Hír

A Könyvtári Intézet előadásai a 2019. évi BOBCATSSS konferencián

2019. január 22-24. között Eszéken rendezték meg a 27. Nemzetközi BOBCATSSS konferenciát „Information and technology transforming lives: Connection, Interaction, Innovation“ címmel. A rendezvényen 209 fő vett részt a világ valamennyi kontinenséről. Összesen 47 előadás hangzott el, 6 workshopot tartottak és 20 poszter prezentáció került bemutatásra. A BOBCATSSS egy 1993-as holland-magyar kezdeményezéssel indult nemzetközi szimpózium, amely azóta az egyik legrangosabb európai könyvtáros konferenciává nőtte ki magát.

A rendezvényen két előadást tartottak a Könyvtári Intézet Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztályának munkatársai. Nagy Andor a Cselekvő közösségek - aktív közösségi szerepvállalás projekt keretében létrehozott közösségi enciklopédia (Cselekvő Közösségek Wiki) fejlesztésének kapcsán beszélt a webes felületek akadálymentesítésének kérdéseiről. Tóth Máté az ALMPUB projektben megvalósított kérdőíves felmérések adatait mutatta be Ragnar Audunsonnal együtt készített előadásában.

Nagy Andor előadásában ismertette a webes felületek akadálymentesítésének legfontosabb elveit és kritériumrendszerét, illetve vázolta azt a három szintet, amelyen megvalósulhat az akadálymentesítés, majd bemutatta a nemzetközi ajánlásokat és a 2012-ben elfogadott erre vonatkozó szabványt. Kiemelte, hogy ez a tevékenység nagyban hozzájárul a társadalmi esélyegyenlőtlenség csökkentéséhez. A fejlesztés folyamatának ismertetésén keresztül bemutatta a felmerülő nehézségeket, gyakorlati problémákat.

Az ALMPUB projektben hat országban (Dánia, Magyarország, Németország, Norvégia, Svájc, Svédország) folytattunk reprezentatív lakossági felméréseket és vettünk fel adatokat könyvtárosok körében. Megkérdeztük, hogy a közkönyvtárak fenntartásának indokai közül melyeket tekintik a legfontosabbnak. A lakosság szerint a kulturális örökség megőrzése, a tanulás támogatása és az információs esélyegyenlőség biztosítása a közkönyvtárak fenntartásának legfontosabb szempontjai. A könyvtárosok ezzel szemben a kulturális örökség megőrzését hátrébb sorolták, ugyanakkor szerintük fontos, hogy a könyvtárak találkozóhelyekként is funkcionáljanak. 

Az előadásokra kapott visszajelzések jó alapot szolgáltatnak a bemutatott tevékenységeink, kutatási adataink újraértelmezéséhez, továbbfejlesztéséhez.

 

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.