Hír

A virtuális országjárás negyedik állomása: Békés megye könyvtárai a járvány idején

Az alábbi cikk a virtuális országjárásunk negyedik állomása.

A Könyvtári Intézet által végzett kérdőíves vizsgálatban Békés megyéből a megyei hatókörű városi könyvtár, egy községi és kilenc városi könyvtár adott választ a koronavírus járvány idején végzett kérdőíves felmérésünkre.

A használókkal való kapcsolat fenntartása itt is komoly kihívásokat jelent. Egy városi könyvtári munkatárs egy nagyon fontos – generációk közötti különbségekből fakadó – problémára hívta fel a figyelmünket. „Azok az idős emberek, akiknek nincs internet  hozzáférésük, kevésbé találkoznak a veszélyhelyzet idejére bevezetett könyvet házhoz szolgáltatásunk lehetőségével, így ők - akik jelen esetben a legelszigeteltebbek – könyvtári könyvek tekintetében magukra hagyottnak tűnhetnek. Egyedüli segítségük a telefonos megkeresés lehet ebben a helyzetben – ha egyáltalán gondolnak rá. A fiatalabb korosztály a honlapunkon, egyéb online platformokon, és telefonon is folyamatosan érdeklődik.”

Békés megyében a 11 könyvtárból csak ketten említették, hogy egy-két programot online is megrendeznek, a többiek vagy nem is terveztek programot, vagy úgy döntöttek, hogy nem valósítják meg azokat. Egyes könyvtárak a közösségi oldalakon való fokozott aktivitással igyekeznek a nehéz időkben is értéket teremteni a használóknak. A költészet napja kifejezetten jó alkalmat adott arra, hogy kellő kreativitással sok használót meg lehessen szólítani. A szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum és Könyvtár élt is ezzel a lehetőséggel. A könyvtárosok és a használók szavalatban vagy szövegesen számos költeményt osztottak meg felhívva a figyelmet a magyar irodalom kincseire.

Interjú

Interjú Buzai Csabával, az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár vezetőjével.

Könyvtáruknak mennyire sikerült gyorsan alkalmazkodni az új körülményekhez, igényekhez?

Nem akartunk kapkodni, nem is nagyon tudtunk. A könyvtár bezárása ugyan a levegőben lógott, mégis váratlanul ért minket. Mivel május-júniusra részleges állományellenőrzés volt betervezve a munkatervünkbe, kézenfekvő volt, hogy először azt hoztuk előre. Az ezzel járó feladatok az első hetekben teljesen lefoglalták a könyvtár valamennyi munkatársát, így a külső kommunikáció a háttérbe szorult. Mindeközben természetesen figyelemmel követtük más könyvtárak reakcióját a veszélyhelyzetre, és mi is készültünk a leltározást követő időszakra. Új feladatokat határoztunk meg, melyek adott esetben otthonról is elvégezhetőek, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának állásfoglalását követően megkezdtük a Könyvet házhoz szolgáltatás kidolgozását is.

Az alkalmazkodásban, szolgáltatások átalakításában, vagy új szolgáltatások kialakításában segítségükre volt-e a minőségirányítás kapcsán megszerzett gyakorlat?

A belső kommunikáció csatornái a megváltozott körülmények ellenére ugyanúgy adottak voltak, sőt, mivel ugyanúgy bejárunk dolgozni, a munkaértekezletek is hosszabbak lehettek a korábban megszokottakhoz képest. Minden lényeges, a könyvtár szolgáltatásait érintő kérdést (új feladatok, önkéntes munka, Könyvet házhoz stb.) közösen beszéltünk meg, az új szabályokat közösen alakítottuk ki. A Könyvet házhoz esetében a PDCA-elvnek megfelelően folyamatosan figyeltük a felmerülő problémákat, és azokra közösen kerestünk megoldást a saját levelezőlistánkon. Eddig mindenre találtunk is.

Mérnek-e jelenleg használói igényeket és ennek kapcsán terveznek-e új szolgáltatásokat bevezetni, mely a jelenlegi helyzetben tovább segíti a lakosságot?

Nem mérünk, de figyelembe vesszük a használói jelzéseket. A Könyvet házhoz szolgáltatást például azzal a biztos tudattal vezettük be, hogy van rá igény.

Ön szerint milyen szerepet kell vállalnia a könyvtárnak a kialakult helyzetben?

Leegyszerűsítve: ugyanazt, mint korábban. Küldetésnyilatkozatunkban olyan fontos mondatok vannak, mint például "megkülönböztetés nélkül, mindenki számára lehetővé tesszük" gyűjteményünket, szolgáltatásainkat, vagy "biztosítjuk az esélyegyenlőséget", vagy "támogatjuk az egész életen át tartó tanulást", vagy "lehetőséget biztosítunk a szabadidő tartalmas és kreatív eltöltésére, hozzájárulunk a felnőttek és a gyermekek olvasási kultúrájának fejlődéséhez". Ezek a megváltozott helyzetben is jó alapot jelentenek, legyen szó online tájékoztatásról, vagy éppen könyvek kiszállításáról. Legyünk elérhetőek, számíthassanak ránk olvasóink. Ugyanakkor nem vonhatjuk ki magunkat a társadalmi feladatvállalások alól sem, van olyan helyzet, amikor a szakmai feladatokat felülírják a társadalmi célok. Hiszek az önkéntes munka jelentőségében, és erre biztatom munkatársaimat is.

Köszönjük!

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.