Hír

Negyedszázad a magyar könyvtárosság szolgálatában – Jubileumi szakmai konferencia Rimaszombatban

2024. szeptember 15. és 17. között Rimaszombat adott otthont a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (SZMKE) „Negyedszázad” című jubileumi szakmai konferenciájának, amelyen az egyesület fennállásának 25. évfordulóját ünnepelték.

A rendezvényen felvidéki magyar könyvtárosok mellett neves magyarországi szakemberek is részt vettek. A konferencia helyszínei a rimaszombati Csillagház egyházi panzió és konferenciaközpont, valamint a Matej Hrebenda Könyvtár voltak.

Az első napon Rózsa Dávid, az MNMKK OSZK főigazgatója tartott előadást „Határtalan digitalizálás, határtalan szolgáltatások” címmel, amelyben a magyar nemzeti könyvtár digitalizálási tevékenységének jelentős előrelépéseit mutatta be. Kiemelte a digitalizálási együttműködések fontosságát, valamint bemutatta a jogvédett tartalmak szolgáltatását lehetővé tevő, minden magyar könyvtár számára ingyenesen elérhető MEK+ alkalmazást.

Szüts Etele, az OSZK Könyvtári Intézet igazgatója előadásában a megújult könyvtárszakmai folyóiratokat, a Háromká és a CELISR című lapokat mutatta be. Ismertette a folyóiratok létrehozásának hátterét, rovatait és a szakmai közönség számára nyújtott lehetőségeket.

A második napon a konferencia programja a Matej Hrebenda Könyvtárban folytatódott, ahol a résztvevők workshopokon vehettek részt.

A könyvtár Rimaszombat város, Rimaszombat és Rőce járások lakosságát szolgálja. A huszonegy, többségében magyar nemzetiségű könyvtáros 88.000 kötetes állománnyal várja az évi 2300 beiratkozó olvasót.

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.