Hír

Megjelent a 3K 2021/9. száma

Tartalom

Műhelykérdések

Hajnal Ward Judit: Tiltunk, tűrünk, támogatunk? Betiltott könyvek hete az USA-ban

Drótos László: Crawlerek és scraperek. Webes tartalmak mentésére szolgáló programok

Szőcs Endre: FussNEKI! a könyvtárral!

Könyv

Pogány György: Tanulmánygyűjtemény a Muravidék magyarságának kultúrájáról (Zágorec-Csuka Judit: Nemzetiségi könyvtárügy a Muravidéken. Tanulmányok, kritikák, interjúk)

Mezey László Miklós: Háromféle történet az apróhirdetésekben (Minden megoldás érdekel. A XX. század Magyarországa apróhirdetések tükrében. Válogatta: Vince Mátyás)

Tóvári Judit: A 21. század olaja, az adat (Az Infotörvénytől a GDPR-ig. Szerk. Szabó Endre Győző)

 

Ajánló

Hajnal Ward Judit ismét aktuális témát jár körül legújabb cikkében. A könyvtári állományba vett „kifogásolt könyvek”-kel kapcsolatos olvasói, vezetői, fenntartói reakciók megfelelő kezelésére hoz – az amerikai gyakorlat és személyes tapasztalatai bemutatása révén – életszagú példát és hatékony megoldásokat.

Drótos László a weblapok, webtartalmak teljes körű mentésére szolgáló crawlerek és a weblapok csupán bizonyos részeit (metaadatok, szövegek, képek stb.) mentő scraperek közül mutat be néhányat, minden esetben ismertetve az adott szoftver pozitív, illetve negatív tulajdonságait. A rövid, tömör, ugyanakkor igen tartalmas és gyakorlatias leírásokat olvasva bárki kedvet kaphat némelyik szoftver kipróbálásához. A szerző nem titkolt célja, hogy minél többen kezdjék el a saját maguk által előállított webtartalmak mentését.

Szőcs Endre az évek óta rendszeresen megrendezésre kerülő székelyudvarhelyi FussNEKI! projektet ismerteti, melynek révén idén is állománybővítésre költhető pluszforráshoz jutott a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár. Cikkében az adománygyűjtő sportesemény közösségformáló erejének bemutatása is hangsúlyos szerepet kap.

Pogány György, lapunk rendszeres szerzője a költőként, könyvtárosként és egyetemi oktatóként tevékenykedő Zágorec-Csuka Judit válogatott könyvtári, olvasásszociológiai és egyéb írásait tartalmazó kötetét mutatja be recenziójában, melyből képet kaphatunk a muravidéki (szlovéniai) magyarság könyvtári, és a tágabb értelemben vett kulturális helyzetéről.

Mezey László Miklós, a 3K korábbi szerkesztője egy kivételes kötetet ismertet, ami a mikro- és mentalitástörténet, valamint a sajtótörténet metszéspontjában helyezkedik el, lapjain 20. századi magyarországi újsághirdetéseket felvonultatva egy nem is olyan régi, mégis sok tekintetben meghaladott, csodálatra méltó világ képe sejlik fel.

Tóvári Judit egy szikár, mégis igen gazdag tartalommal bíró tanulmánykötetről ír, melynek témája (a GDPR és az adatvédelem) mindannyiunkat mélyen érint, még akkor is ha sokan csak legyintenek rá. A kötet írásai, esettanulmányai többek közt saját felelősségünkre is rávilágítanak, amikor személyes adataink védelméről értekeznek.

 
A 3K 2021/9. száma elektronikus formában az alábbi linken érhető el:
Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.