Hír

Zsarolóvírusos támadás érte a Seattle Public Libraryt

Az ikonikus, elvágott gyémántra emlékeztető épületben működő Seattle Public Libraryt (Seattle, Washington) vírustámadás érte, melynek következtében leálltak a szolgáltatások – a vezeték nélküli hálózat, a munkatársak és a könyvtárhasználók számítógépei és az egész online katalógus. Az incidens május 25-én, szombaton történt, amit a könyvtár hétfő délutáni közleményében jelzett. A könyvtárnak 27 fiókintézménye van, és közel 800 000 lakost szolgál ki. Május utolsó hétfője, a Memorial Day előtt rendszerleállítást terveztek, hogy megejtsenek egy szerverkarbantartást. Hétfőn kora reggel azonban felfedezték, hogy vírustámadás történt. Az összes rendszert leállították arra az időre, amíg az incidens vizsgálata lezajlik, valamint felvették a kapcsolatot a bűnügyi szervekkel. A legtöbb szolgáltatást a május 30-i információk szerint helyreállították, azonban a teljes helyreállítás időtartamát még nem tudják megbecsülni. A könyvtár továbbra is nyitva tart, a könyveket és CD-ket manuálisan fogják kölcsönözni.

A Seattle Public Library világszerte számos városi és megyei könyvtári rendszerhez kapcsolódik az e-könyvek szolgáltatása kapcsán, és ez a sokféle kapcsolat a zsarolóvírusos támadók célpontjává teszi a könyvtárat.

A múlt ősszel a British Library ugyanígy járt – a világ egyik legnagyobb nemzeti könyvtárának informatikai rendszereit tették tönkre kiberbűnözők. A kanadai Toronto Public Library pedig csak hónapok alatt tudta helyreállítani szolgáltatásait az őket szintén a múlt ősszel ért zsarolóvírusos támadás után.

A könyvtárak ellen világszerte zajló kiberbűnözés arra késztette az USA illetékes tisztviselőit, hogy egy könyvtártámogató programot kezdeményezzenek. A programban olyan kiberbiztonsági intézkedéseket és fejlett tűzfalszolgáltatások adatait gyűjtik, melyek a könyvtárak védekezését segítik.

Az Országos Széchényi Könyvtár a könyvtári IT-biztonságról szóló, Könyvtárak a zsarolóvírusok célkeresztjében – mit tehetnek ellenük a könyvtárak? című útmutatójában gyűjtötte össze az elmúlt évek főbb eseteit, valamint a dokumentumban bemutatjuk, hogy mik azok a zsarolóvírusok, hogyan működnek, mit tehetnek az egyes könyvtárak a vírusfertőzés okozta károk megelőzése érdekében, illetve mit kell tenniük, ha mégis megtörtént a baj.

Forrás: https://therecord.media/ransomware-attack-seattle-knocks-out

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.