Hír

Beszámoló és elérhető prezentációk a „Born digital” és a könyvtárak című K2 továbbképzési napról

A Könyvtári Intézet Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztályának szervezésében megvalósuló K2 továbbképzési sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a 2018/2019-es évadban tovább folytatódik. Ebben az időszakban is, a korábbi évekhez hasonlóan, 4 szakmai napon vehetnek részt az érdeklődők.

2018. október 10-én került megrendezésre az első szakmai műhelynap, amelynek címe „Born digital” és a könyvtárak. A program a Digitális tartalom, digitális szolgáltatás - K2 továbbképzési sorozat első alkalma volt.

Miközben nagy energiákat fektetünk az analóg tartalmak digitális elérhetőségének megteremtésébe, nem szabad megfeledkeznünk az eleve digitális formában született dokumentumokról sem. Ezek összegyűjtésére, tárolására és szolgáltatására most kell kialakítani a modelleket. A szakmai napon a téma hazai jó gyakorlatairól volt szó a következő területeken: a „born digital” fogalma, szerzeményezés, webaratás, „born digital” tartalmak az elektronikus könyvtárban, digitális formában született tartalmak katalogizálása és hosszú távú megőrzése.


A fényképet készítette: Karasz Lajos

A szakmai nap köszöntőjét és bevezetőjét dr. Tóth Máté a Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztály vezetője tartotta. A közönséget a rendezvény során többször egy online interaktív játékra invitáltuk, amibe a mobileszközeik segítségével tudtak bekapcsolódni. A játék lehetőséget adott egy közösségi címkefelhő megalkotására. A címkefelhő egy gyors kérdés megválaszolásából állt össze: a résztvevők a „born digital” fogalomról eszükbe jutó szavakat írták be. A Könyvtártudományi Szakkönyvtár tableteket biztosított azoknak, akik szerették volna kipróbálni a játékot, de nem volt náluk megfelelő eszköz.


Összefoglaló az előadásokról:

Moldován István (Országos Széchényi Könyvtár): A digitálisan született tartalmak megőrzése

A fényképet készítette: Karasz Lajos
 

A kulturális örökség könyvtárak által gyűjtött része az elmúlt közel három évtizedben növekvő mértékben digitális formában jelenik meg. A nyomtatva megjelent hagyományos dokumentumok túlnyomó többsége is már elektronikusan jön létre. A könyvtárak gyűjtőkörei, gyűjtési technikái, a nyilvántartás módszertana csak nehezen követi a növekvő számú digitális tartalmat. Az előadás röviden áttekintette a könyvtárakban a digitális tartalmak megőrzésének (is) a szükségességét, majd ennek tükrében mutatta be, hogy eddig mit tett az Országos Széchényi Könyvtár ezen a területen. Ezután felvázolta, hogy a könyvtárak mit tehetnek a digitális örökség megőrzésének érdekében, hogyan kapcsolódhatnak be ezekbe a folyamatokba. Továbbá arról, hogyan kezdhetik el saját eszközeikkel a gyorsan változó, gyorsan pusztuló, de értékes kulturális örökséget is tartalmazó digitális dokumentumok gyűjtését, megőrzését, szolgáltatását.
 

Drótos László (Országos Széchényi Könyvtár): Webes tartalmak digitális megőrzése

A fényképet készítette: Ficsór Zsolt

 

Digitális kultúránk jelentős része a weben jelenik meg és bár elképesztő ütemben bővül ez a tartalom, nagyon gyorsan pusztul vagy változik is. Magyarországon – sok más országtól eltérően – mind ezidáig nem volt olyan archívum, amely felvállalta volna a nyilvános weboldalak vagy teljes webhelyek rendszeres mentését, kutathatóvá tételét és hosszú távú megőrzését a jövő számára. 2017 elején az Országos Széchényi Könyvtárban elindult egy pilot projekt egy üzemszerűen működtethető magyar webarchívum feltételeinek megteremtésére. Az előadás bemutatta ezeknek a munkálatoknak a jelenlegi állását és kitért arra is, hogy más közgyűjtemények hogyan tudnának bekapcsolódni a válogatási, archiválási, minőségellenőrzési és metaadatolási feladatokba.


Lencsés Ákos – Sütő Péter (MTA Könyvtár és Információs Központ - EISZ Titkárság): Online tartalmak konzorciumi beszerzése

A fényképet készítette: Ficsór ZsoltA fényképet készítette: Ficsór Zsolt

Az előadásban bemutatásra került, hogy milyen előnyökkel jár a könyvtárak és a felhasználók számára az online tartalmak konzorciumi beszerzése. Az előadók ismertették az egyes európai konzorciumok sajátosságait, illetve a magyar EISZ Nemzeti Program működését, a nemzeti program keretében megvalósult és a közeljövőben megvalósuló, tudományos kutatást segítő szolgáltatásokat. Részletesen bemutatták a COMPASS adatbázist, amely a Magyarországon elérhető elektronikus tudományos tartalmak keresőfelülete.


Ruttkay Szilvia (Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár): Online könyvek egy egyetemi könyvtárban: beszerzési, feldolgozási és szolgáltatási tapasztalatokról röviden

A fényképet készítette: Ficsór Zsolt


Az előadó ismertette, hogy az online könyvek (e-könyvek) beszerzése során egy egyetemi könyvtár beszerzési stratégiáját milyen tényezők alakítják, és milyen szempontok mentén kell meghatároznia az ideális beszerzési módot. Körüljárta az online könyvek feldolgozásának és olvasók felé való közvetítésének néhány lehetséges módját, s röviden érintette ezen dokumentumok szolgáltatásának, felhasználásának sajátosságait is.

A fényképet készítette: Horváth Adrienn


Az előadások után az elhangzottakból készítettünk egy online kvízt, amelyet kitöltve a résztvevők lemérhették a tudásukat.

A fényképet készítette: Karasz Lajos

A rendezvény folyamán a korábbiakhoz hasonlóan az érdeklődők ez alkalommal is válogathattak a Könyvtártudományi Szakkönyvtár friss, a témához kapcsolódó beszerzéseiből. Újdonság, hogy a KSZK összeállított egy válogatott bibliográfiát is, amely hozzájárul a témában való elmélyüléshez.


A fényképeket Karasz Lajos, Ficsór Zsolt és Horváth Adrienn készítették.

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.