Hír

Új ajánlás a könyvtári feltétel- és teljesítménymutatók alkalmazására

A Magyar Szabványügyi Testület az OSZK megbízásából és közreműködésével 2019-ben új magyar nyelvű szabványt adott ki: MSZ ISO 11620:2019 Információ és dokumentáció. Könyvtári teljesítménymutatók.

Az új dokumentum alapján átdolgoztuk a 2003-as könyvtári feltétel- és teljesítménymutatók alkalmazására vonatkozó ajánlásunkat. Az Ajánlás célja, hogy módszertani útmutató segítse a könyvtárak munkáját, lehetővé téve a könyvtári szolgáltatások hatékonyságának mérését, a kapott eredmények döntéselőkészítő használatát, normatívák meghatározását.

A mutatók elsősorban a könyvtári önértékelést szolgálják. Felhasználhatók arra, hogy ugyanabban a könyvtárban a különböző időpontokban nyújtott teljesítményeket összehasonlítsák, a különböző szolgáltatások hatékonyságát összevessék. Lehetőséget nyitnak a könyvtárak közötti összehasonlításra is, de ez csak különleges körültekintéssel végezhető, figyelembe véve a különböző intézmények küldetését, általános operatív céljait, erőforrásait, használói csoportjait, vezetési struktúráját, sajátos munkafolyamatait.

Az Ajánlás elérhető a Dokumentumtárból.
 

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.