Hír

A Szöuli Szabadtéri Könyvtár

A Szöuli Városi Könyvtár a könyvtári törvény alapján a főváros kijelölt intézménye, melynek célja a könyvtárak fejlesztése, az információhoz és a tudáshoz való hozzáférés egyenlő esélyének a megteremtése és az olvasáskultúra népszerűsítése. A Covid–19-világjárvány nem kedvezett a könyvtáraknak, és jelentősen visszaesett a látogatottság (a pandémia idején országos szinten a látogatók száma 69%-os csökkenést mutatott). Az olvasók azonban igényelték a biztonságos könyvtári tereket, ennek érdekében a szöuli könyvtár kezdte kibővíteni szolgáltatásait, többek között a digitális szolgáltatásokat az online eszközök segítségével, és elindította a Szöuli Szabadtéri Könyvtár (Seoul Outdoor Library) elnevezésű innovatív kezdeményezést. A projekt a hagyományos könyvtári tereken túl a külső helyszínekre helyezi a hangsúlyt, és kibővítette a könyvtárak három kulcsfontosságú alkotóelemét (könyvek, épületek, könyvtárosok) a tartalmakra, a terekre és a könyvtárosokra, így a könyvtárhasználók a könyvtári tartalmak sokszínűségét vehetik igénybe. A Seoul Metropolitan Library elsődleges célja a potenciális olvasóközönség bevonzása a marketingstratégiák segítségével. A könyvtár a 4P marketing mix (product, price, place, promotion) stratégiát használta fel az olvasók számának bővítése érdekében.
 
Product (termék): könyvkölcsönzési szolgáltatás biztosítása kölcsönzési díj nélkül;
Price (ár): más városokhoz képest magasabb költségvetés mentén terveznek, ez lehetővé teszi az ingyenes közösségi szolgáltatások nyújtását;
Promotion (népszerűsítés): PR-tevékenység révén széles közönséghez eljutottak; 
Place (helyszín): a felhasználók elérhetősége érdekében szabadtéri könyvtárakká alakították a Seoul Plaza, a Gwanghwamun tér és a Cheonggyecheon patak területét, utóbbi esetében egyelőre kísérleti jelleggel. 
 
A cikkből kiderül, hogy a marketingstratégia sikeres volt, ugyanis a 2022-es adatokhoz képest (772 239 látogató) lényegesen nagyot ugrott a látogatók száma, 2023-ban 2 446 738 olvasót szolgáltak ki. A Seoul Outdoor Library 2023-ban elnyerte az IFLA Zöldkönyvtári díját, ezzel a fenntartható fejlődés elérése érdekében végzett környezettudatosság előmozdításának képviselőjévé vált.
 
A szabadtéri könyvtári projektről az alábbi honlapon lehet részletesebben tájékozódni:
 
 
A kép forrása a cikk.
Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.