Könyvtártudományi Szakkönyvtár

magyar

Külföldi folyóirat-figyelő: ízelítő a Könyvtári Figyelő 2019/2. számának referátumaiból 2.

Az alábbiakban ismét válogatást adunk közre a Könyvtári Figyelő Külföldi folyóirat-figyelő rovatában szemlézett régebbi, de aktualitásukat nem vesztett külföldi szakcikkekből.

A referáló rovat teljes anyagában a Humanus adatbázisban lehet böngészni, legegyszerűbben a részadatbázis megjelölésével (KF 2019/2). A Könyvtári Figyelő 2019/2. lapszáma pedig itt érhető el.

(A szerkesztő, Szabó Piroska összeállítása a 2019/2-es Könyvtári Figyelő Külföldi folyóirat-figyelő rovatának anyagából.)

A szakirodalomban vissza-visszatérő témát képvisel a könyvtárak átépítése, a könyvtárépületek megújulása. A 130/2019. sz. referátumban ismertetett cikk az Amerikai Egyesült Államok kontextusában ad útmutatót arra nézve, hogyan alakítható könyvtárrá egy addig más funkciókat ellátó épület, és mikor nem éri meg az átépítés. Pozitívum lehet a jó helyszín, a parkolási lehetőség, a jó állapotban lévő infrastruktúra (pl. gáz, villany, víz), a könyvtárnak alkalmas (megfelelő födémszerkezetű) épület, amely mentes a régi technológiai megoldásoktól (pl. elavult vagy veszélyessé vált szigetelőanyagok, rossz minőségű festékek stb.). Rossz érv viszont a pénzspórolás, hiszen néha több költséggel jár egy ilyen átalakítás, mint ahogy a laikusok első pillantásra gondolnák. Nagyon sok példa van arra, hogy különböző épületeket könyvtárrá alakítanak, de ezek közül nem mindegyik mondható sikeresnek...

Folytatás a címre kattinva!

Meghatározatlan

Túl a horizonton – Beyond the Horizon online beszélgetéssorozat 1. Találkozás Erik Boekesteijnnel

A KSZK munkatársai, Szabó Piroska és Bódog András részt vettek az érdekes interaktív beszélgetésben, melyet az alábbiakban foglaltak össze:

Az angliai Devon és Torbay könyvtári hálózatát fenntartó Libraries Unlimited (Korlátlan könyvtárak) nevű szervezet az Eventbrite online konferenciaszervező cég felületén zoomos interaktív beszélgetéssorozatot indított. A Beyond the Horizon sorozat keretében a könyvtárügy öt úttörő alakjával folytatott interaktív beszélgetésbe lehet bekapcsolódni. Az első eseményre 2020. június 25-én került sor.
A sorozat első vendége a holland Erik Boekesteijn volt, aki jelenleg a Holland Nemzeti Könyvtár főtanácsadója, a chesteri Storyhouse igazgatótanácsának tagja, valamint a Steijn&Tonijn gyermekkönyvkiadó társtulajdonosa. A pályáját zenei könyvtárosként kezdő szakember mára a könyvtári innováció, kommunikáció és marketing szaktekintélyeként ismert.
A Boekesteijnnel való beszélgetés vezérfonlai a történetek, az innováció, a közösségközpontú könyvtár, a párbeszéd és a nyitott könyvtár (open library) voltak. A szakértő nem győzte hangsúlyozni, hogy a változáshoz meg kell teremteni az innováció kultúráját, de az ötleteknek termékeny talajra, pénzre és időre van szükségük. 

További részletek a címre kattintva!

Meghatározatlan

Nyári nyitvatartás és a kölcsönzött dokumentumok meghosszabbítása szeptember elejéig

Kedves Olvasóink!

A Könyvtártudományi Szakkönyvtár június 16-án ismét kinyitott, és szeretettel várja használóit.

További jó hírünk, hogy egész nyáron nyitva leszünk.

A nyitvatartási idő egyelőre keddtől – péntekig 10:00-től 17:00 óráig tart. A helyszín változatlan, az Országos Széchényi Könyvtár VII. emeletén, az Általános Olvasóterem mellett várjuk Önt.

A járványveszély miatti kényszerszünet előtt kölcsönzött könyvek visszaadási határidejét – a körülményekre való tekintettel – 2020. szeptember 1-ig meghosszabbítottuk.

Újranyitási kedvezményként a június 16. és július 15. között kölcsönzött könyveket is hosszabb lejárati idővel kölcsönözzük, ezeknek szintén szeptember 1-jén jár le a kölcsönzési határideje.

Az érvényben lévő óvintézkedések miatt az olvasói számítógépek egyelőre nem állnak rendelkezésre - ám működik a wifi-szolgáltatás, így saját informatikai eszközével Ön is elérheti az internetet és a könyvtár adatbázisait.

A jelenleg érvényben levő elővigyázatossági szabályokról ide kattintva tájékozódhat.

Meghatározatlan

Oldalak


Kapcsolat

1827 Budapest, Budavári Palota F-épület

Tel: +36 1 224-3788

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.