szolgáltatásairól
Az Országos Széchényi Könyvtár keretében működő Könyvtári Intézet 2020. tavaszi felmérése után 2021 januárjában reprezentatív kérdőíves felmérést végzett a hazai könyvtárak járványhelyzethez való alkalmazkodásáról, amelyhez kapcsolódott egy kisebb kiegészítő felmérés is a határon túli magyar könyvtárak körében. Az országhatáron belüli könyvtáraktól januárban beérkezett 682 válasz alapján a felmérés főbb eredményeit az alábbiakban összegezhetjük.

Művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államitkári levél a könyvtári szolgáltatások pandémia alatti biztosításáról

Friss hírek a könyvtárak tervezett újranyitásáról
A közelmúltban nemzetközi körkép jelent meg az Országos Széchényi Könyvtár munkatársainak közreműködésével a könyvtárak újranyitásának lehetőségeiről. A továbbiakban itt az azóta bekövetkezett, aktuális változásokat gyűjtjük.

Álhírek és infodémia a koronavírus korában – mit tehetnek a könyvtárak?
A Könyvtári Intézet munkatársainak összeállítása

A kibontakozás útjai: szolgáltatások és újranyitási tervek a világ könyvtáraiban
Az OSZK és a Könyvtári Intézet munkatársainak szöveges és táblázatos összeállítása a könyvtárak újranyitásának lehetőségeiről

A magyar nemzeti könyvtár és a Könyvtári Intézet szolgáltatásaival bővült az IFLA koronavírussal foglalkozó oldala
Az OSZK és a Könyvtári Intézet munkatársai által készített összeállítás elemei felkerültek az IFLA koronavírussal foglalkozó oldalának különböző fejezeteibe

Könyvtári gyűjtemények fertőtlenítése - villámkörkép
A Könyvtártudományi Szakkönyvtár munkatársainak Érdi Marianne és Vilcsek Andrea (OSZK Restauráló és Kötészeti osztály) segítségével készült összeállítása

Virtuális országjárás
A könyvtárak jelentős részének sikerült rugalmasan reagálni a nem várt járványügyi helyzetre, és a zárva tartás ellenére régi szolgáltatásaik átszervezésével, illetve újak kialakításával megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyekkel használóikat támogatni tudják.
Az alábbiakban erről szeretnénk körképet adni, kérjük, kattintson a térképre!

Koronavírus-járvány idején a határon túli könyvtárakban
A határontúli magyar könyvtárakat is megkérdeztük, hogyan reagáltak a kialakult járványügyi helyzetre, hogyan szervezték át szolgáltatásaikat, esetleg milyen új szolgáltatásokat indítottak annak érdekében, hogy segíthessenek használóiknak a mindennapi nehézségek megélésében.
Sorozatunk megtekintéséhez kattintson az alábbi térképre!

Kormányrendelet módosítja a szerzői jogi törvényt az oktatási célú szabad felhasználás érdekében
Tankönyvvé vagy segédkönyvvé nyilvánítás, átdolgozási és többszörözési lehetőség

Koronavírus kisokos
A kutatók és tudósok által készített, folyamatosan frissülő portál járványügyi alapinformációkat tartalmaz érdeklődőknek, tájékoztatást segítő információkkal szolgál könyvtárosoknak

A járványhelyzet alatt (is) elérhető online források
A tartalomszolgáltatók a járvány idejére világszerte ideiglenes térítésmentes hozzáférést biztosítanak kínálatuk egészéhez vagy bizonyos részeihez - a Könyvtártudományi Szakkönyvtár összeállítása

Járványügyi körkép a könyvtárügy tükrében
A Könyvtártudományi Szakkönyvtár összeállítása és táblázatos kimutatása (utóbbi 2020. április 21-én ismét frissítésre került).

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának válasza a „Könyvet házhoz” és a „könyvcsomag összekészítése rendelésre” típusú szolgáltatásokkal kapcsolatosan
A Könyvet házhoz szolgáltatás az egészségügyi szabályok betartása mellett megengedett, a könyvcsomag összekészítése rendelésre kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet értelmében nem megengedett. A közlemény teljes szövege.

A koronavírus és az olasz könyvtárak – Bergamo megye könyvtári hálózatának szolgáltatásai a járvány idején
Az olasz könyvtárak is zárva vannak, ám nem szűntek meg szolgáltatásaikkal segíteni a lakosságot - a Könyvtártudományi Szakkönyvtár összefoglalója

Sürgős kérés a könyvtárakhoz
A COVID-19 járvány idején is működő szolgáltatásokról mindenképpen szeretnénk átfogó, országos képet adni, térképes megjelenítés formájában, a lehető leggyorsabban.

A koronavírus hatása az amerikai könyvtárak működésére
Összefoglaló a Wired magazin március 23-ai cikkéből.

A home office első irányítói tapasztalatai, javaslatok
Fehér Miklós összefoglalója

Kitekintés a külföldi könyvtárak COVID-19 járvánnyal kapcsolatos gyakorlatára
Körülnéztünk a külföldi könyvtárak, könyvtári szervezetek honlapjain, hogy megtudjuk, melyikük hogy viszonyul a járványveszélyhez - a Könyvtártudományi Szakkönyvtár összeállítása

Könyvtárak a társadalom szolgálatában veszélyhelyzet idején is
Információk a konyvtarak.hu oldalon.

Hogyan segítenek a könyvtárak a koronavírus idején?
Letölthető infografika.

Elérhetővé váltak elektronikusan a Könyvtári Figyelő és a Könyv, Könyvtár, Könyvtáros legfrissebb számai
Az Országos Széchényi Könyvtár és a Könyvtári Intézet a Könyvtári Figyelő és a Könyv., könyvtár, Könyvtáros legfrissebb számaihoz is biztosítja a teljes körű elektronikus hozzáférést.

Ajánlás könyvtárak, kollégák és olvasók számára a vírus okozta helyzet kezelésére
Dienes Éva, a FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtárának vezetője ajánlást készített könyvtárak, kollégák és olvasók számára a vírus okozta helyzet kezelésére.

Vezetői feladatok, lehetőségek válsághelyzet esetén
Fehér Miklós összefoglalója Ken Oehler: The Leadership Imperative in Managing the Employee Experience of COVID-19 (külső hivatkozás) című publikációja alapján.

A RDA-HU Munkacsoport távmunkajavaslatai katalogizálóknak
Az RDA-ra épülő új katalogizálási szabályrendszer bevezetésére való készülés jegyében többféle adattisztítási/-dúsítási projekt elindítása is indokolt. Összegyűjtöttünk néhány javaslatot. A felmerülő kérdéseket, ötleteket az RDA-HU nyilvános levelezőlista címére (RDA@oszk.hu) várják az összeállítók.

A Könyvtártudományi Szakkönyvtár működése a járványveszély idején
Az Országos Széchényi Könyvtár 2020. március 17-étől (keddtől) határozatlan ideig felfüggeszti személyesen igénybe vehető nyilvános szolgáltatásait a járványhelyzetre való tekintettel. Ennek megfelelően a Könyvtártudományi Szakkönyvtár sem fogadja olvasói személyes látogatását. Távoli szolgáltatásaink azonban továbbra is rendelkezésre állnak.

Tanfolyamok - járványügyi óvintézkedések
2020. március 10-től 2020. április 30-ig, ill. az óvintézkedések visszavonásáig a Könyvtári Intézet felfüggeszti továbbképzéseinek megtartását. A már beérkezett tanfolyami jelentkezések továbbra is érvényesek, új jelentkezéseket is fogadunk, amint lehetőségünk nyílik újabb képzési alkalmak meghirdetésére, azonnal értesítjük a kollégákat.

Forduljon munkatársainkhoz egész évben, bizalommal!
A Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztály munkatársai az alábbi ügyekben várják megkeresését, forduljon hozzájuk bizalommal.

Járványügyi információk Magyarországon
Nemzeti Népegészségügyi Központ: 06-80-277-455, 06-80-277-456 - a hét minden napján 24 órában, mobil- és vezetékes telefonról is. A vonalakon szakemberek adnak információt az új koronavírusról.
A fertőzésről folyamatosan frissülő honlap-információk: koronavirus.gov.hu vagy nnk.gov.hu
Operatív törzs: koronavirus@bm.gov.hu. A levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld.
Betegség esetén keresse háziorvosát telefonon!


További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.