Hír

Megjelent az ALMPUB projekt eredményeit összefoglaló tanulmánykötet

A könyvtárak, a levéltárak és a múzeumok hagyományosan részei a nyilvános szférának, hiszen hozzáférést kínálnak a kultúrához és a tudáshoz, tájékozódási lehetőséget nyújtanak a lakosság számára állampolgári ügyekben és közösségi terekként is funkcionálnak a helyi közösségekben. A digitalizálás és a globalizáció új kihívásokat támasztott a fenntartható nyilvános szférával szemben. Vajon a közgyűjteményi szféra: a könyvtárak, a múzeumok és a levéltárak képesek-e felelni ezekre a kihívásokra? Erre a kérdésre kereste a választ az elmúlt évek legjelentősebb nemzetközi együttműködésben megvalósított kutatása, amelyben a Könyvtári Intézet is részt vett: az ALMPUB projekt, amelynek az eredményeit bemutató kötet tegnap jelent meg.

A könyv a kiadó Current Topics in Library and Information Practice sorozatának legújabb kötete, amelyben a könyvtár és információtudományban megjelenő új megközelítéseket mutatják be. A Libraries, Archives and Museums as Democratic Spaces in the Digital Age című kötet a könyvtárakat mint a nyilvános szféra intézményeit bemutató elméleti tanulmányokat, nemzetközi összehasonlító kutatásokat és az együttműködő országok könyvtárügyéből vett esettanulmányokat tartalmaz.   

A magyar olvasónak különösen érdekesek lehetnek a nemzetközi összehasonlító kutatások, amelyekben Norvégia, Dánia, Németország és Svédország és Svájc mellett Magyarország is részt vett, így a kötetben egy sajátos aspektusból, a többi nemzettel való összevetésben tekinthetünk rá hazánk könyvtárügyére. Szintén magyar vonatkozású szöveg Tóth Máté Visegrádi országok digitalizálási tevékenységének stratégiai megközelítéseit összehasonlító tanulmánya, amely a könyv hatodik fejezete.

A digitális és a fizikai terekben megvalósított közösségi kezdeményezések sorát vonultatja fel a könyv skandináv szerzők tollából. A bevándorló közösségek integrálását célzó oslói nyelvi kávéházak, a közösségi oldalakon található közgyűjteményi tartalmak, a helytörténeti wikik és a speciális célcsoportoknak nyújtott szolgáltatások is terítékre kerülnek az esettanulmányok között.

A könyv teljes tartalma elérhető nyílt hozzáféréssel az interneten, a fizikai példány pedig a szeptember végi megjelenést követően a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban lesz hozzáférhető.

Share

Kapcsolat

1827 Budapest, Budavári Palota F-épület

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.