Kutatási és Elemző Osztály

magyar

Megjelent az ALMPUB projekt eredményeit összefoglaló tanulmánykötet

A könyvtárak, a levéltárak és a múzeumok hagyományosan részei a nyilvános szférának, hiszen hozzáférést kínálnak a kultúrához és a tudáshoz, tájékozódási lehetőséget nyújtanak a lakosság számára állampolgári ügyekben és közösségi terekként is funkcionálnak a helyi közösségekben. A digitalizálás és a globalizáció új kihívásokat támasztott a fenntartható nyilvános szférával szemben. Vajon a közgyűjteményi szféra: a könyvtárak, a múzeumok és a levéltárak képesek-e felelni ezekre a kihívásokra?

magyar

Körkép a könyvtárak koronavírus-járványt követő újranyitásáról

A 279/2020 (VI.13.) Kormányrendelet alapján a koronavírus-járvány idejére ideiglenesen bezárt nyilvános könyvtárak 2020. június 15-től újra megnyithatták kapuikat a nagyközönség előtt. Az elővigyázatosság jegyében a legtöbb intézmény természetesen komoly higiéniai előírásokat vezetett be. Az olvasók csak ezek betartásával látogathatják a könyvtárakat.
2020. július 1-jén, fél hónappal a nyitás lehetőségének bevezetését követően áttekintettük, hogy a hazai könyvtárakban hol érhető el a helyben használat és a kölcsönzés lehetősége. A rendszerben elfoglalt nagyobb jelentőségük miatt kiemelt vizsgálati csoportok voltak a megyei jogú városok könyvtárai és az országos szakkönyvtárak, de mintavétel alapján kerestünk információt az egyéb települési (városi és községi) könyvtárakról is. Az egyházi könyvtárakról és a Minősített Könyvtár címmel rendelkező intézményekről önálló fejezetben szólunk.

A tanulmány itt, a térképes illusztráció itt érhető el.

magyar

A könyvtárak hatása a társadalomban: mérjük és tegyük láthatóvá! – K2 továbbképzési sorozat – beszámoló és előadások

A 2019/2020-ban megrendezésre került Határtalan könyvtár című K2 továbbképzési sorozat utolsó alkalma – amelyet 2020. június 18-án, online formában tartottunk meg – a könyvtárak társadalomra gyakorolt hatását és az ezzel kapcsolatos mérések alapját képező MSZ ISO 16439:2019 Információ és dokumentáció. Módszerek és eljárások a könyvtárak hatásának felmérésére című szabványt vette górcső alá. Az évad korábbi alkalmain a könyvtárak okos városokban betöltött szerepét, a könyvtárak erőfeszítéseit az álhírek elleni küzdelemben és a célcsoportokra szabott könyvtári marketing témáját jártuk körbe, majd minden alkalommal workshop formájában gondoltuk tovább az előadásokon elhangzottakat.

Meghatározatlan

Oldalak


Kapcsolat

1827 Budapest, Budavári Palota F-épület

Tel: +36 1 224-3788

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.