Hír

Könyvtárak az online tanulás szolgálatában – K2 továbbképzési sorozat

A 2020/2021-es évadban K2 online összefoglaló címmel jelentkezik a Könyvtári Intézet K2 továbbképzési sorozata. Az évad első, 2020. december 10-én megrendezésre kerülő szakmai napján, a könyvtárak szerepét kívánjuk feltérképezni az online tanulás támogatásában. Ebben az évadban is szeretnénk lehetőséget biztosítani a témák továbbgondolására, a gyakorlati alkalmazási lehetőségek közös keresésére, ezért az előadásokat közös gondolkodásra serkentő e-workshop követi, ahol az előadáson elhangzottakat lehet továbbgondolni.

 

KÖNYVTÁRAK AZ ONLINE TANULÁS SZOLGÁLATÁBAN


 

Az infokommunikációs technológiák folyamatos fejlődésével és a világháló elterjedésével a tanulási módok, a környezet és a tanulást segítő eszközök is változóban vannak. Egyre nagyobb hangsúly helyeződik a digitális eszközökkel való tanulásra, kiemelten most, a koronavírus-járvány idején. A továbbképzési napon arra keressük a választ, hogy mi jellemzi a jelenlegi elektronikus környezetet, milyen hatékony módszerei vannak az online ismeretszerzésnek. Fókuszba állítjuk, hogy a könyvtárak mint az információk gyűjtőhelyei és az információs műveltség fejlesztésének támogatói, hogyan tudnak hozzájárulni még hatékonyabban az online tanulás folyamatához, ezzel is támogatva az élethosszig tartó tanulást.

Az évad első alkalmának időpontja: 2020. december 10. 10.00

Helyszín: online tér

Regisztráció: https://forms.gle/wgDp4UYFFptXYitT7
A jelentkezési határidő: 2020. december 7.
A részvételhez szükséges tudnivalókat a továbbképzési napot megelőző napon fogjuk kiküldeni a regisztrált jelentkezőknek.

PROGRAM:

10.00–10.15 Köszöntő
10.15–11.00 Dr. Racsko Réka (Eszterházy Károly Egyetem):  Szárny vagy teher? Az online tanulás lehetőségei és kihívásai
11.00–11.30 Sikaláné Sánta Ildikó (Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár): A távoktatás lehetőségei könyvtári környezetben
11.30–11.45 Kvíz
11.45–12.45 E-workshop (párhuzamosan 3 témában)

E-workshopok

1. Az online oktatás stratégiai szintű tervezése a könyvtári digitális átállás folyamatában
A workshop célja, hogy a könyvtári digitális transzformáció pilléreit (vezetés és menedzsment, humánerőforrás, tartalmak és módszerek infratstruktúra) érintve választ keressünk arra, hogy milyen tényezők figyelembevételével tervezhetjük meg az online oktatás támogatását, valamint annak kivitelezését.

2. E-learning a gyakorlatban – a Somogyi-könyvtár távoktatási felületének bemutatása
A workshop keretében röviden bemutatjuk az Ilias keretrendszer tanulói és oktatói felületét. E-learning tananyagon keresztül bemutatjuk egy online kurzus felépítését, annak menedzselését.

3. Prezentációkészítés asztali VR-környezetben
Az asztali VR-ben elkészített prezentációk egyre népszerűbbek mind az oktatásban, mind az üzleti szférában, ugyanis nagy előnyük a hagyományos 2D-s prezentációs eszközökhöz képest (pl. PowerPoint), hogy ebben a speciális térben megjelenített tartalmak sokkal hatékonyabban kiemelhetők, és vizsgálatok alapján a hallgatóság sokkal többet megjegyez azokból az előadásokból, amelyekhez a szemléltetést asztali VR környezetben készítették. Az egyik legnépszerűbb asztali virtuális valóság prezentációkat készítő szoftver a Széchényi István Egyetemen fejlesztett ingyenes MaxWhere. A workshopon a szoftver használatával ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Szeretnénk, ha ebben az évadban is a workshopon kívül még további eszmecserére is lenne hely és lehetőség a továbbképzési napok témáiban, ezért az általunk létrehozott K2 továbbképzési sorozat Facebook-csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni. Itt a témához kapcsolódó híreket, szakirodalmat is közzéteszünk, és várjuk a hozzászólásokat, véleményeket is.

A mellékletben található hivatalos meghívón találhatják a Könyvtártudományi Szakkönyvtár által, a programhoz készített válogatott bibliográfiát is.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
 

CsatolmányMéret
PDF ikon K2 meghívó8.83 MB
Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.