Hír

Megjelent a 3K legújabb, 2020/7-8. száma

Tartalom

Könyvtárpolitika
Rényi Mátyás Attila: A Mikes Kelemen Program és megújult szolgáltatási felülete

Műhelykérdések
Hajnal Ward Judit – Nicholas Allred – Jennifer Coffman: Nyári történetek. Virtuális könyvklub egy amerikai egyetemen

Visky Ákos László: Gyorsmérleg az OSZK Webarchívum és a KDS-K pályázat nyerteseinek együttműködéséről

Konferenciák
Békésiné Bognár Noémi Erika – Juhász Réka: Mérjük és tegyük láthatóvá! A könyvtárak hatása a társadalomban

Múltunkból
Pogányné Rózsa Gabriella: A Honvédorvosok Tudományos Egyesülete (HOTE), könyvtára és Honvédorvos című szakfolyóirata a két világháború között

Perszonália
Bényei Miklós: „A könyvtáros társadalom ismeri, becsüli és szereti”. Arató Attila 90 éves

Évforduló
Vasné Tóth Kornélia: A „tudományos búvár”, gyűjtő id. Szinnyei József emlékére

Könyv
Pogány György: Magánkönyvtárak, gyűjtők, könyvek, vakarékok. Közelítés egy konferenciakötethez (Könyvek magántulajdonban (1771–1820). Szerk. Dóbék Ágnes)

Urbanik Tímea: A mese új platformja: az interaktív könyv (Varga Emőke: Az interaktív könyv: teóriák és példák)

 

Ízelítő a lapszámból

„Az OSZK és a Kárpát-medencei könyvtárak a Mikes Programmal jelentős gyarapítási lehetőséghez jutnak. A Mikes Program lebonyolításának többéves tapasztalata pedig hozzájárult a feldolgozási folyamat fejlesztéséhez, és lehetővé tette a szolgáltatási felületünk megújítását is. […] A korábbi HTML-alapú kiajánlási nézet statikus megjelenési felületet biztosított, a tételek életútját azonban nem tudta követni. Az új rendszer képes mind a feldolgozási, mind a kiajánlási folyamatokat kezelni, így egyesítve a munkafolyamatok eddigi fragmentált egységeit. Az új adatbázis a Z39.50 protokoll segítségével, a kiadvány IKR-azonosítója alapján lekéri az OSZK adatbázisban kiválasztott katalógusrekord előre definiált mezőinek bibliográfiai adatait. A Mikes-rendszerbe importált és ott keletkező rekordok így a kiajánlást megelőző, majd az azt követő munkafolyamatokban is integráltan vehetnek részt. […] A Mikes Program adatbázisa együtt tartva a beérkezett dokumentumok bibliográfiai adatait, hozzájárulhat az emigráció olvasási és könyvgyűjtési szokásainak vizsgálatához, aminek köszönhetően lehetővé válik a terület hosszú távú kutathatósága, és a jövőben – további fejlesztéseket követően – a magyar diaszpóra könyvadatbázisának is alapjául szolgálhat.” (Rényi Mátyás Attila)

„A program alapját három novella és a hetente változó témák alapján folytatott vita képezte. A program az egyetemen rendkívül népszerű Neil Gaiman művével indult How to talk to girls at parties címmel. Ezt követte F. Scott Fitzgerald Sleeping and waking című novellája. A csúcspontot a közeli princetoni egyetemen és a tavaszi félévben a Rutgersen is kreatív írást oktató világhírű szerző, Joyce Carol Oates Where is here? című műve jelentette. Az intenzív nyári szemeszter terheit figyelembe véve ugyanis javasoltuk, hogy a könyvklub elnevezést megtartva inkább novellákat olvassunk. A nagy kérdés az volt, hogy minden hétre újat válasszunk, vagy inkább jobban elmélyedjünk kevesebb novellában. Mi az utóbbira tettük le a voksot.” (Hajnal Ward Judit)

„Az OSZK Webarchívum jelenleg 34 ezer élő webhelyet és azok URL-jeit tartja nyilván különböző gyűjteményekben, de bizonyos tematikákhoz tartozók még nem kerültek összegyűjtésre, valamint a közösségi médiával is még éppen csak elkezdtünk foglalkozni. Persze maga az összegyűjtés kifejezés is problémás, mert gyakorlatilag teljes körű gyűjtemény nem létezik a webhelyek változékonysága, illetve az ismeretszerzés korlátai miatt. A pályázatban részt vevő könyvtárak nagyságrendileg ennek az állománynak körülbelül tizedére rúgó webhelyet gyűjtöttek össze és ajánlottak a Webarchívum figyelmébe, melyből végül hasznos címként az eddigi gyűjtemény 7%-kal fog gyarapodni, ebből 2% jut a Webarchívum által korábban már feltárt tematikájú gyűjteményekbe és 5% kerül a szisztematikusan még nem feltérképezettekbe.” (Visky Ákos László)

A 3K 2020/7-8. száma PDF-formátumban az alábbi linken érhető el: https://epa.oszk.hu/3k

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.