Hír

Ízelítő a 3K 2014. májusi számának tartalmából

Könyvtárpolitika
Juhász András: A nyugati magyar szórvány könyvtári hungarikumai

Műhelykérdések
Amberg Eszter: Az e-dokumentumok kölcsönzésére vonatkozó piackutatás eredménye

Kardos Ferenc: A könyvtár, amely nem keresi, hanem látja és felvállalja szerepeit

Murányi Adrienn: Család Éve az iskolai könyvtárakban

Kiállítás
Vasné Tóth Kornélia: A magyar ex libris 100 éve

História
Maróti Andor: Kovács Máté a népművelés tudományáról

Bényei Miklós: Egy régi olvasóterv Kovács Máté útmutatásai szerint

Perszonália
Hay Diana: Domsa Károlyné (1942-2014)

Könyv
Nincsevics Klára: Kié az olvasás?

Ízelítő a lapszámból

„Az Országos Széchényi Könyvtár készséggel, munkatársai szeretettel fogadják majd az értékes könyvajándékot. Véleményünk az, hogy haza kell hozni az e célra már összegyűjtött hagyatékokat, amelyeknek túlnyomó része magyar könyv. E hazahozatalban az OSZK-ra kezdeményező, majd lebonyolító szerep hárul, amelyet tervezetten kell kibontakoztatnia. Egyúttal érdemi választ kell adnia arra, miképp tervezi könyvtári hungarikaadományok, jelentősebb hagyatékok hazafogadását.” (Juhász András)

„Az ELDORADO szolgáltatási portfóliójában megtalálható az elektronikus kölcsönzés is, ezért e piackutatás eredménye orientáló jellegű számunkra. Az elektronikus kölcsönzés nem más, mint az elektronikus kiadványok korlátozott időtartamra történő nyilvánossághoz való közvetítése, amely a könyvtárak zárt helyiségein kívül történik. Ez az eset dokumentumok elektronikus úton, távol levő falhasználókhoz való ideiglenes eljuttatására vonatkozik.” (Amberg Eszter)

„A könyvtár szociális funkcióit a vele szemben támasztott szociális igényekkel lehet leginkább meghatározni. Ezek az igények pedig a könyvtárat körülvevő társadalomból érkeznek. Az igényeket, bár mindig is jelen voltak, sokáig nem kezelte szolgáltatást kívánó igényként a könyvtár; nem tudatosította eléggé az őt körülvevő helyi társadalommal, a fenntartóval, a támogatókkal, hogy ezeknek az igényeknek a kiszolgálása is a könyvtár feladata, és ez költségekkel jár.” (Kardos Ferenc)





Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.