Hír

45. ülésére készül a Szellemi Tulajdon Világszervezete

45. ülésére készül a Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization – WIPO) Szerzői Jogok és Kapcsolódó Jogok Állandó Bizottsága (Standing Committee on Copyright and Related Rights). Az IFLA-küldöttség vezetője, Sara R. Benson podcastot ajánl meghallgatásra az esemény kapcsán, amelyben Stephen Wyberrel, az IFLA politikai és érdekképviseleti igazgatójával folytat beszélgetést a könyvtárak, levéltárak és múzeumok érdekeit is érintő WIPO-tanácskozásokról. A beszélgetésben arról is szó esik, hogy hogyan vehetnek részt maguk az érdekeltek az éppen zajló folyamatokban.

Ajánlott az IFLA Get Into WIPO című útmutatójának elolvasása is, amiben fontos információk szerepelnek röviden az IFLA szerepéről és lehetőségeiről a 191 taggal rendelkező WIPO tanácskozásain, a WIPO szerepéről és feladatairól, különös tekintettel a Szerzői Jogok és Kapcsolódó Jogok Állandó Bizottságának működésére. E bizottság előtt jelenleg két, a könyvtárakat és levéltárakat jelentős mértékben érintő dokumentum fekszik: a megvitatás alatt álló, kulcsfontosságú kérdések összefoglalója, valamint egy tervezet, amely a WIPO titkárságának könyvtárakkal és levéltárakkal kapcsolatos cselekvési tervéhez szolgál alapul. Az útmutatóból megtudható az is, hogy miben segíthet a WIPO-tanácskozásokon való IFLA-részvétel, valamint konkrét tanácsokat tartalmaz arra nézve, hogy nemzeti szinten hogyan lehet elősegíteni az IFLA eredményességét a szerzői jogokkal kapcsolatos tanácskozásokon.

Forrás: IFLA-levelezőlista; Get into… WIPO: https://www.ifla.org/wp-content/uploads/2019/05/assets/clm/get_into_wipo.pdf

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.