Hír

A British Library szolgáltatásainak újjáépítése

2024. január 15-én ismét elérhetővé vált a British Library online katalógusa, melyet 2023 októberében kibertámadás ért. Az online katalógus egyelőre „csak olvasható” formában lesz elérhető, a tételekhez való hozzáférés és az olvasótermi használat folyamata megváltozik. A könyvtár ismét biztosítja a különgyűjteményekhez való hozzáférést – melyek tartalmaznak levéltári anyagokat, kéziratokat és ritka példányokat. A szakkatalógusok esetében a kutatók egyelőre az offline verziót használhatják az intézményben, de a tájékoztató könyvtárosok minden segítséget megadnak számukra a tételek lekérdezése során. Az olvasók számára ismét hozzáférhetővé válik a St Pancras-i épületben tárolt könyvek – köztük a térképek és a kéziratok – többsége.

A vezérigazgató kifejtette, hogy a továbbiakban helyreállítják a Boston Spa oldalon tárolt tartalmakhoz való hozzáférést és a digitális gyűjtemények elérhetőségét. Azonban az összes szolgáltatás helyreállítása hosszabb folyamat része lesz, ebben együttműködnek a kormányzati fenntartókkal és a Kulturális, Média- és Sportminisztériummal annak érdekében, hogy a helyreállított rendszer biztonságos legyen és pénzügyileg is fenntartható maradjon.
A könyvtár a közeljövőben szeretné megosztani a tapasztalatait, a levont tanulságokat, hogy ezek segítségül szolgáljanak másoknak. A jövőre nézve szeretnék a rendszereiket megerősíteni: a Knowledge Matters stratégia részeként új informatikai beruházásokat indítanak annak érdekében, hogy felkészülten nézhessenek szembe a kibertámadásokból fakadó veszélyekkel.

A Könyvtári Intézet zsarolóvírusok elleni védelemmel kapcsolatos útmutatója itt érhető el.

A kép forrása: https://blogs.bl.uk/living-knowledge/

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.