Hírek

Könyvtörténeti bibliográfia – 2020
2023. március 27. - 16:53
Könyvtörténeti bibliográfia
Első alkalommal jelenik meg önállóan, online formában a Könyvtörténeti bibliográfia, amely szabadon hozzáférhető a Könyvtári Intézet Könyvtártudományi Szakkönyvtárának honlapján a Kiadványok, bibliográfiák menüpontja alatt.
 
A kiadvány közvetlen elődje a Magyar Könyvszemlében 1977 óta A magyar nyomda-, könyv-, sajtó- és könyvtártörténeti szakirodalom címmel évente megjelenő szakbibliográfia. Szerkesztői a kezdetektől neves könyvtörténészek voltak, többségük az OSZK munkatársa.
 
2007-től a gyűjtési és szerkesztési munka ugyancsak szakavatott kezekbe, a Könyvtártudományi Szakkönyvtárba került. A Magyar Könyvszemle részeként utoljára a 2019-es anyaga jelent meg 2021-ben. 
 
A 2020-as év termésével most online bibliográfiaként találkozhatunk, címe: Könyvtörténeti bibliográfia. A magyar nyomda-, könyv-, sajtó- és könyvtártörténeti szakirodalom 2020-ban.
Beszámoló a mesterséges intelligenciáról szóló beszélgetésről – frissítés
2023. február 23. - 17:23
MI

Frissítés: az esményről készült felvétel már megnézhető a Youtube-on: https://youtu.be/bBia9bhc9co

A mesterséges intelligenciáról szóló beszélgetés zajlott tegnap az ELTE ÁJK Kecskeméti utcai épületében. A meghívó szerint a résztvevők azt kívánták körüljárni, hogy „vajon érinti-e, és ha igen, akkor mennyire az életünket és a munkánkat a mesterséges intelligencia, azon belül is főleg a ChatGPT által megtestesített interfész”.

A beszélgetést Takács Dániel (ELTE ÁJK Kari könyvtár vezetője) folytatta Balázs Lászlóval (FSZEK, informatikus osztályvezető) és Mikulás Bencével (automatizálással és adattranszformációval foglalkozó IT szakember). A szintén meghívott Varjú Zoltán (NLP szakértő) sajnos nem tudott részt venni az eseményen.

Megkerülhetetlen kérdés, vajon miként lehet definiálni a mesterséges intelligenciát (MI), és a szakértők megerősítették, hogy egyelőre nincs konkrét definíció. ...

Online konferencia a könyvtárak nemzetközi kapcsolatairól – március 6.
2023. február 22. - 13:36
better together

Jobb együtt: A globális könyvtári kapcsolatok ereje címmel ingyenes online nemzetközi konferencián vehetnek részt az érdeklődők 2023. március 6-án (magyar idő szerint) 16 és 20:30 óra között.  

A konferencia célja, hogy a határokon túlnyúló, nemzetközi könyvtári munkára inspirálja, motiválja a résztvevőket. Ízelítő az előadásokból: 

  • A könyvtárak közötti nemzetközi együttműködés értékéről beszél Dr. Jesús Lau, az Universidad Veracruzana professzora és az UNESCO Media and Information Literacy Alliance társelnöke.  

  • A kínai könyvtárosok és a Colorado School of Mines kollégáik megvitatják sikeres STEM projektjüket. 

  • A Utah állambeli Park City könyvtárosai bemutatják a nepáli Bimal Library könyvtárával való együttműködésüket.  ...

Könyvtárostanárok, diákok, egyetemi oktatók és hallgatók figyelmébe
2023. február 02. - 15:32

2023. március 17-ig lehet nevezni a Media & Learning Association versenyére, melyet immár 15. alkalommal hirdetnek meg.

A belgiumi székhelyű nemzetközi nonprofit szervezet által immár 15. alkalommal meghirdetett versenyen a médiát az oktatásban a leginnovatívabb módon alkalmazók vesznek részt. Az oktatás bármely szintjéről lehet jelentkezni, várják tanárok és diákok munkáit, iskolákból, egyetemekről vagy más képzőintézményekből. A nevezés ingyenes. ...

Oldalak


 
 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: OSZK KI KSZK, 1827 Budapest

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.