Hír

A Könyvtári Intézet munkatársai workshopot tartottak az MKE 55. Vándorgyűlésén Szegeden

A Problémamegoldás sokszínűen című első workshopon a hat, gondolkodó kalap elnevezésű, konstruktív problémamegoldást elősegítő módszert ismerhették meg a résztvevők. A rövid elméleti bevezető után egy-egy könyvtári szolgáltatás bevezetéséről kellett dönteniük a csoportoknak a módszer alkalmazásával. A workshop második részében az innovatív szervezetfejlesztésé volt a főszerep. A résztvevőknek a design thinking módszerből kiemelt koncepciótérkép segítségével kellett egy-egy ötletet részleteire bontva átgondolniuk megadott szempontok mentén arra vonatkozóan, hogy egy ötletből hogyan válhat megvalósítható szolgáltatás. (A design thinking módszer részletes megismerésére ajánljuk alábbi kiadványainkat: Az ötlettől a megvalósításig, Desgin thinking könyvtáraknak, Design thinking könyvtáraknak: gyakorló példatár, Design thinking egy nap alatt.)

A jó hangulatú együttgondolkodás sokak számára jelentett inspirációt, és az új módszerek mellett olyan szolgáltatásfejlesztési ötletekkel lettek gazdagabbak, amelyeket akár saját könyvtárukban is megvalósíthatnak. Ezt támasztja alá az elégedettségmérés eredménye, amely szerint a résztvevők 70 százaléka nagyon hasznosnak találta a bemutatott módszereket, továbbá 80 százaléka alkalmazni is fogja azt munkája során. A kollégák 100 százaléka általában hasznosnak találja a problémamegoldó/szervezetfejlesztési módszereket, amelyeket főként személyes workshopok alkalmával, valamint online formában sajátítana el a legszívesebben.

Köszönjük a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár munkatársainak, hogy maximálisan biztosították számunkra a workshop feltételeit, valamint a résztvevők nyitottságát arra a tapasztalásra, hogy hogyan lehet a problémákat lehetőséggé, a szolgáltatásfejlesztést pedig játékos csapatépítéssé varázsolni.

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.