Hír

3 lépésben a partnerkapcsolatokról és erőforrásokról

A könyvtárak stratégiai és működési céljaikat kellő erőforrások meglétével, azok megfelelő ki- és felhasználásával tudják megvalósítani” – olvashatjuk a Könyvtárak Minőségi Működésének Értékelési Rendszere, azaz a KMÉR 4. kritériumhoz írt bevezetőjében.

Ezt a nagyon összetett területet vizsgáljuk meg – számos példával illusztrálva – a tudásmenedzsment, az IKT-eszközök és a partnerkapcsolatok hatékony menedzselésének vonatkozásában a Könyvtári Intézet által szervezett online konferencián.

Időpont: 2023. november 30. 10.00
Megrendezés módja: online (Microsoft Teams)

Regisztráció:  ide kattintva lehet jelentkezni
A regisztráció határideje: 2023. november 29. 12:00 óra

 

10.00–10.10 Rózsa Dávid (Országos Széchényi Könyvtár, főigazgató): Köszöntő

10.10–10.45 Dr. Egervári Dóra (Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, tanszékvezető adjunktus): Információ – tudás – hatalom: A belső tudásmenedzsment megvalósítási lehetőségei a gyakorlatban

„A tudásmenedzsment a szervezeti tudás és információ kezelésének, megosztásának, kihasználásának eszközrendszere. Megvalósítása meglehetősen komplex folyamat, amely alapvetően a munkatársak tudásának integrálására, hatékony gyűjtésére, szervezeti tudássá alakítására, megosztására és továbbhasznosítására összpontosít. Kulcsterületei: az informatikai eszközök és technológiák, a humánerőforrás készségei és képességei, valamint a felelős és fenntartható vezetés. A tudásmenedzsment egyértelműen segíti a könyvtárak hatékonyabb működését, jobb szolgáltatások kialakítását.”

10.45–11.20 Garamvölgyi László (ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, főigazgató-helyettes, osztályvezető): IKT-fejlesztések menedzselése a könyvtár stratégiájának tükrében

„Korszerű könyvtári szolgáltatások biztosításához elengedhetetlenek a tervezett könyvtári IKT-fejlesztések, melyek egyaránt célozhatják a felhasználókat és a munkatársakat is. Olvasók esetében elsősorban szolgáltatásfejlesztésekről beszélhetünk, kollégák vonatkozásában pedig különböző automatizálási lehetőségekkel, adminisztrációt, folyamatkövetést, menedzselést támogató eszközökkel segíthetjük az általában szűkös erőforrásaink hatékonyabb kihasználását.”

11.20–11:55 Dr. Tóth Máté (Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, igazgató): Partnerkapcsolatok menedzselése egy megyei könyvtár példáján keresztül

„A szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár számos új – kölcsönös előnyöket rejtő – partnerkapcsolatot alakított ki változatos szereplőkkel az elmúlt években. A partnerek között voltak városi szolgáltató cégek, kulturális intézmények, civil szervezetek, kisvállalkozások, de nagy termelő vállalat is. Az együttműködések során bebizonyosodott, hogy a könyvtárak nagyon változatos területen képesek értéket teremteni, ezzel elősegítve a források bevonását a működésbe és a fejlesztésekbe. Az előadásban a könyvtár igazgatója mutat be néhány jellemző példát, amelyek ötletet adhatnak másoknak is új partnerkapcsolatok kialakítására.”

Facebook-esemény

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.