Hír

A virtuális országjárás tizenharmadik állomása: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye könyvtárai a járvány idején


Az alábbi cikk a virtuális országjárásunk tizenharmadik állomása.

Az április első felében az EMMI kérésére készített kérdőíves vizsgálatunkban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 16 könyvtártól kaptunk információkat arról, hogy a koronavírus járvány idején mit tapasztalnak, hogyan tudják segíteni olvasóikat ebben az új, nehéz helyzetben. Minden könyvtárra igaz, hogy a fizikai terek bezárásával is folytatódott számos könyvtári tevékenység, valamint a megváltozott helyzetre való reagálásként akár új szolgáltatások is létrejöttek az olvasói igények mentén.  Többféle háttérmunka is zajlik az intézményekben jelenleg is (pl. feldolgozás, feltárás, adatbázis-építés, leltározás, állományrendezés és –leválogatás, gyarapítás). A háttérmunkákon kívül az intézmények folyamatos kapcsolatot tartanak az olvasóikkal, továbbra is segítik őket hozzájutni az információkhoz, az adatbázisokhoz vagy online tér lehetőségeit kihasználva különböző programokat szerveznek számukraTámogatják az otthontanulást a pedagógusoknak pedig az otthoni tanításban tudnak segítséget nyújtani.  A válaszadók közül többen említették az online szolgáltatásokat és az online programszervezést, az adatbázisok építését és a könyvek házhozszállítását, mint megerősítendő területet. Online programokat néhány helyen tudtak szervezni pl. videochat formájában, továbbá valahol előre felvették videóra az eseményt és azt tették közzé a könyvtár közösségi oldalain. A legtöbb könyvtár különféle tevékenységeket indított, hogy továbbra is kapcsolatban maradhasson olvasóival (pl. könyvkiszállítás, különböző használói csoportok (pl. gyermekek foglalkoztatása, videoüzenetek, felolvasások készítése, fotó- vagy rajzpályázat hirdetése). A könyvtárak több településen önkéntes segítségnyújtási akciót is indítottak, vagy a település vezetésének kérésére kapcsolódtak be ilyen tevékenységekbe. Többek között segítették a könyvtárral együttműködő csoportokat, közösségeket, részt vettek szájmaszkok készítésében, vagy annak feltérképezésében, hogy a helyi időskorúaknak megoldott-e az élelemhez és a gyógyszerhez jutásuk.

I. interjú

 

Kérésünkre Fábriné Somlyai Beáta, a tiszadobi Könyvtári, Információs és Közösségi Hely könyvtárosa osztotta meg velünk a jelenlegi helyzettel kapcsolatos tapasztalatait

Soha nem tapasztalt helyzettel kellett szembesülnünk, amikor az országos és az egész világot felforgató, zárt ajtók mögé parancsoló vírushelyzet miatt, 2020. március 17-től, fenntartónk utasítására, intézményünk, előre meg nem határozott időpontig, nem fogadhatja kedvelt látogatóit.

Túl sok idő nem adatott az újratervezéshez, a rengeteg, több csatornán ránk zúduló információból, leszűrhettük, nem 1-2 hét szüneteltetéssel lesz dolgunk. Nem volt könnyű alkalmazkodni az új élethelyzethez, és az látszott a legésszerűbb szakmai megoldásnak, ha az egyébként is tervben lévő állományellenőrzés időpontját nyárról, átütemezzük erre, a karanténos időszakra, hiszen a leltári munka hatékonyságára a nyugalom jótékony hatással bír.

Nehezünkre esett egyszeriben megválni az olvasóktól, lemondani a már előre megtervezett rendezvényeinkről, a hétfőnkénti Cérna-partykról, nem találkozni a szombatonként itt csicsergő, angolul mondókázó ovisokkal, a rendszeresen járó napközis csoportokkal, a könyvtárhasználati órára érkező diákokkal.

Vajon a többi kolléga, a többi intézmény milyen utat épített ki magának, ez engem is foglalkoztatott, és nagy segítségemre volt, amikor március végén a Könyvtári Intézetből érkező tájékoztatóból, és a könyvtárak.hu felületen, a COVID-19 okozta helyzetre új szolgáltatásokkal reagáló könyvtárak intézkedéseiről értesültem. Megyei könyvtárunk és a KSZR is folyamatos közösségi jelenlétével irányt mutatott.

Könyvtárunk közösségi oldalán igyekeztem, a virtuális élet felé terelt olvasóimnak, hasznos tartalmakat megosztani:

  • könyvajánlók
  • ingyenesen elérhető adatbázisok, könyvek listája
  • digitális tanulást segítő tartalmak
  • papírszínházas mesék
  • írók, költők felolvasásai

Bár a könyvkölcsönzés szinte megszűnt, a zárlat elején, a folyamatban lévő, sürgős kölcsönzések megvalósultak. Szakdolgozatíró számára bibliográfia összeállításában segítettem, s élő könyv hiányában a Magyar Elektronikus Könyvtárhoz vezettem, az online megkereső, kötelező olvasmányt kívánó diákot.

Új kihívások elé állította a digitális munkarend a tanulókat és a pedagógusokat is. Több diák megfelelő informatikai eszköz hiányában, rendkívüli nehézségekkel küzd a mindennapi házi feladat elkészítésekor. Mennyire jó lett volna kinyitni a könyvtár ajtaját és leültetni a számítógépek elé a gyerekeket, kalauzolva őket az újfajta tanulás világában! Bízom benne, hogy erre még lesz lehetőségünk a tanév vége felé.

 A pedagógusoknak sem volt egyszerű átállni az új munkarendre, a világháló közösségi világától idegenkedő és útmutatásért hozzám forduló kollégának szívesen segítettem az elindulásban és a folyamatos kapcsolattartás során, továbbra is igyekszem segíteni a munkát.

A legjobb azonban az lenne, ha minél hamarabb újra indulhatna az élet és a valódi, hagyományos kapcsolatok vennék át a főszerepet könyvtárunk mindennapjaiban.

 

II. interjú

 

Kérésünkre Tomasovszki Anita, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója osztotta meg velünk a jelenlegi helyzettel kapcsolatos tapasztalatait.

 

Örülünk a kezdeményezésnek. Hagy ajánljam figyelmükbe, 2020. 04. 20-án elindított sorozatunkat, melynek pont ez a célja, hogy bemutassuk a megyénkben működő könyvtárak tevékenységét. Felkértük a megyében lévő könyvtárakat, hiszen látjuk a Facebook oldalukon, hogy mivel foglalkoznak (maszkot varrnak, távoktatnak, időseknek bevásárolnak, miközben a könyvtári háttérmunkát is végzik). Ezeket a kis cikkeket könyvtárunk OlvasóPont blogján közzétesszük és megosztjuk a Facebook oldalunkon, hogy minél többen lássák, hogy a megváltozott helyzetben mennyi mindent csinálnak a könyvtárosok. 

http://www.mzsk.hu/ujoldal/olvasopont/category/konyvtarosok/

 

Könyvtára számára mi volt a legnagyobb kihívás a vírushelyzet miatti intézkedésekhez való alkalmazkodásban (mind a használók kiszolgálása, mind a munkairányítás szempontjából)?

A költségvetés átdolgozása, a kieső bevételek megspórolása, a betervezett fejlesztésekről való lemondás (gyerekkönyvtár fejlesztése, további könyvtár pontok létrehozása, kerékpártároló, lépcső és rámpa javítása stb.). A munkaszervezés szempontjából a májustól 3 hónapra tervezett 4 órás munkarend bevezetése volt a legnehezebb döntés, amit a megváltozott gazdasági helyzet miatt kellett meghozni. De bizakodó vagyok, hogy a korlátozási tilalmak enyhítésével kinyithatunk és visszaállhatunk a megszokott munkarendbe.

A munka áthelyeződött a háttérmunkára, melyből a legkevesebb láthatnak a látogatók:, állományellenőrzés, leltározás, katalogizálás, feldolgozás, raktárrendezés, sajtófigyelés, selejtezés, helyismereti munka, digitalizálás. A legfontosabb az volt, hogy áttérjünk az online tartalmak (videók készítése: papírszínház, online kiállítások, online játékok, online előadások és könyvbemutatók, adatbázisaink bemutatása, stb.) készítésére, megmutassuk könyvtárunk egy másik oldalát, amit a visszajelzések alapján sikeresen teljesítettünk.

Tapasztalata szerint mekkora az igény a könyvtári szolgáltatásokra jelenleg? Mennyiben alakította a használói igényeket a könyvtárak átmeneti bezárása?

A bezárás tényét tudomásul vették, de sokan sajnálatukat fejezték ki, hogy nem volt lehetőségük "bespájzolni" olvasnivalóból. Napi szinten keresik a könyvtárat telefonon, e-mailben, Facebookon, mikor nyitunk ki, nem lehetne-e kölcsönözni. Szakdolgozatot írók, tanárok, oktatásban részt vevők kérnek tőlünk dokumentumokat. Népszerű a Születésnapi Újságunk, melyet újraindítottunk. 2020. 04. 27-én a könyvet házhoz szolgáltatásunkat is elindítottuk a 60 év felettieknek, mert 4 órában a teljes lakosságot nem tudjuk kiszolgálni, pedig a kisgyerekes családok körében is nagy lenne rá az igény, a  korlátozási enyhítések említése óta még inkább várják, hogy kinyisson a könyvtár. Közösségi oldalunk követőinek a száma hirtelen megemelkedett, egyre többen figyelik, keresik online tartalmainkat, Instagram oldalt is készítettünk a fiatalok eléréséhez. 


Az új/átalakított szolgáltatások hosszú távon átalakíthatják-e a könyvtárak és az olvasók viszonyát?

Igen, bízom abban, hogy ebben a helyzetben jobban tudják értékelni az eddig megszokott és könnyen elért dolgokat. Az otthon töltött időben talán több idő jutott az olvasásra is, mint szabadidő hasznos eltöltésére, így felértékelődhet a könyvtári dokumentumok szerepe. Másrészről pedig a megjelent új szolgáltatások, online tartalmak, az ingyenes adatbázisok, az elektronikus dokumentumok, melyek távolról könnyen elérhetővé váltak, a távoli hozzáférést fogják még jobban megerősíteni, erre biztos, hogy a továbbiakban is szükség lesz. A helyismereti dokumentumok digitalizálását és hozzáférhetővé tételét továbbra is nagy intenzitással folytatnunk kell. Továbbra is nagy igény lesz a könyvet házhoz szolgáltatásra is.


Ön szerint a könyvtár kapuinak újranyitása után lesz-e igény ezekre az új/átalakított szolgáltatásokra, tervezik-e megtartani valamelyiket?

Szerintem igény lesz az online tartalmainkra, például a papírszínházas mesevideókra, online élő előadásokra, amit szeretnénk megtartani. A könyvet házhoz szolgáltatást eddig is végeztük, igaz a veszélyhelyzet előtt a beteg, mozgásukban korlátozott állampolgároknak, most a 60 év felettieknek szolgáltatjuk, és kiegészülhet a látássérülteknek a hangoskönyvek kiszolgálásában. Nagy igény mutatkozik az elektronikus kölcsönzésre, így annak bevezetésével több olvasót tudunk elérni


A kialakult helyzet jelenthet-e egyben lehetőséget is a könyvtáraknak szélesebb használói rétegek elérésére vagy aktiválására, a társadalomban betöltött szerepük megerősítésére, esetleg új szakmai tapasztalatok gyűjtésére?

A társadalomban a mostani járványhelyzet sok mindent átértékel, remélhetőleg nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem, a takarékosság, a vásárlási szokások megváltozása, a szabadidő eltöltése, a közösségi programokon való részvétel, így van esély, hogy a könyvtárak folyamatos erőfeszítése megtérül. A dokumentumok (könyvek, folyóiratok, hangoskönyvek) kölcsönzése is nagyobb szerepet kaphat, főleg az újranyitást követő időszakban. Az elmaradt könyvtári közösségi programok, a közösségi élet, a találkozások, beszélgetések szerepe is felértékelődik, hiszen a korlátozások miatt sok minden elmaradt, ami eddig megszokott volt, amire szükségük van az embereknek a szabadidő hasznos eltöltése, a mentális egészség, a tanulás, az önképzés miatt. Legalábbis hiszem, hogy így lesz, így a könyvtárak szerepe megerősödik, ezáltal szélesebb használói réteget tudunk majd elérni.


 

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.