Hír

Kihirdették a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny nyerteseit

A nemzeti könyvtár adott otthont a 2023–2024-es tanévi országos verseny döntőjének 2024. április 22-én. A megjelenteket az OSZK részéről Gerencsér Judit általános főigazgató-helyettes köszöntötte. Az idei tanévben országosan 491 diák indult el a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyen, közülük 80 iskola 181 diákja – az előző tanévhez képest nagyobb résztvevői létszám – jutott be az országos írásbeli fordulóba.

A több vármegyében, különböző könyvtári helyszíneken rendezett február 26-ai országos írásbeli fordulón 137 lány és 44 fiú vett részt. A benevezett diákok közül 108 versenyző az I. (7–8. osztály), 73 versenyző a II. korcsoportban (9–10. osztály) mérette meg magát. A diákok az írásbeli fordulón a fenntarthatóság témakörében kaptak feladatokat. Segítségként a két ajándékul kiosztott könyvet, Kai Lüftner: Ne legyél béka és Meg Lowman: A nyolcadik kontinens című művét, valamint a vármegyei versenyhelyszínek könyvtárainak szabadpolcain található szakirodalmat használhatták.
Az OSZK-ban 2024. április 22-én rendezett döntőbe mindkét korcsoportból a legjobb 12-12 versenyző jutott be, akik felkészítő tanáraik kíséretében érkeztek a megmérettetésre.

A döntőben a biodiverzitás jegyében, azon belül az állatok védelmével kapcsolatosan kaptak feladatokat a diákok, akik 15 település 17 iskolájából érkeztek a nemzeti könyvtárba. A verseny helyszínéül a könyvtár olvasóterme szolgált.   

A helyszínen a feladatok megoldásaként az olvasóterem kézikönyvei, a könyvtár katalógusa, az interneten elérhető információk és saját ötleteik segítségével kellett megalapozott megoldást felvázolniuk a résztvevőknek. A könyvtárostanárokból álló zsűri nemcsak az elkészült megoldást értékelte, hanem végig követte a diákok munkáját és megfigyelte a megoldási javaslat készítésének munkafolyamatát is. Nem a megtanult információk, nem a lexikális tudás, hanem az odaillő és megbízható információk keresése, válogatása és a célnak megfelelő felhasználása számított elsősorban az értékelésnél.  
Az I. korcsoportban Zsóri Boróka, a II. korcsoportban Homonnai Léna érte el a legmagasabb pontszámot, ezzel megszerezve az első helyezést.

Valamennyi diák és felkészítő tanár az OSZK kiadványait kapta ajándékba; mindkét korcsoport első három helyezettje és tanára a versenyt szponzoráló Bookline-tól ajándékokat és könyvutalványt vehetett át. Különdíjat adott át az Állatbarát Könyvtár Alapítvány elnöke és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának vezetője.

A verseny kísérőprogramjaként a felkészítő könyvtárostanárok jutalma a Vershaza és az Esszencia kiállítás vezetett megtekintése volt. A versenyfeladatok megoldása után a gyerekek és tanáraik a nemzeti könyvtár raktárlátogatásán vehettek részt, ahol igazán különleges dokumentumokat is megtekinthettek.

A döntő eredménye

Gratulálunk a díjazottaknak!

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.