Hír

A virtuális országjárás tizennegyedik állomása: Vas megye könyvtárai a járvány idején

Az alábbi cikk a virtuális országjárásunk tizennegyedik állomása.

A hét kitöltő Vas megyei könyvtár az egyik legkomolyabb problémaként jelölte meg az újranyitás után az olvasók visszaszoktatását a könyvtárba. De komoly átgondoltságot igényel a kapuk kinyitásakor  a “lépések sorrendjének meghatározása, ütemezése”, és nehézséget fog jelenteni “a visszahozott - esetleg fertőzött közegből érkező - dokumentumok fertőtlenítése” is.

Bár már az újranyitással kapcsolatos megoldásokon gondolkodnak a könyvtárak, de nézzük meg azt is, hogyan birkózott meg Vas megye hét, a felmérésben résztvevő könyvtára a járványhelyzet okozta nehézségekkel. Mivel a veszélyhelyzet ideje alatt a könyvtárak nem tudtak közösségi térként működni, a programok jelentős része elmarad, egy részük online térbe helyeződött át: videókonferenciaként, távoktatási formában, vagy az ünnepnapok digitális ünnepként kerültek megrendezésre. Hiszen “digitális formában sok minden megoldható,ezt tesszük is. A lehetőségeinkhez képest.” - ahogy ezt az egyik kitöltő megjegyezte. Az olvasókkal való kapcsolattartás azonban mégsem csak digitális formában valósult meg. Az egyik városi könyvtár a helyi rádióban könyvajánlókat, valamint a könyvtárral kapcsolatos híreket is közzétett, gondolva azokra az olvasókra, akik a digitális térben kevésbé jártasak.

A könyvtárak fontos feladatként tekintettek a digitális közoktatásban résztvevők támogatására is.  Többek között ennek érdekében vált szükségessé az online használóképzés megszervezése, “a gyerekeknek tanórákhoz biztosított információ” elérhetővé tétele, valamint online tájékoztatás nyújtása felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Ahhoz, hogy meg tudjanak felelni az új kihívásoknak, volt, ahol a a munkatársak képzését is szükségesnek érezték.

A kialakult és a jövőben várható nehézségekből mindegyik könyvtár számára más-más, a saját speciális helyzetére szabott segítség  jelentene némi kiutat. Egyszemélyes könyvtár esetén a helyzet kezelésére további munkatársra lenne szükség, van ahol az állami támogatás növelésében látják a megoldást, más a könyvtárak közötti együttműködést, tapasztalatcserét sürgeti.

Interjú

Kérésünkre Dr. Baráthné Molnár Mónika, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója osztotta meg velünk a jelenlegi helyzettel kapcsolatos tapasztalatait.

Könyvtára számára mi volt a legnagyobb kihívás a vírushelyzet miatti intézkedésekhez való alkalmazkodásban (mind a használók kiszolgálása, mind a munkairányítás szempontjából)?

A járvány előtti életünkben is sokszor nehézségekbe ütközött a munkaszervezés, a szolgáltatások folyamatos működtetése, a járvány okozta veszélyhelyzetben pedig hatványozottan érezzük ezt, a fertőződés megelőzésére törekedve, azt mindig szem előtt tartva kell a fokozatosan nehezedő körülmények között átgondolt döntéseket hozni.

Tapasztalata szerint mekkora az igény a könyvtári szolgáltatásokra jelenleg? Mennyiben alakította a használói igényeket a könyvtárak átmeneti bezárása?

Igény a kölcsönzésre lenne leginkább, de míg egy kisebb könyvtárban ez megoldható, addig egy 76000-es lélekszámú városban ez a szolgáltatás nem megszervezhető, mert pont azokat a kockázati tényezőket nem tudjuk kiküszöbölni, amelyek miatt be kellett zárnunk.

Továbbra is megvan az igény a hagyományos könyvtári szolgáltatásokra, csak mindez más csatornákra helyeződött át. A honlapunk nyitólapját is átalakítottuk a #maradjotthon #olvassotthon A Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai pedig segítenek, hogy megtaláld a neked való online olvasnivalót jegyében (www.bdmk.hu). A digitálisan elérhető tartalmak, az ingyenessé vált e-könyvek ellenére egyetemi tanulmányokhoz, szakdolgozat írásához azonban változatlanul a nyomtatott könyveket keresik olvasóink. A kéréseket, az átadás körültekintő megszervezésével, teljesítjük.

A helytörténeti kutatók személyes látogatás híján most e-mailben keresik meg a könyvtárosokat, kérnek adatokat, cikkmásolatokat, anyaggyűjtéseket kutatásukhoz. Amit személyesen el tudtak végezni, azt most a könyvtárosok végzik el.

Előtérbe kerültek az online elérhető tartalmak az eredeti dokumentumokkal szemben. Ez több munkával jár, hiszen a másolatok megküldése mellett a pontos hivatkozás is a könyvtárosok feladata lett. A használói igény ebben az értelemben nem változott, de a vírushelyzet időigényesebbé tette az olvasói kérdések megválaszolását.

Az új/átalakított szolgáltatások hosszú távon átalakíthatják-e a könyvtárak és az olvasók viszonyát?

Az új helyzet által generált, átalakított szolgáltatások vonzhatnak új érdeklődőket, de a hagyományos könyvtárhasználat ettől függetlenül meg fog maradni. A környezetünkben, a munkakörülményeinkben bekövetkezett változás felhívta a figyelmünket arra, hogy mennyi lehetőség van még a szolgáltatások körének bővítésére, az online felületeken való megjelenésre, és így új használói kör megszólítására. De továbbra is számolnunk kell azzal a felhasználói körrel, amelynek nincs otthon internetes lehetősége, vagy nem szívesen használja az online felületeket.

Ön szerint a könyvtár kapuinak újranyitása után lesz-e igény ezekre az új/átalakított szolgáltatásokra, tervezik-e megtartani valamelyiket?

Számos új kezdeményezésünk indult, az újranyitás után is számolunk a folytatásukkal. Például az online kézműves foglalkozások, vagy a Bájoló kreatív programmal.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a H+ Média és Kulturális Egyesület együttműködésében 3107 PERCNYI HD minőségű, a könyvtár programjairól készült felvételt tettünk közzé az erre kialakított felületen (http://www.hirlevelplusz.hu/berzsenyikonyvtar). A könyvtár sikeres programsorozatai, a Bájoló, Horváth Imre karnagy "Ezt látni és hallani kell!" előadássorozata, valamint a Helytörténeti Klub rendezvényei váltak visszanézhetővé a felületen.

Az újonnan digitalizált tartalmak egyre szélesebb rétegekhez juthatnak el online népszerűsítés formájában (helytörténeti vetélkedő).

Írjunk verset! A Berzsenyi Dániel Könyvtár kihívása április 11. a magyar költészet napja apropóján. Kreativitást megmozgató versíró kihívásunk. Olyan alkotásokat vártunk, amelyben szerepel legalább 2 sor magyar költők általunk megadott versrészleteiből. A sorok tetszőleges sorrendben használhatók voltak, a versek terjedelme nem volt korlátozott. A kihívásra született verseket Google űrlapon tudták beküldeni 2020. április 26-ig. A legjobb alkotásokat honlapunkon és közösségi oldalainkon tesszük majd közzé.

A kialakult helyzet jelenthet-e egyben lehetőséget is a könyvtáraknak szélesebb használói rétegek elérésére vagy aktiválására, a társadalomban betöltött szerepük megerősítésére, esetleg új szakmai tapasztalatok gyűjtésére?

A veszélyhelyzetben a használók köre vélhetően szélesedett, hiszen a hangsúly áthelyeződött az online térre. Nemcsak a meglévő regisztrált használókat értük el reményeink szerint, hanem a közösségi médiát használók nagyobb tömegét is (lásd a mellékletben). Nemcsak a könyvtári felületeken kihelyezett tartalmakra figyelünk, hanem kollégáink saját ismeretségi körükkel is igyekeznek minél több kulturális, könyvekhez, irodalomhoz köthető tartalmat megosztani.

 

A Berzsenyi Dániel Könyvtár a veszélyhelyzet alatt közzétett egyik legnépszerűbb Facebook posztja: [link]

A könyvtár egyik sikeres programja a Bájoló kreatív:

 

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.