Hír

„Elveszett gyémántok”: Ritka, orosz nyelvű könyveket loptak el európai könyvtárakból

Európa-szerte lopják a XIX. századi orosz írók műveinek eredeti kiadásait, és a könyveket magas áron értékesítik tovább. Több millió eurót érő, orosz nyelvű, klasszikusnak számító könyveket loptak el Kelet-Európa könyvtáraiból, melyek feltehetően oroszországi árverésekre kerülhettek. A balti államokból és Lengyelországból ellopott, XIX. századi, orosz nyelvű könyveket hamisítványokra cseréltek fel. A varsói egyetemi könyvtárból Puskin és Gogol műveinek első kiadású példányait lopták el. A károk felmérése során, melyről azt állapították meg, hogy az orosz irodalom volt a célpont, azt nyilatkozták, hogy „szerencsére nem mindegyik tűnt el, néhány smaragd, gyémánt és rubin azonban elveszett”. A károkat felmérő szakértő szerint a nagy értékű lopások elsősorban azokat az országokat érték, amelyeket az oroszok azzal vádolnak, hogy ellenzik az orosz nyelvet és kultúrát. Lengyelország és Oroszország gyakran kerül konfliktusba egymás kulturális örökségének védelmével kapcsolatban.

A genfi könyvtárból pedig az orosz nemzetiségű Alexandr Puskin antológiáját tulajdonították el feltételezhetően Grúziából származó tolvajok. Az illetékes ügyészség büntetőeljárást kezdeményezett, a nyomozás jelenleg is tart.

Forráshttps://www.france24.com/en/live-news/20231123-lost-diamonds-rare-russian-books-stolen-from-european-librarieshttps://theswisstimes.ch/rssfeed/pushkin-anthology-stolen-from-geneva-library/

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.