Könyvtárhasználati szabályzat

A Könyvtártudományi Szakkönyvtár
használatának szabályai (2015)

A Könyvtártudományi Szakkönyvtár (a továbbiakban: KSZK) igénybe vételére az OSZK használatának általános szabályai érvényesek.

Beiratkozás

A KSZK 16 éven felüliek számára az OSZK-ba szóló érvényes olvasójeggyel vagy napijeggyel látogatható. A KSZK a kölcsönzőkről külön nyilvántartást vezet, amelyben szerepel az olvasónak a kölcsönzési szabályok elfogadását igazoló aláírása. Ennek alapján ingyenes kölcsönzőjegyet kap. Napijeggyel nem lehet kölcsönözni.

Olvasóterem

A KSZK szolgáltatásait a 7. emeleten lévő Könyvtártudományi olvasóteremben lehet igénybe venni. Érkezéskor az olvasójegyet le kell adni, helyette az olvasó narancssárga színű helyszámot kap.

A Könyvtártudományi olvasóteremből az olvasó csak a kikölcsönzött dokumentumokat viheti ki, a kikölcsönzés tényét kölcsönzőjegyével igazolja.

Az OSZK másik olvasótermébe csak a KSZK olvasószolgálatosának engedélyével, regisztráció után lehet dokumentumokat helybeni használatra átvinni.

Dokumentumszolgáltatás

Helyben használat

Az olvasóteremben a szabadpolcon elhelyezett állományt minden olvasó kérőlap nélkül használhatja. A raktárból dokumentumot kérőlap kitöltésével lehet igényelni. Az olvasóteremben egy olvasó által egyidejűleg használható dokumentumok száma nincs korlátozva.

Az olvasónak az általa már nem használt dokumentumokat az olvasói asztalon kell hagynia.

Az olvasó kérheti a kívánt dokumentum kikészítését megadott időpontra, személyesen, telefonon vagy e-mailben.

Ha az olvasó a raktárból kikért dokumentumot még használni kívánja, kérheti félre tételét egy heti időtartamra. Ez meghosszabbítható, ha a dokumentumra más olvasónak nincs szüksége. Az olvasótermi szabadpolcos állományt nem lehet félretetetni.

Kölcsönzés

A KSZK törzsállományának egy része (a könyvek és az időszaki kiadványok többespéldányai) kölcsönözhető.

A könyvállomány megjelölt darabjai, az egypéldányos időszaki kiadványok, valamint a különgyűjteményekbe tartozó és az 1945 előtt kiadott dokumentumok nem kölcsönözhetők. A nem kölcsönözhető könyveket a raktári jelzet mellett elhelyezett piros pötty, illetve a könyvborító belső alsó sarkába bebélyegzett „Nem kölcsönözhető” felirat jelzi.

A kölcsönzéshez az olvasónak le kell adnia a kölcsönzőjegyét.

Egyszerre 6 könyvet vagy 12 folyóiratszámot lehet kölcsönözni. A kölcsönzés általános időtartama 4 hét, a „kötelező irodalom” megjelölést tartalmazó könyvek, valamint a folyóiratszámok 2 hétre kölcsönözhetők.

A kölcsönzési határidő lejárta előtt a kölcsönzés személyesen, telefonon vagy e-mailben, két alkalommal meghosszabbítható. A hosszabbítás csak akkor teljesíthető, ha a dokumentumra nincs előjegyzés.

A kölcsönzési határidő lejárta után visszahozott dokumentumokra az olvasónak késedelmi díjat kell fizetnie.

Ha az olvasó a kölcsönzött dokumentumot elveszíti, köteles a kárt megtéríteni eredeti vagy lemásolt és beköttetett példánnyal.

A más olvasó által kikölcsönzött dokumentumra előjegyzés kérhető. Az előjegyzett dokumentum beérkezéséről az olvasó telefonon, elektronikus levélben vagy postai úton értesítést kap. Az előjegyzett dokumentumokat 8 napon belül át kell venni.

Másolatszolgáltatás

A KSZK állományáról térítésért, a szerzői jogvédelmi előírások betartásával másolat kérhető. Nem készíthető másolat a szakdolgozatokról, az irodalomjegyzékeiket kivéve, valamint az elektronikus dokumentumokról.

A másolatkészítés megtagadható, ha a másolás erősen rongálná a dokumentumot (pl. régi könyvek esetében).

Információszolgáltatás

A KSZK tájékoztatási szolgálatát bárki igénybe veheti szóban, telefonon, írásban (elektronikus levélben is) feltett kérdések formájában.

A helyben nyújtott referensz-szolgáltatás mellett kutató-fejlesztő munkához, tanulmány írásához és oktatáshoz írásbeli vagy személyes megrendelésre, pontosan körvonalazott témában irodalomkutatás kérhető, esetenként térítésért. Nem készítünk irodalomkutatást szakdolgozatot, évfolyamdolgozatot készítő könyvtár szakos hallgató helyett.

Könyvtártudományi cikk-adatbázisunkból (HUMANUS) térítésért témafigyelő szolgáltatás kérhető írásbeli vagy szóbeli megrendelés útján.

Olvasói észrevételek

A Könyvtártudományi Szakkönyvtár szolgáltatásaival kapcsolatban az olvasók észrevételeket tehetnek az olvasóteremben elhelyezett vendégkönyvben, vagy a kszk@oszk.hu e-mail címen. A kivizsgálást igénylő bejegyzésekre az olvasó szóbeli vagy írásbeli választ kap.

Az olvasótermi számítógépekre vonatkozóan az OSZK használati szabályzatában leírtak érvényesek:
http://www.oszk.hu/sites/default/files/2009_olvasoszolg_szab.pdf

frissítve: 2016.09.05.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>