Hír

Uborkaszezon helyett: külföldi szakmai újdonságok (1. rész)

A Könyvtári Figyelőlegújabb, 2017/2-es számának referátumaiból összeállította a szerkesztő, Feimer Ágnes:

A 2. szám elején a 73. sz. referátum a tudományos teljesítmény mérésére szolgáló új eszköz, az altmetrika (altmetrics) előnyeivel és hátrányaival foglalkozik.

Az egyes országok könyvtárügyét bemutató szakcsoportban az indiai könyvtárak jelenlegi helyzetével foglalkozik a 76. sz. referátum, a holland könyvtárüggyel a 77. sz., de ide kapcsolódik az olaszországi könyvtárak együttműködését meghatározó Sevizio bibliotecario nazionale tevékenységét ismertető 78. sz. referátum is. A bevándorlóknak nyújtott digitális könyvtári szolgáltatások terén kialakított skandináv együttműködés részleteiről számol be a 79. sz. referátum, amelynek alapjául a Scandinavian Library Quarterly utolsó számának cikke szolgált. E nagy múltú, értékes, sok gyakorlati információt tartalmazó lap történetét a 130. sz. referátumból ismerhetjük meg.

A 2016. évi új orosz kötelespéldány-törvény megalkotásának folyamatáról és a főbb változásokról ad tájékoztatást a 81. sz. referátumban összefoglalt cikk.

A 83. sz. referátumban hasznos tanácsokat olvashatunk arról, hogyan rendezzünk könyvtárunkban webináriumot. A norvég Nyitott könyvtárak nevű projektet mutatja be a 84. sz. referátum, a 87. sz. pedig esettanulmányt közöl arról, hogyan lehet fenntartani a könyvtári szolgáltatásokat az épület felújítása alatt egy egyetemi könyvtárban.

A részvételi közkönyvtár gondolatát és skandináv megvalósítását ismerteti a 89. sz. referátum, a 91. sz. pedig tanácsokat ad ahhoz, hogyan alakítsunk ki tereket a tizenévesek számára (természetesen az érintettek bevonásával). Viszonylag ritkán előforduló könyvtártípussal, a mozgókönyvtárakkal két referátum is foglalkozik, a 92. és a 93. sz., ez utóbbi igen hangulatos képet fest a lappföldi könyvtárbuszos ellátásról.

A gyűjteményfejlesztés gyakorlatának jelenlegi irányait egy 16 könyvtárra kiterjedő észak-amerikai felmérés alapján mutatja be a 94. sz. referátum, a 96. sz. pedig svájci közös tároló könyvtár kialakításának folyamatába és működésébe ad bepillantást.

Az FRBR Library Reference Modelt egy olasz cikk alapján ismerteti röviden a 98. sz. referátum. A 100. sz. érdekes kezdeményezésről, mozgó tájékoztató szolgálat – „könyvtári járőrökkel” (BibScouts) történő – megvalósításáról tudósít.

A legnagyobb könyvtárközi kölcsönzési hálózat, a WorldShare Interlibrary Loan működését mutatja be számos példán keresztül a 101. sz. referátum. A 103. sz. referátumban összefoglalt cikk a menekültek számára nyújtott holland könyvtári szolgáltatásokról nyújt tájékoztatást.

A referáló rovat teljes anyagában a Humanus adatbázisban lehet böngészni, legegyszerűbben a részadatbázis megjelölésével (most: KF 2017/2).

Folyt. köv!

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.