Hír

A kibertámadás után a szolgáltatások fokozatosan helyreállnak a torontói könyvtárban

Amint múlt év végén hírt adtunk róla, 2023 októberében a Torontói Közkönyvtár (Toronto Public Library) egyik adatszerverét zsarolóvírus fertőzte meg, és a támadók ellopták az alkalmazottak, az olvasók, valamint az önkéntesek és a támogatók 1998-tól tárolt személyes adatait.

Mivel a probléma megoldása még januárban is elhúzódni látszott, a Torontói Közkönyvtár összesen 12 külső helyszínen kezdte tárolni (többek között kamionokban) a visszahozott könyveket, amelyek elhelyezését (a januári nyilatkozatuk szerint) mindaddig a raktárakban tervezték megoldani, amíg a könyveknek az elektronikus katalógusban történő visszavétele újra lehetővé válik. A meghibásodás kapcsán a Torontói Közkönyvtár kommunikációs vezetőjének a torontói CTV News munkatársának adott nyilatkozata szerint az új beiratkozási és kölcsönzési adatokat is kénytelenek voltak ideiglenes táblázatokban vezetni. Ezeket szerették volna idővel felvezetni a könyvtári rendszer kölcsönzői moduljába.

A legfrissebb hírek szerint a probléma még mindig nem oldódott meg teljesen. Ugyan a torontói könyvtár munkatársai fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy hétköznapjaik visszatérjenek a normális kerékvágásba, a felhalmozódott munkamennyiség miatt e tekintetben nincs könnyű dolguk. A Scarborough-i elosztóközpont munkatársai eddig több mint 10 kamionnyi visszahozott könyvekkel teli teherautót pakoltak ki.

Noha a könyvtári rendszer működése helyreállt, a kamionokban tárolt visszahozott könyvek, valamint a táblázatokba rögzített beiratkozási és kölcsönzési adatok mennyisége – így a kapcsolódó munkamennyiség is – oly mértékben megnőtt, hogy a könyvtár munkatársai csak nagy nehézségek árán tudják utolérni magukat. Bár a visszahozott könyvek mennyisége a felhalmozódás miatt rendkívüli mértékben megugrott, a napi látogatószám továbbra is magas, ami tovább terheli a személyzetet. Miközben a könyvtár fokozatosan helyreállítja online szolgáltatásait, a bűnüldöző szervek és a külső szakértők tovább folytatják a kibertámadás kivizsgálását, adta hírül a torontói CTV News Channel múlt héten.

Források:

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.