2021. május 4-től védettségi igazolvánnyal újra látogatható a KSZK! A még nem védettek számára távoli szolgáltatásainkat ajánljuk.

Hír

Fontos közlemény! Nyitunk!

 AZ OSZK közleménye:

A 279/2020. (VI. 13.) Korm. rendelet alapján az Országos Széchényi Könyvtár és a Könyvtári Intézet Könyvtártudományi Szakkönyvtára 2020. június 16-ától (keddtől), a koronavírus-fertőzés miatt kialakult járványügyi szabályok betartása mellett újra fogadja olvasóit.

A könyvtár törzsgyűjteményi olvasóterme és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár további intézkedésig keddtől péntekig 10 és 17 óra között várja az olvasókat.

Különgyűjteményi olvasótermeink későbbi időpontban nyitnak. 

A járványügyi szabályok értelmében a megfelelő társadalmi távolság betartása miatt 50 főben korlátozzuk a könyvtárban egyszerre tartózkodó olvasóink számát. A könyvtárba történő belépéskor kérjük, minden esetben használják a főbejáratnál elhelyezett érintésmentes kézfertőtlenítő automatákat. Az épületben való tartózkodás teljes időtartama alatt ajánlott, az olvasói terekben kötelező a maszk viselése.

A járványügyi szabályok betartása érdekében az olvasói nyilvános terek használatában bevezetett változtatások:

 • Az olvasói terek létszámkorlátozása miatt megnyitjuk az előzetes helyfoglalás lehetőségét, így biztosítva a konkrét időpontra (akár távolról vagy más városból) érkező olvasóink számára a helyet. A foglaláshoz kérjük, a tervezett látogatást megelőző nap e-mailben jelezzék igényüket az inform@oszk.hu, a Könyvtártudományi Szakkönyvtár esetében pedig a kszk@oszk.hu címen.
 • A ruhatárban egyszerre egy olvasót tudunk fogadni, javasoljuk a zárható értékmegőrző szekrények használatát.
 • Minden olvasónknak díjmentesen 3 hónappal meghosszabbítjuk az olvasójegyét.
 • A félretett könyvek megvárták olvasóinkat: a március 15. után lejárt félretételek idejét június 15-i dátummal újraindítottuk.
 • Könyvtári beiratkozásra keddtől péntekig 16.30-ig van lehetőség. A havi, a féléves vagy éves olvasójeggyel rendelkező olvasók részére biztosított nejlontáskákat távozáskor nem kell leadni, elhasználódás esetén újakra cseréljük őket. A napijeggyel rendelkező olvasók esetében a nejlontáskát kérjük visszaadni, csak fertőtlenítés után adjuk ki őket újra.
 • A Könyvtártudományi Szakkönyvtárban lehetőség van a kölcsönzött könyvek visszavételére és könyvek kölcsönzésre is. A kszk@oszk.hu címre előzetesen elküldött kéréseiket összekészítjük, hogy a zárt térben való tartózkodást minimalizálni tudjuk. A kölcsönzött könyvek hosszabbítása egyaránt lehetséges e-mailben (kszk@oszk.hu) és telefonon (06 1/224-3725) keresztül is. A visszavett könyvek 72 órás karanténba kerülnek, olvasóink védelme érdekében ez idő alatt nem áll módunkban azok forgalmazása.
 • A könyvkiadó állomáson a helyszámkérés rendje nem változik: a helyszám alapján értesítjük az olvasót a megérkezett raktári dokumentumról, illetve így tudjuk biztosítani a létszámkorlátozás betartását.
 • Az Általános Olvasóteremben és a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban egymástól biztonságos távolságban alakítottunk ki egyéni olvasói helyeket. Az olvasók a szabad helyek függvényében választhatják ki a számukra megfelelő asztalt.
 • A szabadpolcról levett könyvet használat után kérjük, hogy az erre a célra kihelyezett könyvbölcsőre tegyék, hogy a könyvtár biztosíthassa azok elkülönítését.
 • A fokozott biztonság érdekében átmeneti időre szüneteltetjük az Olvasói Professzionális Munkaállomások (OPM) és minden egyéb számítógép használatát, ezért kérjük, lehetőség szerint saját eszközt hozzanak magukkal. A saját mobil informatikai eszközzel nem rendelkező olvasóink számára a Központi Tájékoztatóban, illetve az Általános Olvasóterem és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár tájékoztató pultjánál kikeressük a kért raktári jelzetet.
 • A könyvtár nyilvános területein olvasóink számára elérhető a wifiszolgáltatás.
 • A mikrofilm-olvasóteremben korlátozott számban rendelkezésre állnak a munkaállomások, amelyeket használat után fertőtlenítünk.
 • A fizikai érintkezés minimalizálása érdekében átmenetileg szüneteltetjük mikrofilmmásolat készítése, gyorsmásoló és önkiszolgáló reprográfiai szolgáltatásainkat. A dokumentummásolásra irányuló kéréseket 6 munkanapon belül elektronikus formában vagy postai úton teljesítjük. A kéréseket papíralapon a mikrofilm-olvasóteremben kérjük leadni vagy elektronikusan a masolatkeszites@oszk.hu címre elküldeni. A szolgáltatás díjának kiegyenlítése átutalással vagy utánvéttel lehetséges. 
 • A katalógustérben kihelyezett fotelekben az olvasásra és a társalgásra a korábbinál kényelmesebb lehetőséget biztosítunk.
 • Kérjük, a könyvkiadó állomáson tartsák be a 1,5 m-es várakozási távolságot. A raktári kérések leadása és a kérések teljesítésének kiértesítése változatlan formában történik. Továbbra is biztosítjuk a raktári könyvek félretételi lehetőségét, azonban a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében a könyvek olvasók közötti cseréjére nincs lehetőség.
 • A visszaadott raktári dokumentumok 72 órás karanténba kerülnek, olvasóink védelme érdekében ez idő alatt nem áll módunkban azok forgalmazása.
 • Raktári kéréseiket 16 óráig fogadjuk.

Szeretettel várjuk Önöket újra az OSZK-ban / KSZK-ban!

Share

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: OSZK KI KSZK, 1827 Budapest

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.