Hír

Könyvbemutató május 8-án!

A Könyvtári Intézet Könyvtártudományi Szakkönyvtára és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Társadalomtudományi Szekciója tisztelettel hív minden kedves érdeklődőt Murányi Lajos könyvtártörténeti művének, A Fejér Megyei Olvasó Társaság könyvtára. A Fejérmegyei Olvasó Társaság könyvtárában lévő könyvek című, 1842-ben megjelent katalógus rekonstrukciója című kötetének bemutatójára.

A bemutató ideje: 2023. május 8. hétfő, 16:45 óra

A bemutató helye: OSZK Könyvtártudományi Szakkönyvtár, olvasóterem (1014 Budapest, Szent György tér 4–5–6., Budavári Palota „F” épület)

Kérjük, a részvételi szándékot jelezni szíveskedjenek! (regisztráció)
Mindenkit szeretettel várunk! (meghívó)

A szerző a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ ny. osztályvezetője, a Könyvtári Figyelő szerkesztőbizottságának tagja, és hosszú évekig a Könyvtártudományi Szakkönyvtár önkéntes munkatársa.

Beszélgetőtársa Balogh Mihály, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum ny. főigazgatója, a Könyvtárostanárok Egyesületének korábbi elnöke.

A Fejér Megyei Olvasó Társaság könyvtára a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ és a székesfehérvári Városi Levéltár és Kutatóintézet kiadásában jelent meg 2023-ban. (A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának közleményei. Új sorozat, 48.) (Budapest – Székesfehérvár, 2023. 431 p.)

A kötet e-változata elérhető.

A könyv bevezetésében a Fejér Megyei Olvasó Társaság működését (1840–1846) és könyvtárát ismerteti a szerző. A könyvtár katalógusát feltehetőleg 1842 őszén nyomtatták ki Halléban, Heynemann Eduárd műhelyében. A mindössze 72 oldalas füzet 2.269 címet tartalmaz. Az egyes címek/művek adatainak közlésére csak egy-egy rövid sor állt rendelkezésre – többnyire a teljes cím, olykor a szerző neve vagy a megjelenés éve sem szerepel. Összeállítói négy nyelvi csoportba (magyar, német, latin és egyéb) rendezték a könyvtár anyagát (könyveket, hírlapokat, folyóiratokat, térképeket, kéziratokat). A katalógus rekonstrukciója során e jegyzék tételeit azonosította és egészítette ki a szerző – lehetőleg minden könyvészeti adatot megadva.

 

A szerzőről:
Dr. Murányi Lajos pályáját a 60-as évek közepén középiskolai tanárként kezdte. 1974-ben került a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárba, ahol olvasószolgálati munkát végzett. 1983-tól 2008-ig, nyugdíjazásáig Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában a Szerzeményezési Osztályon dolgozott, előbb munkatársként, majd az osztály vezetőjeként.

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének egész pályafutása alatt aktív tagja, a Társadalomtudományi Szekció volt elnöke, majd négy évig az MKE tanácsának az elnöke. Fő érdeklődési területe a könyvtártörténet, különösen a reformkor időszakában. Számos publikációja jelent meg (könyvismertetések, tanulmányok, konferenciai előadások, monográfiák egyaránt). Egy fejezetet írt a Könyvtárosok kézikönyve 2. kötetébe (A bibliográfiától az adatbázisig). Az utóbbi években főként a német nyelvű könyvtártudományi szakirodalomról készít fordításokat és referátumokat.

Szakmai érdemeiért megkapta a Szinnyei József-díjat (2005) és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét (2008). Nyugdíjasként közel másfél évtizedig a Könyvtári Figyelő munkatársa volt, és önkéntesként segítette a Könyvtártudományi Szakkönyvtár munkáját.

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.