Hír

Fogarassy Miklóst gyászoljuk

2013. augusztus 14-én, 74 éves korában elhunyt Fogarassy Miklós, könyvtáros, irodalmár, műkritikus, az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézetének (az egykori Könyvtártudományi és Módszertani Központnak, a KMK-nak) tudományos főmunkatársa.

Fogarassy Miklós 1939. június 27-én született Budapesten. Az OSZK Hírlaptárába az ötvenes évek végén került, és ahogy kortársai közül mások is, raktárosként kezdett el dolgozni. Munka mellett elvégezte az ELTE-t, ahol könyvtárosi és magyar szakos tanári diplomát szerzett. 1968-tól a KMK Új Könyvek Szerkesztőségének lett a munkatársa, a hetvenes évek második felétől pedig a hálózatfejlesztési osztályon dolgozva vált a könyvtárügy különféle területeihez egyaránt jól értő, írni, elemezni, kommunikálni remekül tudó, több nyelven beszélő jolly joker figurájává. Rövid időre kipróbálta magát az Írószövetség könyvtárában és belekóstolt az esztergomi városi könyvtár vezetésébe is, de e kitérők után örömmel tért vissza a KMK-ba, és innen vonult nyugdíjba is, évtizedekkel később. Szakmai pályafutása alatt számos fejlesztési terv, előterjesztés, módszertani segédlet, könyvtári statisztikai összeállítás elkészítésében vett részt, bekapcsolódott olvasásszociológiai kutatásokba is, illetve az egyetemi könyvtárak vagy a gyerekkönyvtárak működésével kapcsolatos témák képviseletébe. Ezzel párhuzamosan folyamatosan publikált irodalmi és filmkritikai elemzéseket, köteteket szerkesztett, esszét írt többek között Vermeerről, Tandoriról és Mészöly Miklósról, mostanában pedig egy Rembrandtról szóló köteten dolgozott.

Életútjának rövid összefoglalását a Napút számára maga készítette: http://www.napkut.hu/naput_2008/2008_10/091.htm
Az irodalmi, művészeti életben betöltött szerepét a halálhírét követő megrendült sorok jól érzékeltetik:
http://www.litera.hu/hirek/elfeketules
http://www.jelenkor.net/hir/81/fogarassy-miklos-emlekere stb.

Szakmai pályafutásáról a Könyv, Könyvtár Könyvtáros szeptemberi, valamint a Könyvtári Figyelő 2013. 3. számában olvashatnak visszaemlékezést.





Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.