Hír

Ízelítő a 3K 2017. márciusi számának tartalmából

Könyvtárpolitika
Szeifer Csaba: Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer: igazi esélyteremtés a vidéknek

Műhelykérdések
Czupi Gyula: Egynyári kalandok a könyvtárban. Közfoglalkoztatottak friss erőforrásként
Dancs Szabolcs: A könyvtáros mint rendszergondolkodó, avagy unalmas-e a szabványosítás
Nagyné Simon Csilla: Környezettudatossági törekvések a könyvtárban

Olvasás
Luzsi Margó – Komló-Szabó Ágnes: E’mese vár – élményalapú olvasásnépszerűsítő programsorozat a HEVESTÉKA könyvtárakban
Bartalus Boglárka – Fucskár Erika: Könyvterek és könyvtárak. Babaolvasók és óvodások könyvtári „szokásai” Szentendrén, a Pest Megyei Könyvtárban
Juhász Valéria: Óvodások, kisiskolások írás-olvasás előkészítése, fejlesztése a Szómágus kártyajátékokkal

Könyv
Bartos Éva: Mesés - rajzos családi művészetterápia
Sándor Tibor: A szülőföld varázsa. Idézetek ötven év olvasmányaiból

Ízelítő a tartalomból:

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) a korábban magára hagyott kistelepülések leépült könyvtárait újra életre keltette, építve a korszerű technikákra, tudásra, újrateremtette a személyes találkozás, a közösségben élés lehetőségeit - mondja Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, akivel a kistelepülési ellátás jelenéről, aktualitásairól beszélgettünk.” (Szeifer Csaba)

„A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár a HEVESTÉKA Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretén belül 2015-ben innovációként kidolgozott új típusú programsorozatot hirdetett a Heves megyei KSZR könyvtárakban. Az egy tanéven át tartó, élményalapú, olvasásnépszerűsítő programot alsó tagozatos gyerekeknek hirdették meg E'mese vár címmel. Az E'mese vár célja egyfelől az volt, hogy a többségében kistelepüléseken élő gyerekek hozzáférjenek a minőségi könyvtári programokhoz, másfelől pedig az, hogy a KSZR munkatársak egységesen, magas színvonalon tudják ellátni munkájukat, s egymást segítő, együttműködni tudó, kreatív csapatként dolgozzanak együtt.” (Luzsi Margó – Komló-Szabó Ágnes)

„2015 őszén azért alakult meg a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont könyvtári hálózatának önkénteseiből a Zöld könyvtár munkacsoport, hogy a meglévő adottságok és infrastruktúra mentén elterjesszük a zöld szemléletet, támogatásra bírjuk munkatársainkat. Hamar rádöbbentünk, hogy legfőbb eszközünk a felvilágosítás, módszerünk pedig a fejekben elültetett megfelelő gondolat. A zöld megoldások keresése, a természetes környezet támogatása, a tisztább állapotok, a jó benyomás nem elhanyagolható elképzelésünk volt az első perctől kezdve. Folyamatos kihívás számunkra most is munkatársaink aktivitásának élénkítése nyereményjátékok, bolhapiacok, kirándulások, programok szervezésével, csoportunk folyamatos írásos megjelenésével.” (Nagyné Simon Csilla)





Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.