Változások 2020. június 16-tól! Kérjük olvassa el a tájékoztatót.

Hírek

Túl a horizonton – Beyond the Horizon online beszélgetéssorozat. Találkozás R. David Lankesszel
2020. július 10. - 13:01
R. David Lankes

Az angliai Devon és Torbay könyvtári hálózatát fenntartó Libraries Unlimited (Határtalan könyvtárak) nevű szervezet az Eventbrite online konferenciaszervező cég felületén zoomos interaktív beszélgetéssorozatot indított. A Beyond the Horizon sorozat keretében a könyvtárügy öt úttörő alakjával folytatott interaktív beszélgetésbe lehet bekapcsolódni.

Az előzmény: interjú Marie Østergårddal

2020. július 9-én R. David Lankes volt az online esemény vendége, aki a Dél-karolinai Egyetem Könyvtár- és Információtudományi Iskolájának igazgatója; számos kötet szerzője, 2012-ben a The Atlas of New Librarianship című munkájáért megkapta az ABC-CLIO/Greenwood-díját mint a legjobb könyvtárszakmai könyv (Lankes honlapjáról ingyenesen letölthető e-könyvként.) Kurrens kutatási témája a könyvtárszakma újragondolása az "Új könyvtárosság" szemléletével, amelynek lényege, hogy a könyvtárosok a közösségeik körében a tudásgyarapodást könnyítve, segítve fejlesszék a társadalmat.

A beszélgetés részletei a címre kattintva olvashatók!

Utórezgés...
2020. július 09. - 16:57

A "Friss hírek a könyvtárak tervezett újranyitásáról" címmel indított sorozat ugyan már lezárult a Könyvtári Intézet honlapján, de azóta is felmerülnek olyan érdekességek, melyek feltétlenül említést érdemelnek. Ilyen például a munkanélkülivé vált könyvtáros egyesületi tagok említése a Hegyközi Ilona által Németország és Ausztria könyvtári információiból összeállított hírcsokorban.

***

Ilonának ezúton is szeretnénk ismételten megköszönni a koronavírusos híradások során végzett önkéntes munkáját!

Ami a Könyvtári Figyelő 2019/2. számából kimaradt… Adatvédelem, mobilalkalmazások – marketing – megszorítások – Design Thinking és alkotói szabadság
2020. július 09. - 12:50
Kitekintés

A külföldi könyvtártudományi szakirodalom olyan cikkeire is szeretnénk felhívni a figyelmet, melyek a Könyvtári Figyelő hasábjairól kiszorultak, de mégis érdeklődésre tarthatnak számot. A következőkben a KF 2019/2. száma által lefedett időszakból válogattunk tanulmányokat, ezeket kérésre a kszk@oszk.hu címről szolgáltatjuk.

Az összeállítás anyagában a Humanus adatbázisban lehet böngészni a részadatbázis megjelölésével (K 2019/1).

 

(Készítette: Bódog András, közreműködött: Szabó Piroska.)

[Folytatás a címre kattintva!]

Külföldi folyóirat-figyelő: ízelítő a Könyvtári Figyelő 2019/2. számának referátumaiból 2.
2020. július 01. - 16:51
Kitekintés - Könyvtári Figyelő külföldi folyóirat-figyelő

Az alábbiakban ismét válogatást adunk közre a Könyvtári Figyelő Külföldi folyóirat-figyelő rovatában szemlézett régebbi, de aktualitásukat nem vesztett külföldi szakcikkekből.

A referáló rovat teljes anyagában a Humanus adatbázisban lehet böngészni, legegyszerűbben a részadatbázis megjelölésével (KF 2019/2). A Könyvtári Figyelő 2019/2. lapszáma pedig itt érhető el.

(A szerkesztő, Szabó Piroska összeállítása a 2019/2-es Könyvtári Figyelő Külföldi folyóirat-figyelő rovatának anyagából.)

[Folytatás a címre kattinva!]

Oldalak


 
 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: OSZK KI KSZK, 1827 Budapest

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.