Hír

Külföldi szakmai újdonságok a Könyvtári Figyelő új számának referátumaiból – 1. rész

A szerkesztő, Feimer Ágnes összeállítása:

A referáló rovat teljes anyagában a Humanus adatbázisban lehet böngészni, legegyszerűbben a részadatbázis megjelölésével (most: KF 2017/3).

A Nemzetközi könyvtárügy szakcsoportjában két érdekes referátum olvasható: a 133. sz. a könyvtárak (kiemelten az IFLA) szerepével foglalkozik a fenntartható fejlődés 2030-ig szóló ENSZ-programjában, a 134. sz. pedig az Európai Bizottság digitális megőrzési programjait veszi számba.

Az egyes országok könyvtárügyét bemutató szakcsoportban most a svéd (136. sz. referátum) és az amerikai könyvtárak helyzetéről (137. sz. referátum) kapunk áttekintést.

A 139. sz. referátum a lengyel könyvtárosok hivatásának társadalmi helyzetéről rendezett konferenciáról számol be (az országban több mint 16 ezer személy tölt be könyvtárosi állást). A 142. sz. referátumban ismertetett cikk egy új továbbképzési programról, az ún. világkávéház (tudáskávéház) módszer alkalmazásáról közöl esettanulmányt egy ír egyetemi könyvtárból.

Kanada a világ egyik első országa volt, amely egyesítette nemzeti könyvtárát és nemzeti levéltárát 2004-ben. Az azóta eltelt időszak tapasztalatait, eredményeit tekinti át a 146. sz. referátum. A következő (147. sz.) pedig azt vizsgálja, milyen szerepet tölt be a Library of Congress az amerikai társadalom életében, mi lesz a jövő feladata a digitalizálásban, a tartalmak megőrzésében.

Új fogalmat, a digitális wellness kifejezését vezeti be a 150. sz. referátumban összefoglalt cikk, amely azt mutatja be, hogyan segíthetnek a könyvtárak a használóknak a digitális technológia jelentette stressz leküzdésében.

A 151. sz. referátumból megtudhatjuk, hogyan hatott a gazdasági válság a spanyol egyetemi könyvtárakra, és milyen stratégiát alkalmaztak a szolgáltatások színvonalának fenntartása érdekében.

A német közkönyvtárak szerepével és az irántuk támasztott társadalmi elvárásokkal foglalkozik a 155. sz. referátumban ismertetett cikk, a 157. sz. referátum pedig az Alsó-Ausztriai Tartományi Könyvtár történetét és jelenlegi helyzetét tekinti át.

Az elektronikus információforrások nemzeti licencének csehországi projektjét, a CzechElibet mutatja be a 161. sz. referátum.

A 162. sz. referátum érdekes kezdeményezésről, a British Library-ben a lemezen tárolt tartalmak megőrzéséért indított Flashback projektről számol be.

A 166. sz. referátumból az a folyamat követhető nyomon, hogy miként próbálja a Svéd Nemzeti Könyvtár a bibliográfiai adatok osztott modelljét megvalósítani, a 167. sz. pedig az OCLC-szolgáltatások alternatíváit vizsgálja menedzsment szempontból.

Folytatása következik!

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.