Hír

„KI 20-20” - Hogyan lépjünk egyről a kettőre? A K2 továbbképzési sorozat 10 éve

A Könyvtári Intézet idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, 2000. március 24-én született meg az intézet alapításáról szóló jogszabály. Ez idő alatt számos képzést, programot szerveztünk, szolgáltatási kínálatunk folyamatosan megújult és intézetünk rendszeres résztvevője volt hazai és nemzetközi projekteknek.

Az elkövetkező időszakban 20 olyan projektről fogunk számot adni videós és szöveges formában, amelyek alapvetően határozzák meg intézetünk arculatát.

Eddigi tartalmaink az alábbi felületen tekinthetők meg: 20 éves a Könyvtári Intézet

 

A következőkben a K2 kísérleti műhely évtizedes történetét mutatjuk be röviden cikk és videó formájában:

 

A K2 kísérleti műhely 2010-ben indult el abból a célból, hogy teret adjon új ötleteknek, megoldásoknak, kipróbált módszereknek a digitális és más új könyvtári területeken. A könyvtárak jövőjének megértése, a digitális technológiák alkalmazásának népszerűsítése végigkíséri a műhely történetét. A kezdeményezés a TÁMOP 3.2.4-08/2-2009-0002 „A nemzeti könyvtár az élethosszig tartó tanulásért" támogatás eredményeként indult, azonban az évek alatt mindig törekedtünk a folytatásra, a folyamatos megújulásra, kerestük és megtaláltuk a lehetőségeket a megvalósításra.

A projekt első 2010/2011-es szakaszára visszatekintve megállapíthatjuk, hogy a fejlődési trendek figyelése, bemutatása, illetve az informatikai eszköztár használatának bemutatására irányuló kutatás-fejlesztési tevékenység jelentette annak fő tartalmi magját. 2013-tól a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával folytatódik a K2 rendezvények sorozata és szellemisége. Úgy igyekeztünk mindig megszólítani a könyvtárosokat, hogy a felajánlott lehetőségek szervesen illeszkedjenek a munkájukba, kiegészítsék, hatékonyabbá tegyék az addig használt munkafolyamatokat. 10 év után visszatekintve a kezdetekre, azt láthatjuk, hogy egyre több könyvtár bátran használja a technika vívmányait, folyamatosan újítja meg szolgáltatásait. Bízunk benne, hogy ez a sorozat is hozzá tudott járulni az új módszerek elterjedéséhez.

A K2 mindig is kiemelt célként kezelte, hogy külsős szakértők segítségével vegyük számba a kurrens technológiákat és trendeket, amelyek a könyvtári és közgyűjteményi szektor számára is hasznosíthatók. Ezzel is tudtuk erősíteni az együttműködéseket más területekkel, gyümölcsöző kapcsolatokat tudtunk kialakítani más szakmák képviselőivel. Tudatosan kerestük a kapcsolatokat az egyetemeken, főiskolákon feltűnő fiatal tehetségekkel is, akiknek lehetőséget biztosítva a bemutatkozásra és ezzel a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre, valamint a párbeszédekbe való bevonásra. Fontosnak tartottuk, hogy az ismeretek megszerzésével egyidejűleg szakmai párbeszéd is ki tudjon alakulni a résztvevők között, erre az évek során különböző módszereket alkalmaztunk: korábban a rendezvények előadásai után volt lehetőség a szakmai viták kibontakozására, az új, 2019-2020-as évadban pedig már workshop keretében és online felületen lehet közösen gondolkodni.

A K2 elmúlt 10 évében összesen 28 rendezvény tartottunk, amelyen 111 előadás hangzott el, az eseményeken résztvevők száma pedig meghaladta az 1700 főt. A szakmai programot és a továbbképzési napok színvonalát évről évre igyekszünk fejleszteni, tökéletesíteni. A K2 sorozat első 10 évében számos témát feldolgoztunk, a témaválasztásnál folyamatosan követjük az aktuális könyvtári és más technológiai trendeket, és azok közül válogatunk a könyvtárak fejlődése céljából, amelyek az aktuális évad céljaihoz illeszkednek.

 

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.