Hír

Húzzuk be a fake-et! Könyvtárak az álhírek ellen - K2 továbbképzési sorozat

A 2019/2020-as évadban Határtalan könyvtár összefoglaló címmel jelentkezik a Könyvtári Intézet K2 továbbképzési sorozata. A 10. évébe lépő rendezvénysorozaton ezúttal is a megszokott innovatív tartalommal, ám megújult koncepcióval várjuk az érdeklődőket. Szeretnénk még több lehetőséget biztosítani a témák továbbgondolására, a gyakorlati alkalmazási lehetőségek közös keresésére, ezért az előadások után egy workshoppal várjuk az érdeklődőket. Következő alkalom: 2019. december 3.

 

Jelenthetnek-e az álhírek nemzetbiztonsági kockázatot? Milyen kapcsolat van a Brexit és az álhírek között? Lehet-e védekezni az álhírek ellen? Mit tehetnek a könyvtárak a felhasználók tudatos információhasználata érdekében?

Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ 2019. december 3-án, a soron következő K2-es szakmai napon, ahol a témáról két előadást hallgathatnak meg a résztvevők, majd pedig workshop keretében igyekszünk kideríteni, hogy mi, könyvtárosok vajon mennyire vagyunk felvértezve az álhírek elleni harcra.

A Könyvtári Intézet által szervezett rendezvény célja, hogy felhívja a szakma figyelmét az álhírek társadalmat befolyásoló jelentőségére és arra a fontos szerepre, amelyet a könyvtárak mint a hiteles információ bázisai, felvállalhatnak használóik tudatos és kritikus hírfogyasztásának fejlesztésében.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Díszterem (1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6., 6. emelet)

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációra 2019. november 29-ig, az alábbi linken van lehetőség: https://forms.gle/pcDn3mBNJt83kLU99

PROGRAM

9:30 – 10:00: Regisztráció

10:00 – 10:15: Köszöntő

10:15 – 11:00: Dr. Bányász Péter (Nemzeti Közszolgálati Egyetem): Lélektani műveletek a közösségi médiában
Az internet, a közösségi oldalak elterjedése számos területen okozott paradigmaváltást, beleértve a hírfogyasztási szokásainkat is. A 2016-os brit Európai Unióból történő kilépési népszavazás vagy az amerikai elnökválasztási kampány a tudományos gondolkodás fókuszába emelte az álhírek és a közösségi oldalak vizsgálatát. Jelen előadás célja, hogy az álhíreknek, mint a katonai- nemzetbiztonsági műveletek politikai döntéshozatalban betöltött szerepére mutasson rá a kibertérből jelentkező komplex fenyegetettség kontextusában.

11:00 – 11:20: Dr. Koltay Tibor (Eszterházy Károly Egyetem): A posztigazság kora és a könyvtárak: megoldások és kétségek
Az álhírek ellen nincs egyetlen, kész recept, de fontos a tudatos információhasználat, a kritikus/kritikai hozzáállás és a forráskritika. Ehhez tudnunk kell, hogy a legtöbb webes tartalom más tartalmak továbbítása (különösen a közösségi médiában). Ezek állítólagos forrása többnyire nem megbízható. A megbízhatóság ellenőrzésnek fontos helye a könyvtár és benne a könyvtáros és nélkülözhetetlen az információs műveltség, a médiaműveltség és a személyes információszervezés. Használhatjuk az IFLA „Hogyan ismerheted fel az álhíreket?” című infografikáját is. Az emberek azonban nehezen fogadják el azt, ami nem az ő nézeteiket támasztják alá.

11:20 – 11:35 Szünet

11:35 – 13:00: Workshop – moderátor: Márföldi István (Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár)

A K2-es továbbképzési sorozat 2019/2020-as ünnepi évadját a megújulás mellett egy izgalmas lehetőséggel is szeretnénk még vonzóbbá tenni. A legalább három továbbképzési napon résztvevők nyereményben részesülnek!

Szeretnénk, ha az új évadban a workshopon kívül még további eszmecserére is lenne hely és lehetőség a továbbképzési napok témáiban, ezért létrehoztunk egy Facebook-csoportot a sorozatnak, K2 továbbképzési sorozat néven, itt lehet hozzá csatlakozni: https://www.facebook.com/groups/492727808123300/ Az eseményig a témához kapcsolódó híreket, szakirodalmat fogunk megosztani, amihez várjuk a hozzászólásokat.

A hivatalos meghívón találhatják a Könyvtártudományi Szakkönyvtár által, a programhoz készített bibliográfiát is.

A továbbképzési sorozat a Nemzeti Kulturális Alap (www.nka.hu) támogatásával valósul meg.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

 

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.