Hír

A virtuális országjárás második állomása: Győr-Moson-Sopron megye könyvtárai a járvány idején

Az alábbi cikk a virtuális országjárásunk második állomása.

A Győr-Moson-Sopron megyéből válaszoló tizenegy könyvtár között találhatunk szak-, városi, felsőoktatási, községi és megyei hatókörű városi könyvtárat is. A kényszerű zárvatartás alatt is működő hagyományos háttérmunkák mellett, mint az adatbázis-építés, gyarapítás, feldolgozás, a legtöbb helyen előtérbe kerültek az állománygondozási, leltározási feladatok, de fókuszba kerültek a minőségmenedzsmenttel kapcsolatos munkák, a stratégiai tervezés is.  Az egyik városi könyvtár a betervezett tisztasági festést hozta előre és valósítja meg most.

A normál időszakban helyben vagy vegyesen nyújtott szolgáltatások elektronikus útra terelődtek: így a tájékoztatás, a hosszabbítás, könyvtárközi kölcsönzés, vagy akár a programszervezés. A sajtófigyelés és a közhasznú információszolgáltatás szinte mindenhol hangsúlyos, a könyvek házhozszállítását két könyvtár végzi. Megerősítendő feladatnak tartják az online tájékoztatást és online kommunikációt, kulturális ajánlók összeállítását, online programszervezést.

A fenntartó egyik válaszadó könyvtárat sem kérte fel segítségnyújtási akcióra, viszont a Pannonhalmi Városi Könyvtár szervezésében önkéntes segítségnyújtásként a könyvtári öko-klub tagjai szájmaszkokat varrnak a kórháznak. A Soproni Egyetem Központi Könyvtár és Levéltár a hallgatókat folyamatos tájékoztatja az ingyen elérhető online szakirodalmi adatbázisokról, valamint online távoktatási anyagokat készít a témával kapcsolatban.

A megye válaszadó könyvtárainak újranyitáskor a legnagyobb problémát az első időszakban lökésszerűen megemelkedő látogatási hullám kezelése, és az ezzel keletkező adminisztratív feladatok megnövekedése okozhatja, a módosított költségvetés pedig pénzügyi nehézséget eredményezhet. Ami segítséget jelentene a jelenlegi helyzetben:  a költségvetés átalakításához nyújtott szakmai iránymutatás, a nagyobb és a kisebb könyvtárak szorosabb együttműködése, a felsőoktatásban pedig több digitális tananyag.

Interjú

Kérésünkre dr. Horváth Sándor Domonkos, a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója osztotta meg velünk a jelenlegi helyzettel kapcsolatos tapasztalatait.

A vírushelyzetnek és a könyvtárak arra adott reakcióinak lehet-e olyan hozadéka, hogy felértékelődik, vagy átalakul a társadalomban a könyvtárak szerepe?

  • Úgy vélem, hogy a társadalomban sok minden átértékelődik, a könyvtárak azonban a tiszteletreméltó erőfeszítéseik ellenére sem kerülnek be az érdeklődés fő sodrába, tehát nagy paradigmaváltásra nem lehet számítani. Azonban a társadalomban valószínűleg erőteljesebb szerepet kap a takarékossági hajlandóság, amely a vásárlás irányából további érdeklődést terelhet a könyvtárak felé.

A vírushelyzet miatt átalakult, vagy más hangsúlyokat kapó szolgáltatási profillal sikerülhet-e bevonzani újabb használói rétegeket, akik korábban nem használták a könyvtár szolgáltatásait?

  • Nyilvánvalóan erőteljesebb az on-line jelenlétünk, amelyet FB és egyéb hirdetésekkel is megerősítünk. Költészet napi műsorunk trueplay száma 4600 volt, egyéb on-line közvetítéseinknek kezd kialakulni a törzsközönsége.

Milyen visszajelzéseket kaptak a használóktól az új, vagy megváltozott szolgáltatásaikkal kapcsolatban?

  • A Facebook követők száma dinamikus növekedést mutat, jelenleg elérte a 7100 főt.

Van-e valamilyen együttműködés a megye könyvtárai között?

  • Információcserében merül ki az együttműködés.

 

Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér belső tere

 

 

Néhány pillanatkép a könyvtár életéből:

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.