Hír

Kína felgyorsítja az ókori könyvek digitalizálását az okoskönyvtári rendszer részeként

Az elmúlt években Kína nagy hangsúlyt fektetett az ókori könyvek digitalizálására, amit az okoskönyvtári rendszer kiépítésével igyekszik megvalósítani. Ez a projekt Kína 14. ötéves tervének része, és az ókori könyvek digitalizálásának fejlesztését tűzte ki elérendő célként.
Ezeknek a műveknek a digitalizálása lehetővé teszi a tudás rendszerezését, elősegíti az ókori kínai könyvek kutatását, hozzájárul a papíralapú dokumentumok állagromlásának megakadályozásához, hozzáférhetővé teszi az olvasók számára az ókori könyveket, így a szolgáltatás a felhasználók széles körét tudja elérni.
A kínai nemzeti könyvtár kézikönyvet adott ki, amely szakmai iránymutatást ad az ókori könyvek digitalizálásához.
2024-ben a fővárosi könyvtár, a tiencsini, a senhszii és a honani könyvtár pályázatot hirdetett külsős vállalkozóknak a dokumentumok digitális feldolgozására és rendszerezésére. A könyvek tartalmának digitalizálásán túl a cél olyan weboldal kiépítése, ahol a felhasználóknak lehetőségük lenne a digitalizált könyvek olvasására, ezenkívül pedig egyes régiókban továbbképzési programokat biztosítanának a nyilvános könyvtárakban dolgozóknak digitális műveltségük fejlesztésére.
 
 
A kép forrása a cikk.
Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.