Hír

Online továbbképzés Rimaszombatban és Párkányban

Szeptember 7-én Párkányban, szeptember 8-án Rimaszombatban szervezett a határon túli könyvtárosok számára online továbbképzést a Könyvtári Intézet és a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete. A párkányi képzés a Mesélj nekem E'meséről, a rimaszombati pedg a Fröccsműhely és Ször(p)parti címet viselte, a foglalkozásokat az egri Mustármag mese- és biblioterápiás mikroműhely munkatársai, Komló-Szabó Ágnes és Luzsi Margit tartották. A résztvevők mindkét helyszínen személyesen jelentek meg, míg a két előadó videókonferencián keresztül volt jelen egész nap.

Beszámoló Egyházi Dórától, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete alelnökétől:

A két képzési nap eredetileg áprilisban került volna megrendezésre, de a járványügyi helyzet miatt elnapolódott, s a sors iróniája, hogy a szeptemberi dátumok ismét korlátozások miatt, hibrid formában valósulhattak csak meg. A szervezők nem szerették volna újra elhalasztani a könyvtárosok által várva várt képzéseket, így kompromisszumokat kötve kellett újragondolni a szakmai program lefolyását. A résztvevők mindkét helyszínen személyesen jelentek meg, míg a két előadó Komló-Szabó Ágnes és Luzsi Margó videókonferencián keresztül volt jelen egész nap, amelyet a helyi könyvtárak kivetítővel és kihangosítással tették lehetővé. A technika ördöge ezúttal mély álomba szenderült, hiszen gördülékenyen, problémamentesen zajlott az online bejelentkezés.
Mindkét nap a Mustármag mese- és biblioterápiás mikroműhely munkatársai Komló-Szabó Ági és Luzsi Margó tartották a foglalkozásokat Egerből, a helyszíni meghosszabbított kezük Egyházi Dóra az SZMKE alelnöke volt. A párkányi képzés a MESÉLJ NEKEM E'MESÉRŐL címet viselte. A képzés fókuszában az E´mese vár c. könyvtár- és olvasásnépszerűsítő programsorozat bemutatása állt. A képzésen a következő települések könyvtárosai vettek részt: Rimaszombat, Ipolyszalka, Kéty, Szőgyén, Érsekújvár, Zselíz, Udvard, Köbölkút, Dunaszerdahely, Párkány.
A FRÖCCSMŰHELY ÉS SZÖR(P)PARTI címmel tartott rimaszombati képzés középpontjában a kamaszok álltak. A résztvevő magyar könyvtárosok gyakorlati útmutatót és megvalósítási mintákat kaptak a fiatalok számára tartott könyvtári foglalkozásokhoz. A képzésen a következő települések könyvtárosai vettek részt: Lekenye, Vaján, Ipolyság, Palást, Losonc, Rimaszombat.

Kiemelten fontos, hogy valós élményeken alapuló, gyakorlatorientált képzéseken vehessenek részt a felvidéki magyar könyvtárosok. Könnyebben adaptálhatóak azok a jó gyakorlatok, amelyeket a szakember maga is átél, megél, kipróbál. Mindkét képzésen jelen voltak városi könyvtárak munkatársai, községi könyvtárosok, valamint iskolai könyvtárosok, pedagógusok is. A résztvevők mind-mind olyan élményekkel és gyakorlati tudással térhettek haza, amelyeket kamatoztatni tudják majd mindennapi munkájuk során.
Ezúton is köszönjük a Könyvtári Intézet munkatársainak kitartó, támogató munkáját!

 

Share

Kapcsolat

1827 Budapest, Budavári Palota F-épület

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.