Hír

Online már elérhető a 3K 2020. évi legújabb száma

A 3K 2020/5-ös számának tartalma:

Műhelykérdések
Ásványi Ilona: „Nyugodt munkával keresve kenyerünket”. Az egyházi könyvtárak a pandémia idején

Szépvölgyi Katalin: Könyvtár a kertben, kert a könyvtárban – zöld komplexitás egy közkönyvtár életében. Az Óbudai Platán Könyvtár zöld könyvtári törekvései

Börcsök Erzsébet: Ugye mesélsz nekem?A „family storytime” adaptálásának lehetőségei

Interjú
Tószegi Zsuzsanna: „Aki tisztséget kapott, töltse be tisztségét, aki tanító, tanítson”. Interjú Barátné Hajdu Ágnessel, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi professzorával, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnökével

Évforduló
Vasné Tóth Kornélia: Ötven éve hunyt el a soproni ex libris élet kiemelkedő alakja, Csatkai Endre

Fórum
Pallósiné Toldi Márta: Szubjektív gondolatok a hivatásbeli önbecsülésről

 

Ízelítő a lapszámból:

„A járványtól függetlenül meg kell szilárdítani a minőségi home office munka lehetőségét. Ez bizonyos munkaeszközök (mobilizálható laptopok, tabletek) biztosítását jelenti, illetve az adatbázisok, a levelezőrendszer és az informatikai hálózatok elérését otthonról. Át kell gondolni, hogy mely könyvtári munkafolyamatok és milyen feltételekkel végezhetők el távmunkában, meg kell vizsgálni, hogy mely munkafolyamatok voltak hatékonyabbak az otthoni munkavégzésben. Ezzel kapcsolatban kiemelt feladat lesz az egyes munkafolyamatok pontos megtervezése, delegálása és kísérése, a határidők kijelölése, a távolról elvégezett munka ellenőrzése. Amikor pedig újra lehetségessé válik, még erőteljesebben kell folytatni a digitalizálást, a digitalizált tartalmakat használhatóvá (rendezett, visszakereshető) kell tenni és biztosítani kell a távoli elérést.” (Ásványi Ilona)

„Könyvtárunk 2019 őszén indította el magkönyvtári szolgáltatását, mely kez­detektől nagy népszerűségnek örvend. Elsődleges célja a helyi közösségekre ala­pozva a tájfajta növényvilág megőrzése, a magok adományozásának és cseréjé­nek segítése, az otthon termesztett haszonnövények és hobbikertészkedési kedv erősítése, a kezdeti lépések támogatása. A magkölcsönzés révén a közösség tagjai állandó állományt alakíthatnak ki a helyi klímát jól tűrő vetőmagokból, amihez a hozzáférést a könyvtár biztosítja. A magkölcsönzés ingyenes, a szolgáltatást igénybe veheti bárki.” (Szépvölgyi Katalin)

„A mai hallgatók önállóbbak. Mostanában sokkal többen vannak, akiknek dolgozniuk kell a tanulás mellett – régebben kevesebb diáknak kellett a saját megélhetéséről gondoskodnia. Túl sok inger éri őket. Jobb a nyelvtudásuk, világot látnak – ez például óriási különbség, régen erre szinte nem volt lehetőség. A tanulmányaik során azonban könnyebben megelégszenek az internetes forrásokkal, mint a nehezebben elérhető nyomtatott, de ugyanakkor nélkülözhetetlen dokumentumokkal.” (Barátné Hajdu Ágnes)

A 3K 2020/5-ös száma PDF-formátumban az alábbi linken érhető el: https://epa.oszk.hu/3k

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.