Hír

A sarkvidék könyvtárosainak konferenciája

Idén 29. alkalommal rendezték meg a sarkvidéki könyvtárosok éves konferenciáját, 29th Polar Libraries Colloquy címmel a norvég Tromsø városában, június 9–14. között.

A Polar Libraries Colloquy egy olyan nemzetközi fórum, ahol a könyvtárosok és más kutatók, akik az északi-sarkvidéki és antarktiszi régiókkal kapcsolatos információk gyűjtésével, megőrzésével és terjesztésével foglalkoznak, megvitathatják a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket. A konferencián folyó tapasztalatcsere előmozdítja a gyűjtemények és szolgáltatások javítását.

A 29. Polar Libraries Colloquy témái, melyben a szervezők az előadásokat várták:

  • a számik és őslakosok északon;
  • sarkvidéki könyvtárak, archívumok és információszolgáltatás;
  • sarkvidéki kutatási adatkezelés és nyílt hozzáférésű publikálás;
  • sarkvidéki ökológia, klíma- és környezetgazdálkodás;
  • sarkvidéki politika és történelem.

Az idei előadók Dániától a skandináv állomokon át az USA érintett tagállamaiból képviseltették magukat.

Az előadások csaknem fele helyismereti-helytörténeti jellegű kutatás volt, többnyire valamely sarkvidéki gyűjteményre alapozva, de a résztvevők hallhattak a CIA sarkvidék-politikájáról is az 1940–50-es években.

A helytörténeten belül igen jelentős mennyiségben voltak a számi kisebbséggel foglalkozó előadások: a történeti, néprajzi kutatások mellett foglalkoztak a konferencián a kisebbségek számára nyújtott könyvtári szolgáltatásokkal is, hiszen ez a népcsoport meglehetősen elszigetelten él a sarkkörön túl, a számukra való információszolgáltatás komoly kihívást jelent.

A másik kiemelt téma a tudományos kutatás támogatása volt. Itt a bibliometriai szolgáltatásoktól a tudományos folyóirat-bemutatón át a sarkvidéki tudományos könyvtárakra jellemző specialitásokig sok mindenről szó esett.

Ezenkívül szó volt gyűjteményértékelési kérdésekről, könyvtárosi karrierlehetőségekről a régióban és nem hivatalos szervezetek által gyűjtött adatok archiválásának kérdéséről is.

A konferencia hivatalos weboldala: https://polarlibraries.org/29th-polar-libraries-colloquy/

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.