Hír

A KSZK új nemzetközi azonosító kódja

ISIL kód

A Könyvtártudományi Szakkönyvtár nemzetközi azonosító kódot kapott. ISIL kódunk: HU-IL-001207-X

Mért fontos újdonság ez?

Az ISIL-azonosítók – International Standard Identifier for Libraries and Related Organizations – főként könyvtárak számára készült nemzetközi azonosításra szolgáló kódok. Alkalmazásuk a nemzetközi könyvtári, közgyűjteményi és könyvkereskedelmi kommunikációban, az információforrások megosztása során, és nem utolsó sorban a szemantikus webes publikálás miatt a hazai könyvtárak számára is elengedhetetlen. A nemzetközi szabvány (MSZ ISO 15511:2018) alapján kiadott azonosítók elterjedése hosszú távon remélhetőleg előre mozdítja az ágazati együttműködéseket. A környező országok közül Ausztriában, Szlovéniában és Szlovákiában már bevezették az ISIL-azonosítókat. Az összes ISIL-azonosítót alkalmazó országokról itt lehet tájékozódni: https://english.slks.dk/libraries/library-standards/isil/

AZ ISIL-azonosítók más könyvtári kódoktól független azonosítók, amelyekbe be van építve egy ellenőrző kód. Az ISIL-azonosítókban az országkódot (HU) az ISIL-azonosítóra való kétjegyű utalás követi (IL), majd a hatjegyű független azonosító (*), végül az egyjegyű ellenőrző szám (+). Az adatelemek kötőjellel elválasztva az alábbiak szerint követik egymást:

HU-IL-******-+

Minden magyarországi könyvtár, amely szerepel a kulturális statisztikában, kapott ISIL-azonosítót, a könyvtárak listája itt található. Az ISIL-azonosítókat a Könyvtári Intézet kezeli.

Az ISIL-azonosítókkal kapcsolatban az alábbi e-mail címen lehet érdeklődni: isil@oszk.hu

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.