Hír

Magyarországi Könyvtárak Adatbázisa

A Könyvári Intézet teszt jelleggel elérhetővé teszi az EMMI által támogatott, új könyvtári metaadatbázisát, a Magyarországi Könyvtárak Adatbázisát, amely a Nyilvános Könyvtárak Adatbázisa és a Minerva Gyűjtőköri Adatbázis teljes összevonásával jött létre, illetve több évre visszamenően tartalmazza a könyvtárak éves statisztikai adatait is.
Az adatbázis keresőfelületét úgy alakítottuk ki, hogy a könyvtárlátogatók és könyvtárosok számára egyaránt könnyen kezelhető legyen, és mindkét célcsoport könnyedén megtalálhassa az őt érdeklő adatokat. A következő időszakban várjuk a működéssel kapcsolatos visszajelzéseket, melyeket figyelembe véve a végleges verzió bemutatására április 1-jén, a Networkshop konferencián kerül sor.

Az új felület szolgáltatásai:

  • keresés könyvtárnévre, településre, irányítószámra, könyvtárvezetőre
  • szűkítés megyére, könyvtártípusra, gyűjtőkörre, a nyilvános könyvtárak jegyzékében szereplő könyvtárakra
  • könyvtárak keresése helymeghatározás alapján 5-10-25-50 kilométeres körben
  • a találatok megjelenítése térképen
  • az éves könyvtári statisztikai adatok elérése több évre visszamenően, ezekből grafikonok generálása az egyes könyvtárakra vonatkozóan
  • részletes adatlap az adatbázisban található könyvtárakról - térképpel, útvonal-tervezési lehetőséggel, műholdképpel kiegészítve

Felhívjuk figyelmüket, hogy kizárólag az új adatbázis működésével kapcsolatos visszajelzéseket várunk. A könyvtárakról tárolt adatok aktualizálásához, javításához külön adminisztrációs felületet teszünk elérhetővé a könyvtáraknak, ahol közvetlenül - bizonyos adatok esetén a Könyvtári Intézet jóváhagyásával - saját maguk biztosíthatják könyvtáruk és fiókkönyvtáraik adatainak frissességét az adatbázisban. Az adminisztrációs felület eléréséhez szükséges információkat a következő hetekben fogjuk a könyvtárakhoz eljuttatni az utolsó éves statisztikában megadott központi e-mail címre. A korábbi Nyilvános Könyvtárak Adatbázisa és Minerva Adatbázis kereső- és kezelőfelületei néhány napon belül már nem lesznek elérhetők.





Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.