Hír

A virtuális országjárás hetedik állomása: Somogy megye könyvtárai a járvány idején

Az alábbi cikk a virtuális országjárásunk hetedik állomása.

Somogy megye 11 kérdőívet kitöltő könyvtárának munkatársai, amellett, hogy a zárva tartás ideje alatt is folyamatosan végzik szokásos háttérfeladataikat, igyekeztek megoldást találni a helyben nyújtott szolgáltatások pótlására, vagy otthon is elvégezhető feladatokkal látták el a munkatársakat.

Az erőforrások kényszerű átcsoportosításával a dokumentumok analitikus feltárása, digitalizálás, pályázatfigyelés, marketing feladatok, vagy a helyismereti vonatkozású tartalmak rögzítése került előtérbe. Emelett a szolgáltatási feladatok jelenlegi helyzethez igazítása is megtörtént több könyvtárban. Ilyen például az online tájékoztatás, a könyvek házhozszállítása, az online tartalom-előállítás, az olvass otthon, maradj otthon kezdeményezéshez való csatlakozás, vagy élő videóközvetítés lebonyolítása.

A könyvtárak elektronikus felületeinek fokozottabb kihasználása Somogy megye könyvtáraiban is megfigyelhető - videóüzenetek, felolvasások készülnek több helyen -, de van olyan könyvtár, amelynek nincs weboldala, máshol pedig a rossz internet lefedettség jelent nehézséget.

Egy kitöltő úgy véli, hogy nem lesz könnyű “a közösségépítésben, könyvtárhasználatban elért eddigi eredmények visszaállítása”, ahogy a “rendezvények látogatóinak újraépítése” sem. A negatív gazdasági változásoktól való félelmének több könyvtár is hangot adott, egyikük a könyvtár további fenntartását is kérdésesnek látja.

A könyvtári feladatok ellátásában az egyik vélemény szerint segítséget jelentene egy könyvfertőtlenítő berendezés, máshol az internethálózat teljes kiépítése nyújtana előrelépést, egy városi könyvtár pedig a laptop kölcsönzést tartaná előremozdítónak. Szerencsére azonban, a nehéz helyzet ellenére a derűlátás sem hiányzik a Somogy megyei könyvtárosokból: az egyik válaszadó nyilatkozata szerint “eddig minden felmerülő problémát megoldottunk. Június végéig, ütemtervünknek megfelelően, minden munkatársnak biztosítva van belső és otthoni szakmai munka.” Csurgóról pedig üzenik: “Kitartás Kollégák, próbáljuk meg túlélni!”

Interjú

Kérésünkre Horváth Péter, a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár igazgatója osztotta meg velünk a jelenlegi helyzettel kapcsolatos tapasztalatait.

Könyvtára számára mi volt a legnagyobb kihívás a vírushelyzet miatti intézkedésekhez való alkalmazkodásban (mind a használók kiszolgálása, mind a munkairányítás szempontjából)?

A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban a legnagyobb kihívást a zárást követően, hogy milyen feladatokat tudunk vállalni a látogatási tilalom alatt. Mivel a könyvtár nagy létszámú kollektívával bír (összesen 46 fő), kezdetektől szempont volt, hogy minél több kollégának biztosítani tudjuk az otthoni munkavégzés lehetőségét ezzel csökkentve egy esetleges megfertőződés kockázatát a munkatársak között. 

A munkatársak ⅔-ának sikerült otthonról is végezhető munkát találni, ez azonban azt vonta magával, hogy az olvasókkal való közvetlen kapcsolattartás (pl. könyvkiszállítás) helyett azokat a szakmai feladatokat vettük elő, amelyekkel elmaradásunk volt (pl. rekordok javítása a könyvtári rendszerben, megyei lap tartalmának rögzítése a katalógusban, tanulmánykötetek analitikus feltárása).

A bezárást követő héten megalkottuk az Otthoni munkavégzés szabályzatát, ezzel párhuzamosan az osztályvezetők folyamatosan keresték az otthon végezhető feladatokat. A szabályzat elkészülte és megismertetése után a kollégák nagyobb része gond nélkül át tudott állni az otthoni munkavégzésre, melyről naponta írnak beszámolót a vezetőség számára.

Tapasztalata szerint mekkora az igény a könyvtári szolgáltatásokra jelenleg? Mennyiben alakította a használói igényeket a könyvtárak átmeneti bezárása?

A használói telefonok és e-mailek alapján igény van a könyvtári szolgáltatásokra - elsősorban a könyvkölcsönzésre - ezt nemrégiben kezdtük szervezni.

A járványhelyzet idejére ingyenessé tettük az amúgy fizetős irodalomkutatást, de nem mutatkozott kimagasló igény a szolgáltatás iránt. Összesen 3 kérés érkezett a kollégákhoz (megjegyzendő, hogy a szolgáltatás hasznosságát nagymértékben rontja, hogy sem könyvet, sem periodikát nem tudunk az irodalomjegyzék mellé szolgáltatni.) 

A kialakult helyzet jelenthet-e egyben lehetőséget is a könyvtáraknak szélesebb használói rétegek elérésére vagy aktiválására, a társadalomban betöltött szerepük megerősítésére, esetleg új szakmai tapasztalatok gyűjtésére?

A jelenleg még csak tervezett házhozszállítás kapcsán felmerült, hogy amennyiben lesz rá kapacitásunk, átmeneti, díjmentes beiratkozással  biztosítjuk a kölcsönzést azok számára is, akik nem rendelkeznek érvényes könyvtári tagsággal. Talán így olyanok is igénybe vennék a szolgáltatásainkat, akik személyesen nem keresték fel a városközpontban működő két telephelyünket.

Ezt a  tervet azonban már a szolgáltatás elindítása előtt elvetettük. Jelen helyzetben ugyanis nem találtunk jó gyakorlatot arra, hogy a nem könyvtártagok adatait biztonsággal és kockázat nélkül rögzíteni tudjuk egy beiratkozás során (sem regisztrációs lapot nem tudunk aláíratni, sem az adataikat nem tudjuk ellenőrizni anélkül, hogy irataikat megnéznénk).

A helyzet azonban jó lehetőséget teremthet a könyvtáraknak a társadalomban betöltött szerepük megerősítésére.

Több kollégánk is részt vesz az önkormányzat által szervezett és koordinált önkéntes munkában, melynek keretében idős lakosoknak segítenek a bevásárlásban és az egyéb ügyintézésben, bár ennek során nem hangsúlyozzuk kiemelten, hogy ők a könyvtár dolgozói (mivel sokan vesznek részt rajtuk kívül is a programban magánszemélyek és más intézmények dolgozói egyaránt).

A pandémiás helyzet ugyanis egyszerre, a társadalom tagjainak széles körét érintő változásokat hozott, amelyek jól behatárolhatóak.

A könyvtárak ezt kihasználva az újranyitást követően szervezhetnek olyan előadásokat, eseményeket, amelyek segíthetik a lakosság életének visszatérését a pandémiás helyzet előtti időszakra.Pl. biblioterápiás foglalkozások, munkahelykereső - workshopok, számítógépes készségeket fejlesztő tanfolyamok.

A Fonyódi Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény munkájáról a Somogy TV Híradója készített riportot.

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.