Hír

Kínai delegáció a Könyvtári Intézetben

2018. szeptember 28-án a pekingi székhelyű CAPP (Chinese Academy of Press and Publication) delegációja látogatta meg a Könyvtári Intézetet. A küldöttség tagjai voltak a CAPP részéről Huang Xiaoxin, Xie Huaping, Liu Jianhua és Xiang Jiangbo, a Kína Könyvkiadó részéről pedig Meng Yiping. A Könyvtári Intézet Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztályát Jávorka Brigitta és Tóth Máté, az Országos Széchényi Könyvtár Nemzetközi és Kulturális Kapcsolatok Osztályát pedig Antalffy Péter képviselte. A találkozó célja az volt, hogy megismerjük egymás munkáját az olvasásszociológiai mérések, valamint az olvasásnépszerűsítés területén, és keressük a lehetőséget az együttműködésre.
Kínában 1999 óta végeznek rendszeresen (évente) országos kérdőíves felméréseket olvasásról, könyvvásárlásról és könyvtárhasználatról. A felmérések során – a magyar gyakorlathoz hasonlóan – igyekeznek a kérdéseket ugyanabban a formában feltenni, így már csaknem 20 évre visszamenőleg rendelkeznek idősoros adatokkal olvasásról és könyvtárhasználatról. Az ilyen irányú kutatások egyik célja, hogy a könyvkiadók számára naprakész információkat szolgáltassanak az olvasási szokásokról. Ezen túl azonban jelentős a kínai átlagember olvasással kapcsolatos kérdések iránti érdeklődése is, így a kutatási eredményeket igyekeznek a sajtóban is bemutatni. Az olvasás tekintetében a legnagyobb szakadék a vidéki és a városi lakosság között van, az utóbbiak javára, akik lényegesen gyakrabban vesznek a kezükbe könyvet és újságot.
Magyar részről a 2017-es olvasás és könyvtárhasználati kutatás eredményeit mutattuk be néhány szóban. A találkozó végén megállapodtunk arról, hogy a kutatási eredményeinket rendszeresen megosztjuk egymással és kölcsönösen nyomon követjük egymás tapasztalatait.

 

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.