Hír

Sürgős kérés a könyvtárakhoz

Kedves Kollégák!

A járványhelyzetre való tekintettel, áthidalva a kényszerű zárvatartást, sok könyvtár új szolgáltatásokat vezetett be. Beindult például a Skype-könyvtáros szolgáltatás, a felolvasás, a mesélés, videók közzététele foglalkozásokról, foglalkoztató feladatok meghirdetése, zenehallgatás és még számtalan egyéb szolgáltatási forma.

A COVID-19 járvány idején is működő szolgáltatásokról mindenképpen szeretnénk átfogó, országos képet adni, térképes megjelenítés formájában, a lehető leggyorsabban. Önök is megoszthatják azokat az új vagy régi-új szolgáltatásaikat, amelyekkel jelen pillanatban az olvasók rendelkezésére állnak.

A beérkezett információkat a Könyvtárak.hu felületén tesszük közzé, de megosztjuk a közösségi felületeken is.

Mit tehetnek ennek érdekében?

1. Lépjenek be a Magyarországi Könyvtárak Adatbázisába: https://konyvtarakadatbazisa.oszk.hu

Ha nem tudják belépési adatokat, forduljanak kollégánkhoz: horvath.adrienn@oszk.hu

2. A Könyvtár adatainak felülvizsgálatára kattintva 9 fő témakörben módosíthatják adataikat. Lépjenek a 9-re, ami a Szolgáltatások, szakmai szervezeti tagság.

3. Adják meg, hogy mely szolgáltatások érhetők el az alábbiak közül a könyvtárban (több is lehetséges):

  • Online tájékoztatás
  • Könyvösszekészítés kölcsönzésre
  • Online szépirodalom olvasás
  • Online zenehallgatás
  • Adatbázisok, virtuális könyvtár, digitális tartalmak
  • Könyvek házhozszállítása
  • Online rendezvény
  • E-learning tanfolyam
  • A COVID-19 járvánnyal kapcsolatos hiteles információszolgáltatás

4. Ha beállították a szolgáltatást, annak webcímét és jellegét (COVID-19), ne felejtsék el elmenteni a módosításokat a lap alján található "Mentés" gombra kattintva. A járványhelyzet ideje alatt működtetett új, régi-új szolgáltatások jellegét mindenképpen COVID-19-re állítsák be. Ha véget ért a rendkívüli helyzet, akkor szükséges felülvizsgálni a most beállított szolgáltatásokat.  

A KATALIST-en már közreadtuk felhívásunkat, de engedjék meg, hogy közvetlenül is megszólítsuk Önöket, és beszámoljunk arról, hogy rendkívül sok pozitív visszajelzést kaptunk azokra az információkra, amelyeket a Könyvtárak.hu felületén, illetve a közösségi felületeken osztottunk meg a könyvtárak járványhelyzettel összefüggő új vagy megerősített szolgáltatásairól.

A sajtó is érdeklődik az iránt, hogy a könyvtárak, a könyvtárosok hogyan és milyen tartalommal tudják elérni olvasóikat. A Könyvtárak.hu oldalon éppen ezen érdeklődés kielégítésére olyan térképes naptár megjelenítéssel élünk, amelyen látszik, hogy mely megyében éppen mikor, hol, milyen könyvtári program érhető el. Sajnos a COVID-19 járvány életünket átszabta, a rendezvényeket sorra le kellett mondanunk, a programközlés tehát pillanatnyilag okafogyott. Ugyanakkor óriási erőfeszítéseket teszünk az ország szinte valamennyi könyvtárában arra, hogy továbbra is elérhetőek maradjunk, vagy éppen mi érjünk el új módon használói csoportokat.

Kérjük, mindenképpen tegyék láthatóvá a szolgáltatásaikat a Magyarországi Könyvtárak Adatbázisában
március 27-ig!

Most a gyorsaság is számít. Jelentős visszhangja van a könyvtári közösség lakosságot segítő lépéseinek, s a megosztással nemcsak saját magunkat, de egymást és a könyvtári rendszer eredményeit is erősítjük!

Üdvözlettel:

A Könyvtárak.hu fejlesztői, üzemeltetői csapata, valamint
Fehér Miklós igazgató
Könyvtári Intézet

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.