Hír

Primula lett az olasz könyvtári oltáskampány jelképe! - Ismét frissült a külföldi járványügyi helyzetkép

primula-oltáskampányhoz

Ismét friss hírekkel bővült a Könyvtári Intézet és a OSZK munkatársainak együttműködésével készülő külföldi könyvtári járványügyi helyzetkép

A legpozitívabb hír, hogy Németországban a szövetségi kormányzat a kulturális intézmények fokozatos nyitási stratégiájáról rendelkezett, és ennek nyomán a tartományok kulturális minisztereinek szakértői csoportja közzétette a felelősségteljes nyitás fő szempontjait.
Különösen érdekes a koncepció kidolgozásában résztvevő egyik parlamenti képviselő nyilatkozata, mely szerint a kulturális intézmények segítenek az embereknek abban, hogy kiszabaduljanak az elszigeteltségből, ezért mindig gondolni kell rájuk az újranyitási intézkedések meghozatalakor, méghozzá nem az utolsók között.

A Japán Nemzeti Könyvtár a világ egyik legnagyobb könyvtára. Járványügyi gyakorlatában az egyik érdekesség, hogy a személyes látogatásra online felületen bejelentkezők közül sorsolással jelölik ki azt az ezer szerencsést, aki egyidejűleg a könyvtárban tartózkodhat.

További érdekesség Olaszországból, hogy a firenzei könyvtár is részt vesz a koronavírus elleni védőoltást népszerűsítő kampányban, melynek védjegyéül egy XVII. századi kódexben található primula-ábrázolást választottak.

Az OCLC az USA-n kívüli tapasztalatokat összegezve újranyitási javaslatokat is tartalmazó útmutatót tett közzé, valamint az oltakozással kapcsolatban olyan forrásokat gyűjtött, melyek megválaszolják a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, például: mi az, amit már megtehetek oltás után, és milyen óvintézkedéseket kell továbbra is betartanom? Mi állhat az oltástól való vonakodás hátterében? Megkívánhatják-e a kulturális intézmények a beoltottságot a látogatóktól?

További aktuális hírek: Hollandiában egyelőre zárva vannak a könyvtárak, de online szolgáltatásaik természetesen elérhetők.

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár webarchívuma gyűjti és szolgáltatja a koronavírussal kapcsolatos osztrák internetes oldalakat.

A Svájci Nemzeti Könyvtár március 1-től újra látogatható, ám a recepción be kell jelentkezni a kontaktkutatás érdekében.

Share

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1827 Budapest, Budavári Palota F-épület

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.