Hír

Book History Online próbahozzáférés a KSZK-ban!

Március 31-éig tartó próbahozzáférést kapott az OSZK és vele együtt a Könyvtártudományi Szakkönyvtár a Book History Online (BHO) bibliográfiai adatbázishoz. A BHO a könyv- és könyvtártörténet területén megjelent, nemzetközi érdeklődésre számot tartó monográfiák, szakcikkek, tanulmányok és recenziók  könyvészeti adataihoz biztosít hozzáférést, megkönnyítve ezzel a szakirodalomban való tájékozódást.

A BHO használata során teljes szövegű hozzáférésre ugyan nincs mód, hiszen az adatbázist jegyző intézmények - University of  St. Andrews; Society for the History of Authorship, Reading, and Publishing - szándéka mindössze az, hogy átfogó képet nyújtsanak a  témában  megjelent publikációkról, ugyanakkor a régi könyves szakemberek, illetve a könyv- és könyvtártörténet iránt érdeklődők számára bizonyosan hasznos lehet az adatbázis használata.

A bibliográfiai adatbázisban egyszerű és összetett keresésre egyaránt lehetőség van, kereshetünk címre, szerzőre, kulcsszóra, pontos kifejezésre és kiadóra is. A keresőkérdés megalkotása során használhatók a Boole-algebrai operátorok (AND, OR, NOT), a találati listát pedig a beépített szűrők segítségével szűkíthetjük tovább a megfelelő szintig. A publikációk megjelenési helye, éve, típusa (cikk, könyv), nyelve, témája és a dolgozatban tárgyalt történeti korszak szerint szűrhetjük keresésünk találati halmazát.

A keresési eredményeket MLA és Chicago formátumban menthetjük le és bibliográfiakezelő szoftverek (EndNote, RefWorks) segítségével exportálhatjuk. A BHO emellett lehetővé teszi a kiválasztott rekordok közösségi oldalakon történő azonnali megosztást és e-mailben történő továbbítását.

A BHO jól reprezentálja a 2000-es és 2010-es években megjelent, külföldi szerzők által írt szakmunkákat, mindemellet magyar vonatkozása is van. Az adatbázis hungaricum jellegét az adja, hogy szerepelnek benne az 1970-es, 80-as, és 90-es évek fontos, magyar szerzők által magyar és idegen nyelven írt publikációi. A neves hazai kutatók nevére keresve találunk frissebb, a 2000-es, illetve a 2010-es években megjelent szakmunkákat is, de ez nem tükrözi a magyar kutatás – és az idegen nyelven egyre több publikációt megjelentető magyar kutatók – tudományos súlyát.

Book History Online bibliográfiai adatbázis a magyar tudományos munkákról külföldi szakfolyóiratokban megjelent recenziói miatt is számot tarthat a kutatók és a téma iránt érdeklődők figyelmére.

(Az Országos Széchényi Könyvtár előfizetett adatbázisairól és az aktuális próbahozzáférésekről bővebb információ az alábbi oldalon található: http://www.oszk.hu/kulso_adatbazisok)

Borvölgyi Györgyi, Tóth Béla István

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.