A Könyvtári Intézet munkatársai a járványügyi helyzet miatt 2020. március 19-től az intézkedés visszavonásáig távmunkában végzik feladataikat.
Valamennyi online szolgáltatásunkkal a könyvtáros szakma rendelkezésére állunk, elektronikus úton és a közösségi oldalakon elérhetők vagyunk.

Hírek

Kitekintés
Trendek a külföldi szakirodalomból: ami a Könyvtári Figyelő 2018/4. számából kimaradt… Open access, adatok és hozzáférés – hatás- és teljesítménymérés – információtechnológiai újítások
2020. április 03., péntek - 13:21
Könyvtártudományi Szakkönyvtár

A külföldi könyvtártudományi szakirodalom olyan cikkeire is szeretnénk felhívni a figyelmet, melyek a Könyvtári Figyelő hasábjairól kiszorultak, de mégis érdeklődésre tarthatnak számot. A következőkben a KF 2018/4. száma által lefedett időszakból nyílt hozzáférésű tanulmányokat válogattunk, így azok bárki által szabadon olvashatók.

Az összeállítás anyagában a Humanus adatbázisban lehet böngészni a részadatbázis megjelölésével (K 2018/3).

 

(Készítette: Bódog András, közreműködött: Szabó Piroska.)

Járványügyi körkép a könyvtárügy tükrében
2020. április 03., péntek - 11:38
Könyvtári Intézet

A Könyvtártudományi Szakkönyvtár munkatársai Járványügyi körkép a könyvtárügy tükrében címmel készítettek szöveges összeállítást és...

„KI 20-20” - A Könyvtári Intézet Oktatási és Humánerőforrás-fejlesztési Osztály által szervezett továbbképzések
2020. március 31., kedd - 14:24
Oktatási és Humánerőforrás-fejlesztési Osztály

Az Intézet Oktatási és Humánerőforrás-fejlesztési osztálya a közalkalmazotti vagy munkaviszony alapján, szakmai munkakörben, legalább 6 órában foglalkoztatott közép- és felsőfokú végzettségű könyvtáros szakemberek számára biztosít továbbképzéseket. A jelenleg engedéllyel rendelkező továbbképzések között megtaláljuk a könyvtári vezetési és a könyvtári szakértői ismereteket, és működnek a biblioterápiával, az olvasásfejlesztéssel és az esélyegyenlőséggel foglalkozó tanfolyamaink.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának válasza a „Könyvet házhoz” és a „könyvcsomag összekészítése rendelésre” típusú szolgáltatásokkal kapcsolatosan
2020. március 31., kedd - 10:10
Könyvtári Intézet

Megkeresésünkre a következő választ kaptuk:

A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet az állampolgárok mozgását csak a legfontosabb tevékenységekre szűkítette.
A...

Koronavírus Olaszországban
A koronavírus és az olasz könyvtárak – Bergamo megye könyvtári hálózatának szolgáltatásai a járvány idején
2020. március 31., kedd - 09:15
Könyvtártudományi Szakkönyvtár

Európában Olaszország, azon belül is Észak-Olaszország számít az új típusú koronavírus-járvány (COVID-19) gócpontjának, ahol immár nagyon szigorú korlátozásokkal igyekeznek gátat szabni a kór terjedésének. Ebben a helyzetben természetes, hogy a könyvtárak is zárva vannak, ám nem szűntek meg szolgáltatásaikkal segíteni a lakosságot.

Kitekintés - Könyvtári Figyelő külföldi folyóirat-figyelő
Könyvtári trendek a külföldi szakirodalomból – ízelítő a Könyvtári Figyelő 2018/4. számának referátumaiból
2020. március 30., hétfő - 13:41
Könyvtártudományi Szakkönyvtár

A rendkívüli helyzetre tekintettel immár a Könyvtári Figyelő legfrissebb számaihoz is teljes körű hozzáférést biztosítunk. A következő hetekben egy visszatekintés keretében rövid ízelítőket adunk közre a Külföldi folyóirat-figyelő rovat anyagának elmúlt több mint egy évben megjelent legérdekesebb, aktualitásukat nem vesztett írásaiból.

A referáló rovat teljes anyagában a Humanus adatbázisban lehet böngészni, legegyszerűbben a részadatbázis megjelölésével (KF 2018/4). A Könyvtári Figyelő 2018/4. lapszáma pedig itt érhető el.

(A szerkesztő, Szabó Piroska összeállítása a 2018/4-as Könyvtári Figyelő Külföldi folyóirat-figyelő rovatának anyagából.)

A home office első irányítói tapasztalatai, javaslatok
2020. március 30., hétfő - 10:42
Könyvtári Intézet

Fehér Miklós összefoglalója

Új menüpont a Könyvtári Intézet honlapján: könyvtárak, információk a járványügyi helyzet idején
2020. március 30., hétfő - 09:14
Könyvtári Intézet

A Könyvtári Intézet honlapján az Információszolgáltatás menüben új, kiemelt, valamennyi vonatkozó hírünket összefoglaló menüpontot állítottunk össze a járványügyi...

A koronavírus hatása amerikai könyvtárakra
2020. március 30., hétfő - 08:36
Könyvtártudományi Szakkönyvtár

Összefoglaló a Wired magazin március 23-ai cikkéből:

A USA-ban is gyorsan átalakultak a könyvtári funkciók a járvány miatt, előtérbe kerültek a távolról elérhető szolgáltatások. San Franciscóban a hátrányos helyzetűek egészségügyi ellátását segítő menhellyé alakult át a városi könyvtár. Ramiro Salazar, a Közkönyvtárak Egyesületének (PLA) vezetője és egyben a San Antonio-i Közkönyvtár igazgatója úgy véli, most, hogy nem tudnak személyesen hozzáférni, érzik meg igazán az emberek a könyvtárak fontosságát. ...

Közlemény a „Könyvet házhoz” és a „könyvcsomag összekészítése rendelésre” típusú szolgáltatásokkal kapcsolatosan
2020. március 27., péntek - 12:54
Könyvtári Intézet

Az új típusú koronavírus járvány megfékezése érdekében tett óvintézkedések nyomán a könyvtáraknak ideiglenesen fel kellett függeszteniük az olvasótereik nyitvatartását és a személyesen nyújtott szolgáltatásaikat. Számos intézményben a korábban is működő, elsősorban rászorulóknak, mozgásukban...

Oldalak


Kapcsolat

1827 Budapest, Budavári Palota F-épület

Tel: +36 1 224-3788

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.