Hír

Ízelítő a 3K 2014. augusztusi számának tartalmából

Könyvtárpolitika
M.L.M.: „A jövő itt van és sose lesz vége”

Vígh Annamária: Az MKE 46. vándorgyűlésének megnyitóbeszéde

Konferenciák
Bartos Éva: A Kárpát-medencei könyvtárosok csongrádi találkozója elé

Kiss Jenő: Romániai magyar könyvtárügy

Papp József: A szlovén közkönyvtárak stratégiai tervezete 2014-2020

Rabbi Zsolt: „Könyvtárosok vendégségben”. Horvát-magyar könyvtári együttműködés

K. I.: Egyházi könyvtárak a 21. század elején

Baranya Péter: Egyházi könyvtárak adatbázis-fejlesztései

Kövécs Ildikó: Pályázatok szerepe az egyházi könyvtárak megújulásában

Úton
Nagy Zoltán: Az MKE-MKSZ délvidéki útjai és Herczeg Ferenc

Perszonália
Szőnyi Éva: Fügedi Péterné (1928-2014)

Könyv
Vajda Kornél: Egy olvasmányregény margójára

Ízelítő a lapszám tartalmából

„Az intelligens könyvtár tisztában van azzal, hogy az integrált rendszerek használatának és az adatbázisok szolgáltatásának szerepe rendkívüli módon felértékelődik, és ezzel egyidejűleg dinamikusan nő a hozzáférés lehetőségeinek kitágítására vonatkozó igény is. Ugyanakkor ne feledjük: a könyvtár lelke a könyvtáros, ő a kontroll és a hitelesség záloga, ő az, aki az információáradatban tudásával segít és eligazít, aki szakszerűségével és emberségével támpontot jelent. Ennek tudatában kell irányítanunk, segítenünk a magyarországi nyilvános könyvtári rendszer fejlesztését.” (Vígh Annamária)

„A könyvtárak az identitásválság ellenére is meglehetősen jól teljesítenek, ami munkatársaik elkötelezettségére utal. A közművelődés ágazatai közül a könyvtári bérek a legalacsonyabbak, ezért csak azok maradnak a pályán, akik szeretik ezt a munkát, hisznek benne, és azok, akik máshol nem lennének versenyképesek. Szerencsére többségük az első csoportba tartozik.” (Kiss Jenő)

„Az egyházi gyűjtemények az elmúlt évtizedekben nem rendelkeztek bőséges pénzügyi forrásokkal. A világi könyvtárak számára kiírt korszerű, integrált könyvtári rendszer beszerzését és retrospektív adatbázis-konverziót támogató pályázatok pedig túl hamar jöttek – nem volt még megfelelő infrastruktúra, személyi állomány --, így ezekből a forrásokból nem, vagy csak alig részesültek az egyházi könyvtárak. Így saját erőből kellett az informatikai fejlesztéseket megvalósítani. Ezekből a hátrányokból néha sikerült előnyt kovácsolni. Létrejöttek a ’szükség szülte’ együttműködések, amelyek többségében ma is jól működnek.” (Baranya Péter)





Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.